Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Стамболов: Ерата "Борисов" ще остане като много интересен период в историята

„Ерата „Борисов“ ще остане като един много интересен период в българската история“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Иван Стамболов – Сула, автор на книгата "Картаген трябва да бъде разрушен", която ще бъде представена на 13 декември в Софийска градска художествена галерия. Изданието представлява сборник с публицистиката му от последните 5..

публикувано на 11.12.18 в 18:02
Илияна Йотова на откриването на Международния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал.

Илияна Йотова: Повече отвсякога имаме неутолима жажда към книгата

46-ото издание на Международния панаир на книгата и 6-ият Софийски международен литературен фестивал започнаха в София. Тази година акцент е немскоезичната литература. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложението: "Езикът не знае граници. Книгата е онази, която създава и ражда личностите, създава идентичност на народите и на нашите..

публикувано на 11.12.18 в 14:31

"Островът на съкровищата" с премиера на 17 декември в театър "Азарян"

"Надявам се хората да се замислят за мечтите си и затова как да ги осъществяват". Това каза в интервю за предаването „12+3“ режисьорът на спектакъла „Островът на съкровищата“ Анастасия Събева. За ролята на капитан Флинт е поканен Христо Мутафчиев, каза тя и добави: „Той е основната движеща сила за нашите пирати и една изненада..

публикувано на 11.12.18 в 14:23
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47
Станимир Желев и Атанас Атанасов

Галерия "Арте" се преобразява в иконостас преди Коледа

Атанас Атанасов и Станимир Желев превръщат камерното пространство на галерия "Арте" в своеобразен иконостас. Художниците представят свои икони, рисунки и проекти за стенописи на църкви. Двамата са ученици на Светлин Русев. Досега  са показвали предимно рисунки и живопис, но това амплоа не е ново за нито един от двамата. От 30 години те се..

публикувано на 11.12.18 в 12:08