Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансирането на дялово участие ще е нов акцент в стратегията на ББР

С. Касидова: Да дадем шанс на новото ръководство на ББР да покаже какво може и да изгради дух на партньорство с бизнеса

Снимка: bbr.bg

Новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) има амбициозни проекти как да подпомага бизнеса. Това стана ясно още вчера, когато изпълнителният директор Стоян Мавродиев представи стратегията на банката пред икономическата комисия в парламента. Там той обеща Банката за развитие да подпомага публично-частното партньорство и големите инфраструктурни проекти. 

ББР ще направи инвестиционно проучване за нуждите на малкия и среден бизнес, заяви в ефира на "Хоризонт" София Касидова, която е съветник на Управителния съвет на банката. Освен това банката ще предложи нови схеми, разработени с европейските институции и с китайски партньори. Касидова е убедена, че новата стратегия на ББР ще подпомогне фирмите и поиска шанс на новия Управителен съвет, оглавяван от Стоян Мавродиев. 

Освен вече познатите инструменти, свързани с директни заеми или съвместни кредитни линии с търговските банки, стратегията на ББР ще има нов фокус, в синхрон с актуалните тенденции в Европа, обясни Касидова: Ще се опитаме да застъпим финансирането на дялово участие -  както с кредити, така и с повече капитал за дялово участие  - в капитала на фирмите. 
 
Сред най-сериозните проблеми на компаниите е достъпът до финансиране, а причините за тази и други трудности ще бъдат изследвани със специално проучване: По този начин ние не само ще имаме една по-точна картина, но ще можем да валидираме някак си и нашата стратегия по отношение на най-добрия микс от инструменти.
Въпреки че има подписано споразумение с Китайската банка за развитие, все още конкретните проекти за подпомагане на бизнеса не са разработени, посочи още София Касидова. Тя не вижда проблем с доверието на фирмите към банката, въпреки че бизнесът имаше остри критики към работата на Стоян Мавродиев в Комисията за финансов надзор. Тя коментира:  

Регулаторите по принцип никога не са обичани. Какви точно са били възраженията наистина не мога да коментирам, но сегашната работа на председателя е вече от съвсем друга позиция и тя не е да регулира бизнеса, а точно да му помага. Нека да дадем възможност да покаже какво може и как ще изгради такъв дух на партньорство и на доверие с бизнеса.
Цялото интервю със съветника на УС на ББР София Касидова с информация и за останалите проекти в мащабната стратегия на банката, може да чуете от звуковия файл.  







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има 2 ключови момента - Закона за Съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт. Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР. „Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46
Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.

Хиляди непалци воюват на страната на Русия в Украйна

Около 2000 непалци са били вербувани от Русия да се бият във войната срещу Украйна, разкрива Скай нюз в ексклузивен материал.  Принудени да правят това от бедност, много от непалските наемници сега отчаяно искат да се върнат. Скай нюз разказва историята на 35-годишния Ганеш – един от малкото доброволци, имали късмет да се приберат..

публикувано на 19.03.24 в 12:43

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30
Снимката е илюстративна, архив

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи, арестувани са петима

ГДБОП разби престъпна група изработвала и разпространявала фалшиви документи и пари.   Задържани да петима души. В хода на операцията са арестувани общо петима души, двама, от които в момент на извършване на сделка с неистински български паспорт. Последвали и претърсвания в осем адреса в условията на неотложност, претърсвания на автомобили,..

публикувано на 19.03.24 в 12:27