Доц. Борислав Градинаров: Ердоган се нуждае от външнополитически активи

Целта му е Турция да включва в себе си съседни територии
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Моментът не е подходящ Турция да започва кампания от каквото и да е естество – и дипломатическа, а още по-малко и военна – за прекрояване на границите от Лозанския договор, каза в ефира на предаването "Нещо повече" по  „Хоризонт“ на БНР доцент Борислав Градинаров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН:

Основната „ябълка на раздора“ са няколко острова – така наречените Додеканезки острови – сред които Родос, Патмос, Лерос и други– към които Турция има претенции, като счита, че този който установи своя суверенитет върху тях, ще има донякъде и право да експлоатира и евентуалните морски богатства, които биха били от важно стопанско значение за страната.

Градинаров определи сегашната позиция на турския президент като логическо следствие от процесите в последните 10-ина години. Според него проблемът с поставянето на въпроса за ревизия на Лозанския договор има две страни. От една страна, турският президент се нуждае от ясно заявяване на външнополитическа активност – нещо, което му липсва, доколкото в международен план той все повече започва да става не особено желан съюзник. Доцент Градинаров даде пример с изострянето на отношенията с Германия и САЩ. От друга страна, той припомни, че Лозанският договор се сключва в период, когато съвсем младата турска република се нуждае от международно признаване. Според анализатора Ердоган се опитва методично да разгради турската светска държава, включително чрез атаката, която се опитва да поведе по отношение на Лозанския договор, подписан от точно от основателите на турската република:

На практика това е един етап от стратегията на Ердоган да разгради постепенно онова, което проевропейски ориентираните турци и светска Турция считат за свое свещено богатство – това е светският режим в Турция.

Градинаров определи гръцко-турските отношения като „напрегната търпимост“, при която през последните няколко десетилетия споровете, дори и когато са се изостряли, не са водили до по-остър конфликт. Коментаторът е убеден, че такъв не се очертава и сега:

Ердоган се нуждае много силно от външнополитически активи. Защото виждате как се развива кампанията в Сирия. Неговите претенции към Северна Сирия и Мосул е много вероятно да не се осъществят, тъй като там срещу себе си той има много силни, мощни световни играчи и ще си отвори твърде много фронтове… Той се нуждае от силно послание към своите поддръжници в Турция. Те трябва да имат пред себе си някаква цел, а целта е да има една мощна Турция, която, по възможност, да включва в себе си и съседни територии.

Цялото интервю с доц. Борислав Градинаров може да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Черна гора е изправена пред тревожно увеличение на броя на нелегалните имигранти, смята премиерът на страната

Черна гора е изправена пред тревожно увеличение на броя на нелегалните имигранти, които идват от Гърция през Албания. Това заяви черногорският премиер Душко Маркович, цитиран от агенция МИА.   В интервю за австрийската телевизия О Ер Еф Маркович каза, че през първите 5 месеца на годината са регистрирани около 1500 нелегални преминавания на границата...

публикувано на 18.06.18 в 10:56
Президентът Румен Радев пред участниците в заключителната двудневна конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от ЕС.

Радев: България избра трудна тема като Западните Балкани за своето европредседателство

Президентът Румен Радев похвали усилията на Българското правителство за отстояване на приоритета за европерспективата на страните от Западните Балкани: "На първо място Българското правителство разработи точните приоритети за своето председателство. Да вземем например Западните Балкани. Всички ние сме съгласни, че не можем да говорим за..

публикувано на 18.06.18 в 10:14

Правителството в Скопие трябва да одобри договора за името

Очаква се правителството в Скопие да одобри договора с Гърция за името Република Северна Македония, който беше подписан на брега на Преспанското езеро вчера. До дни документът трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента и в Комисията за външна политика, председателствана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Президентът Георге Иванов вече даде да се разбере,..

обновено на 18.06.18 в 09:33

Кр. Богданов: Не съм оптимист, че Македония ще получи покана за преговори през юни

„Македония трудно би получила покана за преговори в рамките на нашето европредседателство. Обозримите срокове са при следващото – австрийско председателство. Динамиката в развитието на процесите дава надежда, че такава покана ще има. Лично аз обаче не съм оптимист, че това ще бъде през месец юни“. Това коментира в предаването „Преди всички“..

публикувано на 18.06.18 в 09:05

Владимир Перев: Македония не може да предяви каквито и да било претенции към някого

"Международният фактор в момента е благосклонен към Македония. Възможно е да се направи нещо, да се стигне до обещания, дати до края на Българското председателство. Хората в Македония очакват нещо". Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ македонският журналист Владимир Перев след подписването на договора с Гърция за името..

публикувано на 18.06.18 в 08:29