Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български студенти са открили 72 нови тела в Слънчевата система

Снимка: БГНЕС

Български студенти са открили 72 нови астероида в Слънчевата система, които на по-късен етап ще могат и да именуват.

Това заяви за „Преди всички“ доц. Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки в Шуменския университет.

Негови възпитаници взеха участие в приключващата днес международна кампания за търсене на астероиди:

Студентите от Шуменския университет направиха 72 нови открития на астероиди от основния Астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. Това обаче са предварителни открития. Нужно е да се получат 1-2 положения на обекта в небосвода, да се изчисли орбитата му и откритието да се потвърди.

След потвърждението новооткритият астероид получава временно наименование и започват допълнителни наблюдения и изчисления на орбитата, които продължават 6-7 години.

След това откривателите, в случая студенти от Шуменския университет, имат възможност да предложат имена на откритите от тях обекти. Самата процедура е дълга, защото предложенията се разглеждат от комитета по именуване на малки тела и стават окончателни след утвърждаването им на генералната асамблея на Международния астрономически съюз. Това е единствената организация, която има право да именува астрономически обекти.

Астрономът уточни, че астероидите в Слънчевата система са се образували заедно с големите планети в нея и изследването им може да даде отговори на въпросите как се е създала системата и какво предстои да се случи с нея. До момента са открити над 800 000 астероида, а орбитата на 500 000 от тях е изчислена, допълни българският учен.

По думите му, сериозен интерес представляват тези 2%, чиято орбита засича тази на Земята, а специални телескопи има функцията на защита на планетата от такива колизии.

Има идеи и програми в момента да се изпращат мисии на астероиди. За колонизация не можем да говорим, защото размерите им са малки и гравитацията е ниска. Човек не може да оцелее дълго време на повърхността на един астероид.

Целия разговор чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Удари на астероиди могат да деформират Земята и да образуват екологични ниши

Ново изследване кара учените да смятат, че животът на Земята може би се е зародил в кратер. Откритията сочат, че удари на астероиди могат да деформират земята и да образуват екологични ниши.  Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална..

публикувано на 19.11.16 в 14:21

Най-големият астероид ще премине край Земята

Очаква се най-големият астероид, за повече от век, да премине на около 7 км разстояние от Земята, съобщава НАСА. Той се казва "Флорънс" и е с широчина 4,4 км и няма да представлява опасност за Земята в продължение на векове. Следващото подобно събитие..

публикувано на 01.09.17 в 14:00

Астероидът с издължена форма, засечен през октомври, идва от друга слънчева система

Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, предаде "Франс прес", като се позова на сп. "Нейчър". Безпрецедентното откритие, потвърдено от астрономи, дава нови..

публикувано на 22.11.17 в 02:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08