Доц. Борислав Градинаров: Ердоган се нуждае от външнополитически активи

Целта му е Турция да включва в себе си съседни територии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Моментът не е подходящ Турция да започва кампания от каквото и да е естество – и дипломатическа, а още по-малко и военна – за прекрояване на границите от Лозанския договор, каза в ефира на предаването "Нещо повече" по  „Хоризонт“ на БНР доцент Борислав Градинаров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН:

Основната „ябълка на раздора“ са няколко острова – така наречените Додеканезки острови – сред които Родос, Патмос, Лерос и други– към които Турция има претенции, като счита, че този който установи своя суверенитет върху тях, ще има донякъде и право да експлоатира и евентуалните морски богатства, които биха били от важно стопанско значение за страната.

Градинаров определи сегашната позиция на турския президент като логическо следствие от процесите в последните 10-ина години. Според него проблемът с поставянето на въпроса за ревизия на Лозанския договор има две страни. От една страна, турският президент се нуждае от ясно заявяване на външнополитическа активност – нещо, което му липсва, доколкото в международен план той все повече започва да става не особено желан съюзник. Доцент Градинаров даде пример с изострянето на отношенията с Германия и САЩ. От друга страна, той припомни, че Лозанският договор се сключва в период, когато съвсем младата турска република се нуждае от международно признаване. Според анализатора Ердоган се опитва методично да разгради турската светска държава, включително чрез атаката, която се опитва да поведе по отношение на Лозанския договор, подписан от точно от основателите на турската република:

На практика това е един етап от стратегията на Ердоган да разгради постепенно онова, което проевропейски ориентираните турци и светска Турция считат за свое свещено богатство – това е светският режим в Турция.

Градинаров определи гръцко-турските отношения като „напрегната търпимост“, при която през последните няколко десетилетия споровете, дори и когато са се изостряли, не са водили до по-остър конфликт. Коментаторът е убеден, че такъв не се очертава и сега:

Ердоган се нуждае много силно от външнополитически активи. Защото виждате как се развива кампанията в Сирия. Неговите претенции към Северна Сирия и Мосул е много вероятно да не се осъществят, тъй като там срещу себе си той има много силни, мощни световни играчи и ще си отвори твърде много фронтове… Той се нуждае от силно послание към своите поддръжници в Турция. Те трябва да имат пред себе си някаква цел, а целта е да има една мощна Турция, която, по възможност, да включва в себе си и съседни територии.

Цялото интервю с доц. Борислав Градинаров може да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид

Работниците от ЕС няма да имат автоматично право да работят във Великобританя след Брекзит

Нискоквалифицираните работници от страни от ЕС няма повече да имат автоматично право да работят във Великобритания след Брекзит, съгласно новите имиграционни правила, които ще бъдат публикувани днес. Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заяви тази сутрин, че не е фиксирана точна бройка при ограничаването на имигрантите, пристигащи в..

публикувано на 19.12.18 в 13:29

Общински и частни музеи също могат да извършват идентификация на културни ценности

Право да извършват идентификация на културни ценности вече ще имат общински и частни музеи, определени със заповед на министъра на културата. Това предвиждат приетите от парламента промени в Закона за културното наследство. Няма да подлежат на идентификация за целите на последваща продажба произведения на българското изобразително изкуство..

публикувано на 19.12.18 в 13:12
Правителството прехвърля управлението на болница

Правителството е готово да прехвърли управлението на болница "Лозенец" на Софийския университет

Кабинетът иска да прехвърли управлението на правителствена  болница „Лозенец“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно от думите на премиера в началото на днешното правителствено заседание. За целта парламентът трябва да одобри промени в Закона за лечебните заведения. . "Правителството е готово да прехвърли..

обновено на 19.12.18 в 12:30
Теменужка Петкова

Министър Петкова: "Булгартрансгаз" и ЕСО остават под шапката на БЕХ

Двете преносни дружества – "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор, ще останат под шапката на Българския енергиен холдинг. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която коментира казаното вчера от еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер, че е важно дейностите по доставка и пренос да бъдат..

публикувано на 19.12.18 в 12:17
Румен Радев

Президентът наложи вето върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс

Държавният глава Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс. С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е..

обновено на 19.12.18 в 12:04