Тазгодишният празничен концерт в НДК е под надслов "Духът на Европа"

НДК
Снимка: Ани Петрова, БНР

Традиционният празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК тази година е със заглавие "Духът на Европа". Той е посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз и ще се проведе под патронажа на Министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.


На 1 януари 2007 празничният новогодишен концерт в НДК носеше заглавието „България в Европа“. Както тогава, така и тази вечер на диригентския пулт пред Фестивалния симфоничен оркестър е маестро Емил Табаков. Отново ще прозвучи пъстър букет с по 1 знаково произведение от всички страни-членки на ЕС.

Най-напред тръгнахме с избора на солист, който тази година ще е Светлин Русев - един от най-обичаните български цигулари! Запазихме 13 произведения от концерта през 2007, но добавихме нови 15, така че програмата е интересна, каза за БНР селекционерът на програмата Юлиана Караатанасова.

Тя ще завърши с Валса "Пролетни гласове" на Йохан Щраус, музика от Австрия, на която България ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се на концерта „Духът на Европа“ да присъстват много дипломати и политици. Той ще се предава пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Юлиана Караатанасова в предаването "Каста дива".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56

Мария Торо: Щастлива съм да донеса музиката си в България

Вторият концерт в „София лайв клуб“ от Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ще бъде тази вечер от 20 часа. В предаването „Хоризонт до обед“ флейтистката Мария Торо каза, че е щастлива за това, че има възможност да донесе музиката си в България. „Когато започнах да свиря на флейта, разбрах, че това е най-добрият начин да..

публикувано на 18.10.18 в 12:22

"Акага": Хуморът ни крепи заедно, това е концепция на групата ни

„Фънкът ни събра като група. Човек трябва да има сърце към рока, за да свири фюжън". Така се представиха в предаването „Нощен Хоризонт“ Красимир Куртев и Петър Главанов от „Акага“. Краси е бас китарист и вокалист на бандата, а Пепи е китарист. Джазът и фънкът са в основата на музиката на „Акага“, а в годините влизат елементи от..

публикувано на 17.10.18 в 15:23

Гастрол на Пекинската опера в Тел Авив

Лекция пред израелски оперни дейци и меломани предшества гостуването на Пекинската опера или както в Китай се нарича – Национален театър Бейджин. От китайския културен център бяха поканили преподаватели от училището към операта, защото знаеха, че названието „опера“ е дадено от европейците, но това сценично изкуство е доста различно от традиционното..

публикувано на 17.10.18 в 08:18