Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Жертва на пешки" на Асен Владимиров ще бъде прожектиран в петък в Бургас

Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на режисьора Асен Владимиров ще се състои в петък в 18 часа в Бургас, където тази вечер започва форум за международно историческо документално кино. Филмът разказва за д-р Марко Марков, подписал протокола на Международната лекарска комисия, който установява, че жертвите в Катин са разстреляни през 1940..

публикувано на 19.09.18 в 12:26

НИМ открива изложбата "Дипломация и доблест", посветена на Независимостта на България

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на Независимостта на България, ще бъде открита утре в Националния исторически музей. Всички посетители ще могат да видят проектите и оригинала на изключително рядко показвания манифест, с който княз Фердинанд е провъзгласил във Велико Търново през 1908 година Княжество България за независимо..

публикувано на 19.09.18 в 10:08

Започна първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино в Бургас

Общо 18 шедьовъра на историческото документално кино ще гледат бургазлии и гостите на града от 19-ти до 22-ри септември. Лентите са част от програмата на първия Международен фестивал на документалния исторически филм DOCK /International Documentary Historical Film Festival Burgas 2018/.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия,..

публикувано на 19.09.18 в 08:49
Експонат от Музея към военното поделение в Ловеч

Ден на отворените врати във военното поделение в Ловеч заради 100-годишината от края на Първата световна война

По повод 100-годишината от края на Първата световна война във военното поделение в Ловеч е Ден на отворените врати.  Посетителите могат да разгледат и музея там, в който се съхранява военна техника, използвана от българската армия.

публикувано на 19.09.18 в 08:05

Художествената галерия "Борис Денев" става модерен център за изкуства

Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново ще бъде превърната в модерен център за изкуства. Емблематичната сграда до паметника на Асеневци ще бъде включена в нови туристически маршрути, обединяващи забележителности в България и Румъния. В Художествената галерия "Борис Денев" ще бъдат направени основни ремонти за по-добро съхранение и..

публикувано на 19.09.18 в 03:24