Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният инспекторат с кампания за събиране на стари гуми, за да се предотврати изгарянето им

| обновено на 07.12.17 в 19:07
Снимка: БГНЕС

По повод протестите на жителите на някои от столичните райони за това, че отпадъци се изгарят в печки за битово отопление и замърсяват въздуха, Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат коментира проблемите, свързани с качеството на въздуха в София, като обясни:

При нас са сигналите не са много и далеч не са стотици  - ние реагираме на всеки сигнал, който се отнася за изгаряне на открито  - на клада, защото това се получава и през лятото, и през зимата.  Аз лично съм била по сигнал, когато обгарят на открито, мисля че беше през септември, кабели. Това е недопустимо във всички случаи - тогава моментално се извикват органите на реда и пожарната - защото Столичният инспекторат не може да санкционира някого, ако не е снета самоличността му.  Тук може много да се разказва, има глобени - дали са платили санкциите, или не са, не мога да кажа, защото Столичният инспекторат не събира глоби, това е работа на други органи.

Но целта не е тази  - целта е всички заедно (и това се случва) да работим в посока по-малка възможност различни групи хора да нарушават разпоредбите на Общината, да замърсяват околната среда като горят  - или в печките, или на открито, различни неразрешени материали. Точно в тази връзка Столичната община - чрез нас като Столичен инспекторат и районната администрация "Овча купел" започваме една кампания по събиране на стари гуми от домакинствата.

Постоянно извършваме проверки и смея отговорно да кажа, че в  много от сервизите, гуми-центровете се знае колко гуми се намират при тях, на кого и по какъв ред се предават. В тази посока ние работим с Регионалната инспекция по околната среда и водите в София. Но установяват колегите инспектори, че около съдовете (всеки го е виждал) има оставени стари гуми. Събират се не само гуми, а и хартията, картон, пластмасата и съответно най-вероятно попадат нерегламентирано за изгаряне в домакинството.

Затова искаме да съберем тези стари гуми. Започваме кампанията в събота и неделя  - на 9-и и 10-и декември, като ще продължим дотогава, докогато позволява времето или пък съберем всички стари гуми, в кръга на шегата.

Веска Георгиева увери, че автосервизите и гуми центровете се проверяват през цялата година. Тя добави, че се работи и с фирмите по чистотата, за да се събират бързо, особено едрогабаритни отпадъци, които се очаква, че може да попаднат в печки и да отделят вредни химикали. Контролът е разнопосочен, работим с различни институции, отбеляза Георгиева. Наложените санкции за нерегламентирано изгаряне обаче са малко, призна тя. Глобите са само три. 

Ивайло Хлебаров от екологичното сдружение "За земята", който също коментира темата за замърсяването на въздуха и нерегламентираното изгаряне на отпадъци в София, отбеляза, че малкият брой на санкционираните  - само трима за годината, показва, че контролът е недостатъчен:  Определено не мисля, че това е добре свършена работа. Още повече, че тези резултати показват, че цари типичният хаос за българските институции, когато са изправени пред трудни проблеми.

Много често се говори, че проблемът идва изключително  от бедните квартали, но се вижда, че всъщност кварталите, в които имаме къщи, също са  проблематични.....Като цяло проблемът с използването на дърва и въглища за битово отопление е много сериозен  - и в София, и не само в София.  Така че не бихме могли да решим проблема, ако се фокусираме само върху определени квартали.

Но наистина има проблеми, които трябва да се решават  - примерно една възможност е, където се знае, че се гори всяка вечер да има полиция, ако трябва да има пожарна, и в момента, в който се видят тези неща, да се реагира, но аз не виждам дори такъв опит да се прави в момента.

Ние настояваме от години за различни промени,  но въпросът е дали има политическа воля да се прилагат мерки, които много често са непопулярни, а някои от тях са наистина трудни, посочи още Хлебаров.

Интервютата с Веска Георгиева и Ивайло Хлебаров може да чуете от звуковите файлове. 

Във връзка с кампанията за събиране на гуми се откриват три временни стационарни пункта, които ще работят тази събота и неделя от 8 до 16 часа на следните адреси: Овча купел 1 -  на бул. "Линкълн" № 55 и улица "Зеленика", автокозметичен център "Портокал";

Втори пункт: Овча купел 1  - бул. "Линкълн" срещу блок 431; Трети пункт:  Павилион Овча купел 2 - кръстовището на бул. "Линкълн" и ул. "Петър Димков";

За квартал Суходол, квартал Горна баня, село Мало Бучино и старата част на  Овча Купел има мобилен пункт,  като на телефон 0882  27 12 18 може да подадете информация за точния адрес, от който трябва да се вземат старите гуми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19