Синоптикът Христо Чипилски: Януари ще бъде по-топъл и по-сух от нормата за България

БТА

Много американци посрещнаха Нова година на открито, въпреки много ниските температури в цялата страна.

Това каза за „Хоризонт“ синоптикът Христо Чипилски, който в момента специализира в Оклахома. Студеното време  в  САЩ и топлото в Европа са свързани, обясни той: 

Влиянието на глобалното затопляне, от научна гледна, точка се изразява в диференциалното повишение на температурите в тропиците и на полюсите. Тъй като затоплянето в арктичните райони е по-изразено от това в тропиците, то с течение на времето разликите в температурите между двата региона намаляват. Всъщност имаме един понижен температурен градиант, който влияе на поведението на така нареченото "струйно течение", което представлява тясна ивица от силни ветрове във високите части на тропосферата, намиращи се в умерените географски ширини, каквато е в България. Именно тези малки промени и разлики в температурите между полюсите и Екватора, които се дължат в момента на глобалното затопляне, водят до забавянето на струйното течение и всъщност то започва да меандрира, подобно на зигзагообразното движение на бавно подвижните река и всъщност именно това меандриране на струйното течение създава благоприятни условия за топли и студени вълни в различни части на Земното полукълбо, които ще продължат. Такива са очакванията към момента. И всъщност тези меандри, които се описват от струйното течение, бяха благоприятни за пренос на арктични въздушни маси дълбоко на юг към Мексиканския залив. При малко по-различна конфигурация на така нареченото струйно течение, студената вълна, която забелязваме в момента над Щатите, можеше по същия начин да бъде над Европейския континент и може би президентът Доналд Тръмп щеше да си спести провокативните постове в своя Тwitter-акаунт.

Според учения, оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата е „голяма грешка“. Той изрази надежда решението на Вашингон да бъде „поне смекчено“, за да може САЩ да намали емисиите си на парникови газове.

През новата 2018-та година със сигурност времето няма да спре да ни поднася неприятни изненади. Аномалиите на времето ще стават все по-чести с вече напредващото глобално затопляне. Що се отнася за региона на България, аз бих се съгласил с месечната прогноза на Националния институт по метрология и хидрология, която гласи, че месецът ще бъде по-топъл и по-сух от климатичната норма и това се дължи най-вече на по-трайно установилата се зонална циркулация над Европа.

Студената вълна, заляла САЩ в момента, е различна от предходните поради своята продължителност. Същото се отнася и за продължителността на топлия период в Европа. Повечето щати, разположени на изток от Скалистите планини са взели мерки и предупреждават хората да избягват престоя на открито.


ВИЖТЕ ОЩЕ
НДК

В НДК ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от България

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК, който днес ще бъде представен пред медиите. Салонът ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на третия етаж в НДК ще бъдат представени близо 40 музеи и..

публикувано на 26.02.18 в 04:29
Мексико полиция

Трима италианци, изчезнали в Мексико, били продадени за общо 43 евро от полицаи на организирана престъпна група

Трима италианци, които бяха обявени за изчезнали в края на януари в западната част на Мексико, са били продадени за общо 43 евро от мексикански полицаи на членове на организирана престъпна група. Това обяви пред италианско радио Франческо Русо - син на един от изчезналите, цитиран от Франс прес. Тримата италианци - 60-годишен мъж, неговият..

публикувано на 26.02.18 в 04:21
Швейцария защити отборната си титла във финалите на Световната кутпа

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при лавини в Швейцарските Алпи през уикенда

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източници. Двама швейцарци бяха пометени вчера следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д'Оекс. Единият от скиорите, жена на 55 години, загинала на място, докато другият - мъж на 61..

публикувано на 26.02.18 в 04:17

На ГКПП Капъкуле се е образувала опашка от ТИР-ове, дълга 22 км

Изключително натоварен е трафикът на ТИР-овете на граничните пунктове "Капъкуле/Капитан Андреево" и "Хамзабейли/Лесово" на турско-българската граница, съобщи БТА. От областната дирекция за митници и търговия Тракия информират, че на "Капъкуле" се е образувала опашка от камиони, дълга 22 км и стигаща чак до Одрин. Към момента около 880 ТИР-а са..

публикувано на 26.02.18 в 01:25

Палестински рибар беше застрелян от израелски войници в морето край бреговете на ивицата Газа

Палестински рибар беше застрелян от израелски войници в морето край бреговете на ивицата Газа, предаде Франс прес. Говорителка на израелската армия съобщи, че трима палестинци с корабче са преминали границите на разрешената риболовна зона, катоне се подчинили на заповедите да спрат или да се върнат. Тогава израелските войници открили огън по..

публикувано на 26.02.18 в 01:20