Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Парк "Илинденци" е уникален с формулата си "изкуство и природа"

"Илинденци - зона за изкуство" се нарича изложбата в Софийската градска художествена галерия, посветена на 20-годишнината от създаването на скулптурния парк в село Илинденци в подножието на Пирин. През 1998 година приятели и съмишленици подкрепят идеята на скулптора Иван Русев да се създаде парк на открито. В превърналите се в традиционни пленери..

публикувано на 22.03.18 в 14:52

Млади таланти от Бесарабия с представление в "Сълза и смях" по пиеса на Стратиев

На 22 март актьорите от Одески български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" ще представят "Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев в камерната зала на "Сълза и смях“. Входът е свободен. Младите бесарабски актьори ще покажат своя спектакъл по Станислав Стратиев с режисьор..

публикувано на 22.03.18 в 12:17

Руският виртуоз Никита Борисоглебски свири за първи път у нас със Симфоничния оркестър на БНР

Руският цигулар Никита Борисоглебски, носител на награда "Сибелиус" ще свири за първи път у нас в петък със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Събитието в зала "България" започва в 19:30 ч.  За предаването "Хоризонт до обед" Борисоглебски сподели, че ще излезе на сцената с цигулка от 17-18 век на майстор Матео Гофридлер : "Ние с Марк..

публикувано на 22.03.18 в 11:56

Музеят на София показва изложбата “Паметта на софийската шевица“

В 17:30 часа в Музея на София се открива изложбата “Паметта на софийската шевица“. Е кспозицията е част от културната програма за българското европредседателство.   117 експоната е побрала зала "Временни изложби" в музея, разказва кураторът Катерина Павлова "Шевиците са част от уникалното културно-историческо наследство на региона и като такива..

публикувано на 22.03.18 в 11:20
Илюстрация от

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в..

публикувано на 21.03.18 в 17:45