Тазгодишният празничен концерт в НДК е под надслов "Духът на Европа"

НДК
Снимка: Ани Петрова, БНР

Традиционният празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК тази година е със заглавие "Духът на Европа". Той е посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз и ще се проведе под патронажа на Министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.


На 1 януари 2007 празничният новогодишен концерт в НДК носеше заглавието „България в Европа“. Както тогава, така и тази вечер на диригентския пулт пред Фестивалния симфоничен оркестър е маестро Емил Табаков. Отново ще прозвучи пъстър букет с по 1 знаково произведение от всички страни-членки на ЕС.

Най-напред тръгнахме с избора на солист, който тази година ще е Светлин Русев - един от най-обичаните български цигулари! Запазихме 13 произведения от концерта през 2007, но добавихме нови 15, така че програмата е интересна, каза за БНР селекционерът на програмата Юлиана Караатанасова.

Тя ще завърши с Валса "Пролетни гласове" на Йохан Щраус, музика от Австрия, на която България ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се на концерта „Духът на Европа“ да присъстват много дипломати и политици. Той ще се предава пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Юлиана Караатанасова в предаването "Каста дива".


ВИЖТЕ ОЩЕ
сцена от

Галаконцерт "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора

Световноизвестните солисти Доната Д'Анунцио Ломбарди и Камен Чанев ще пеят на галаконцерта "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора. Диригент е 28-годишната Беатриче Венеци , родена в град Лука, който е роден град и на Джакомо Пучини , съобщават от операта. Певицата Габриела..

публикувано на 20.01.18 в 11:02
Аня Лехнер

Виолончелистката Аня Лехнер в София: Музика с дъх на свобода

Концертният цикъл "Музиката на Европа" на Софийската филхармония в сътрудничество с Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" дава на публиката уникалната възможност да се срещне с творчеството на представители на 28-те държави членки на ЕС. Всеки понеделник камерна зала "България" се препълва, а някои от желаещите да чуят концертите..

публикувано на 18.01.18 в 11:56
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова - между концертите и конкурсите

Млада, красива и талантлива, Зорница Иларионова е 25-годишна цигуларка, родена в Плевен. Завършва с отличие Националното музикално училище “Любомир Пипков“ в София през 2011 година като ученичка на своята майка - известната цигулкова педагожка Благородна Танева. Учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на..

публикувано на 18.01.18 в 11:27

Спомен за диригента Михаил Милков

Имаме повод да си припомним големия български диригент Михаил Милков - един от изтъкнатите авторитети в областта на хоровото изпълнителско изкуство. През 2018-а отбелязваме 95 години от рождението му. Роден е на 22 януари 1923 г. в Лом. Завършва Българската държавна консерватория. Повече от 40 години ръководи създадения от него Смесен хор..

публикувано на 18.01.18 в 10:58
София квартет

София квартет и кларинетистът Борислав Йоцов си партнират в концерт

София квартет има изключително натоварен сезон. Музикантите,  носители на Националната награда "Златен квартет" на името на "Акад. Марин Големинов" за 2017 година, са поели отговорността да представят пред ценителите класическия квартетен репертоар, но често имат забежки и към по-леки и забавни произведения. И така, наред с музиката на Хайдн, Моцарт,..

публикувано на 18.01.18 в 09:58