Германските социалдемократи преизбраха Мартин Шулц за свой председател с близо 82 процента от гласовете

Снимка: БГНЕС

С изненадващо мнозинство – 81,9 процента, лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц бе преизбран на поста си на драматичен конгрес в Берлин днес. Малко преди това делегатите гласуваха и за започване на преговори за голяма коалиция с консерваторите.

600 делегата спориха в продължение на почти 8 часа дали ГСДП да се включва отново в управлението на страната или да мине в опозиция. До последно не се знаеше кой от двата лагера ще победи – този на привържениците на идеята за трета голяма коалиция или противниците. Против бе младежкото крило на партията, но тяхното предложение да се изключи категорично опцията за нов кабинет с консерваторите бе отхвърлена от делегатите.

Ако Шулц не бе успял да убеди съпартийците си да гласуват за преговорите, той вероятно нямаше да се кандидатира и за поста. Сега тази пречка отпадна. Първите сондажи между лидерите на социалдемократите и консерваторите ще се проведат още идната седмица, а преговорите ще започнат през януари. Ако се стигне до споразумение и коалиционен договор, той първо трябва да бъде одобрен от всички членове на партията в Германия. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Волен Сидеров

Заседава съветът на управляващата коалиция

Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се събра на заседание в Министерския съвет. От 3 седмици партньорите не са заседавали, като се очаква днес да бъде обсъдено напрежението между вицепремиера Валери Симеонов и лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров, както и протестите на майки на деца с увреждания. На влизане в..

публикувано на 24.10.18 в 08:55
Хасан Адемов

Хасан Адемов очаква до края на ноември окончателно приемане на законите за хората с увреждания

Депутатът от опозиционната ДПС Хасан Адемов нарече днес думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на децата с увреждания „грозна и недопустима и постъпка“. Според него от ГЕРБ трябва да поемат отговорността за поведението на техния коалиционен партньор. „Това, което се случи, буквално на финалната права преди законопроекта..

публикувано на 24.10.18 в 08:31

Парламентът ще гласува вотa на недоверие към правителството

Депутатите ще гласуват днес вота на недоверие към правителството, поискан от БСП, и ще обсъдят ветото на президента върху текстове от Закона за държавната собственост. В Народното събрание влизат на първо четене промените в закона за хората с увреждания и двата законопроекта за личната помощ, внесени от БСП и партия "Воля". Третият вот на..

обновено на 24.10.18 в 08:28

В Сливен ще обсъдят проекта на БСП "Визия за България"

Проектът на БСП "Визия за България" ще бъде тема на открито обсъждане в Сливен. В дискусията ще участват депутати от парламентарната група на социалистите. Обвързване на образованието с потребностите на икономиката, спешна промяна в държавната политика в изграждането на индустриалните зони в общините, въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните,..

публикувано на 24.10.18 в 08:04
Владимир Путин и Джон Болтън (д.)

Путин обяви, че е готов да се срещне с Тръмп на 11 ноември

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 11 ноември в Париж. Тогава във френската столица ще бъде отбелязана стотната годишнина от края на Първата световна война. Путин отправи предложението си на среща в Кремъл със съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън...

обновено на 24.10.18 в 07:44