Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благородна кауза обедини млади артисти в създаването на коледна песен



Благородна кауза обедини  млади артисти в създаването на коледна песен. Всички те се включват с ентусиазъм и абсолютно безвъзмездно в създаването и изпълнението на песента „Чудо подари ми“. Днес песента ще прозвучи премиерно в ефира на програма „Хоризонт“. Посланието на песента ни връща към безгрижните детски години и ни подканва да надникнем в себе си и да намерим истинско щастливото дете в нас.

„Чудо подари ми“ събира изпълнители, които с реализирането на песента подкрепят Фондация „Конкордия“, която помага на деца в неравностойно положение, а инициативата е да бъдат  събрани средства за построяването на детска площадка под мотото „Помогни на децата да бъдат деца“.

Музиката на песента е на Натали Ангелова. която е и автор на текста заедно с пианистката Елина Дашина.

Елина Дашина обясни: Толкова бързо сглобихме този текст. След това разговаряхме за това кое ще бъде най-красив от в този текст, защото искахме да дадем от нашите души на хората, да можем дас е почувстваме деца, но и да освободим емоциите си такива неподправени и чисти.

Натали Ангелова допълни, че най-важното послание е „в магията на този ден, поглеждайки в огледало, виж себе си като дете и заживей живота си отначало, без предразсъдъци, без страхове“: Това нещо, към  което всеки един от нас трябва да си спомни какъв е бил като дете, защото децата са най-чисти, най-неподправени в своите емоции и изживявания.

Инициативата е подкрепена от Ева Георгиева – Ева, Кристиан Янкулов, Велин и Крис, Момчил Косев, който свири китара и беквокали, Вася Попова, Джейкъп Окумо.

Изпълнителният директор на Фондация „Конкордия“ Диляна Гюрова заяви: Ние работим с деца от уязвими групи, на които предоставяме възможност да посещават различни занимателни дейности, да се подготвят за училище и когато имаме зад себе си хората на изкуството сме още по-силни и по-вдъхновени в това, което правим. За построяването на детската площадка се целим в сума около 6000 лева, защото искаме да изградим съоръжение, което да бъде максимално подходящо за една по-широка възрастова група.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25