Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" тръгва от Държавния архив в София

| обновено на 11.12.17 в 13:51

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от сградата на Държавния архив в София.

Президентът Петър Стоянов от ефира на предаването "Хоризонт до обед" благодари на всички хора, които имат участие във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те наистина заслужават нашата обществена благодарност.

Въпросът е обществен, национален, защото е обидно да се гледа на България като на единствения лоялен сателит на бившия Съветски съюз - държава, чиито граждани не са оказали никаква съпротива на съветизирането на страната. Това изобщо не е така! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата срещу режима беше тотално смазана и може би това е една от причините българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично смятам, че българското общество е длъжник за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация "Плевен" и от католическата общност в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и на католическия свещеник Паоло Кортези, но ние обогатяваме тази изложба, тъй като добавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни великолепни рисунки на известния земеделски деец и бивш лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи ... Писма и картички на лагеристи до техните семейства, както и документи на централните органи на БКП, свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът Христо Христов изтъкна, че целта на изложбата е да не забравяме жертвите на най-големия лагера за политически противници на БКП. 

Това са 18 пана към този момент. Във всяко са цитирани писмени или устни свидетелства на хора, които са оцелели и са оставили своя разказ. Подборът е направен така, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се запознаят със случващото се от създаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв начин са били освобождавани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53