Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: До 21-ви декември ще приключат ремонтните дейности по всички пътища в страната

| обновено на 17.12.17 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Снеговалежът предизвика ограничения за движението на тежкотоварните камиони по пътищата в страната.

Заради снеговалежа са въведени ограничения за движението на тежкотоварните автомобили в Родопите и през проходите Петрохан, Шипка и Троян – Кърнаре. 

Без ограничения е движението през проходите Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Превала, Предел, Републиката, Ришки и Рожен.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през проходите Вратник и Твърдишки.

Забранено за камиони над 3,5 тона е преминаването през проходите Дюлински и Пампорово.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проходите Петрохан и Шипка.

27-те Областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за почистването и поддържането на пътищата.

От Агенция "Пътна инфраструктура" очакват засилване на валежа и предупреждават да се шофира с повишено внимание.

Заседание на Междуведомствения щаб за поддържане на републиканските пътища при зимни условия се проведе днес в АПИ. На заседанието присъства и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

В Ситуационния център беше изнесена обобщена информация за зимната обстановка по пътищата. Министърът на регионалното развитие обобщи ситуацията за зимните условия в страната днес. Над 500 машини са обработвали пътните настилки в цялата страна. Към 15 часа снегорините са били 260, като 130 от тях – в Софийска област. Министърът каза още, че най-обилните снеговалежи са били именно в Софийска област, старопланинските проходи, Ловешко и Плевенско. Около София най-тежка е била ситуацията на Владая както и на АМ "Люлин".

До момента не е имало тежки инциденти по пътищата в страната. За момента няма наложени ограничения за леките автомобили.

Министърът увери, че навсякъде е опесъчено, направена е нужната подложка на настилките. Добави още, че до 21 декември ще приключат и ремонтните дейности по всички пътища в страната. По думите му, във вторник и сряда се очакват отново обилни снеговалежи:

Очакваме минусови температури през нощта. Прогнозите са във вторник и сряда – обилни снеговалежи и отново минусови температури. Тук, наистина с призив към водачите и на леки, и на тежкотоварни моторни превозни средства да са подготвени за зимни условия, да са оборудвали автомобилите си и да бъдат особено внимателни като водачи.

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на снежна маса в по-високите планински райони, съобщиха от Столична община. В готовност са 158 снегопочистващи машини. Екипите на фирми, ангажирани с почистването на града, са обработвали опасни и стръмни участъци, общински пътища и частично улици и булеварди, по които се движи обществения транспорт в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Банкя, Красно село, Красна поляна, Люлин.
Направена е обработка на Южната дъга със смеси срещу заледяване.
В планината Витоша е възстановено движението по пътищата Драгалевци-Алеко и Бояна-Златни мостове. Извършено е избутване на снежна маса и опесъчаване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жълт код за валежи е обявен в 4 области на страната

Предупредителен жълт код за очаквани обилни валежи е обявен за днес в 4 области на Южна и Югоизточна България. Около и над 20 литра дъжд на квадратен метър може да достигне количество в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Силен вятър ще духа по..

публикувано на 17.12.17 в 04:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08