Рипълът гони биткойна в темповете на поскъпване

Втора криптовалута с пазарна капитализация от над 100 млрд. долара

Втора криптовалута отбеляза рекордно поскъпване, съобщава CNBC. Това е рипълът, който за декември поскъпна с над 1 000 %.

Стойността на един рипъл е малко над два долара, но поскъпването спрямо година по-рано е огромно, отбелязват анализатори. Това е втората криптовалута след биткойна, която надвишава пазарна капитализация от 100 млрд. долара (около 105 млрд. долара).


Рипълът нарасна с умопомрачителните 42 000 % от края на декември 2016-а година насам. Това означава, че всеки 100 долара, инвестирани в тази криптовалута в края на 2016-а година, вече носят печалба от около 42 000 долара при текуща цена на един рипъл към 2,73 долара. За сравнение, най-известната дигитална валута - биткойн, поскъпна за същия период с "едва" 1 440%.


Специализираните сайтове отбелязват, че рипъл позволява да се уреждат плащания между различни системи и различни валути, което го прави доста по-различен от биткойна. Всички задължения се записват в един общ регистър и се съхраняват на всички компютри от мрежата на рипъл. Трансферът на средствата може да се случи само ако двете страни имат достатъчно доверие помежду си. 

В обращение има около 100 млрд. рипъла, а малко над половината се разделят сред ползвателите на мрежата. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Атанас Тасев: Има риск от още едно арбитражно дело

Решението на КЗК отговаря на законите на България, заяви в предаването „12+4“ депутатът от левицата Таско Ерменков , който е и член на Комисията по енергетика, във връзка с днешното решение на Комисията за защита на конкуренцията да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България...

публикувано на 19.07.18 в 16:44

Ръст на туристите във Варна през летния сезон

Туристите във Варна през този сезон се увеличават. Това коментира проф. Стоян Маринов, декан на факултет "Управление" в Икономическия университет и член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Проф. Маринов каза, че е оптимист за резултатите от туристическия сезон през това лято: "Сезонът се засилва и ще се сбъднат..

публикувано на 19.07.18 в 16:34

Социалното министерство предлага линията на бедност за следващата година да нарасне с 27 лева

Социалното министерство предлага линията на бедност за следващата година да нарасне с 27 лева и да бъде 348 лева. При избора на този размер са взети предвид съотношението на разходите за храна и тези за нехранителните стоки и услуги, така че да се покрият минимални жизнени потребности на 20 процента от най-бедните домакинства в страната...

публикувано на 19.07.18 в 16:22

КЗК забрани сделката на "Инерком България" ЕАД с ЧЕЗ - България

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ ЕАД върху дружествата на ЧЕЗ в България. В процеса на проучване комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от..

обновено на 19.07.18 в 15:42

КЗК не разреши на чех милиардер да купи "Нова телевизия"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на регистрираната в Холандия компания ППФ ТМТ „Бидко 2“ Б.В. върху дейността на „Нова броудкастинг груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД. Мажоритарният собственик на „Нова телевизия“ – шведската „Модърн таймс..

публикувано на 19.07.18 в 14:54