Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството.

Президентът удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството. Режисьорът Адела Пеева получи орден „Стара планина“ - първа степен. С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие бяха удостоени балетната изпълнителка доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с..

публикувано на 25.06.18 в 16:41

"Евроимаж" дава над 0,5 млн. евро субсидии за три филмови проекта с българско участие

Три проекта с българско участие, подкрепени от Националния филмов център, спечелиха общо повече от половин милион евро на последната сесия на "Евроимаж" в Монреал. Филмите, които печелят субсидия от европейския фонд за подкрепа на съвместното кинопроизводство, са "Босият император", "Кръвта на пеликана" и "Февруари". 250 000 евро ще..

публикувано на 25.06.18 в 16:33

Творби, притежание на НХГ - достъпни в платформа на Google

Близо 100 творби, притежание на Националната художествена галерия, вече могат да бъдат разглеждани онлайн в платформа на Google от хора от цял свят. Сътрудничеството беше анонсирано преди няколко месеца, но от днес е факт. Кураторите на галерията са подбрали виртуалната експозиция на български модернисти. Картини на Никола Петров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:02

Националната галерия среща децата със съвременното изкуство

Ателие за деца започва в Националната художествена галерия на 27-и юни от 14.00 до 15.30 часа. Входът за изложбата „Авангард – Hommage” в Музея за съвременно изкуство е свободен. Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на НХГ сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че настоящето ателие е за деца от 6- до 12-годишна възраст:..

публикувано на 25.06.18 в 15:01
Снежина Петрова

НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ актрисата Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните “ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител. Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката...

публикувано на 25.06.18 в 14:40