Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията на Шекспир „Много шум за нищо“ ще празнува 20 години на сцената

Комедията на Шекспир „Много шум за нищо“ в театър „Българска армия“ ще празнува 20 години на сцената тази вечер, съобщават от трупата. Режисьор на спектакъла е проф. Красимир Спасов. През годините над 250 хиляди зрители са гледали постановката, в която са играли Иван Радоев, Анастасия Ингилизова, Камен Донев, Стефан Вълдобрев и Стефания..

публикувано на 16.01.18 в 10:58

ПГТМД организира изложба на свой млад талант

Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в София, Регионалният исторически музей – София, район Витоша и район Красно село организират обща изложба „Ракурси“ в сградата на училището. Авторът е 14-годишният Кристиан Зарков, ученик в 8-и клас на професионалната гимназия. Достъпът е свободен след 10:40 ч. Николета Васева -..

публикувано на 16.01.18 в 10:36

Конкурс за графичен знак на габровския карнавал обяви местната администрация

Предложения за графичен знак, който да стане символ на емблематичния за Габрово карнавал, очаква Общината, като задава условието символите да са атрактивни, разпознаваеми и илюстриращи основните задачи на карнавала – да стимулира хумористичното и сатирично творчество и чувствителността към актуални проблеми. Жури ще избере победителя. Той ще получи..

публикувано на 16.01.18 в 01:12

155 години от рождението на Алеко Константинов

155 години от рождението на Алеко Константинов бяха отбелязани днес пред паметника на писателя на столичния булевард „Витоша“. В тържеството участваха актьорите Светослав Пеев и Ивайло Калоянчев .  Беше представено и специално вестникарско издание с единствен брой, подготвено от Националния литературен музей, разказа Елена Алекова от..

публикувано на 15.01.18 в 16:32

Тази вечер е откриването на изложбата "Сол" - фотографски проект на Петър Недялков

Тази вечер в галерия Synthesis ще бъде открита изложбата „Сол“ на фотографа Петър Недялков . Тя е документален фотографски проект, посветен на малка група индийски работници в една от последните частни солници. В интервю за предаването „12+3“ фотографът обясни: Цялото ми пътуване на територията на Индия беше поднесено от съдбата...

публикувано на 15.01.18 в 15:06