Обучение в 16 нови професии са заявили училищата от област Велико Търново за следващата учебна година

Само едно учебно заведение в Горна Оряховица има предложение за дуална форма на обучение. Учениците на гимназията по електроника в града ще могат да усвояват професиите на приложен програмист и на електротехник в реална работна среда.

Две от училищата в областта са направили заявки в Регионалното управление на образованието за разкриване на специалността „Електронна търговия“. В Свищов искат въвеждане на обучение в направленията „Електрически инсталации“ и „Мебелно производство“. Училище в Стражица разработва професията „Спедиция, транспортна и складова логистика“.

Общо 12 училища в региона искат да привличат ученици с нови специалности.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в община Червен бряг заради срутен мост

Частично бедствено положение е обявено в община Червен бряг. Причината е срутил се мост на изхода на града. Учебните занятия са преустановени за три дни. Очаква се обследване и изясняване на причините за инцидента. За движението има определен обходен маршрут - Червен бряг - Рупци - Радомирци - Горни Дъбник - Писарово - Искър - Глава - Койнаре -..

обновено на 24.10.18 в 08:57

Средствата за трансплантации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България

Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България, заяви пред "Хоризонт" доц. Марин Георгиев - национален консултант по урология и председател на Българското урологично дружество: "Донорските бази, там, където всъщност донорите се идентифицират и там, където се кондиционират,..

публикувано на 24.10.18 в 08:10

Над 20 души, сред които футболни фенове, бяха ранени при авария в римското метро

Над 20 души, сред които руски футболни запалянковци, са ранени при инцидент в метрото на Рим. В италианската столица снощи се игра мачът от Шампионската лига, в който местният отбор "Рома" победи "ЦСКА-Москва" с 3:0. Хората са пострадали при авария на ескалатор на метростанция "Република". Съоръжението внезапно се ускорило по време на движение в момент,..

публикувано на 24.10.18 в 07:41

Оранжев и жълт код за силен вятър са обявени за днес

Оранжев код с предупреждение за силен вятър е издаден за цяла Северна България, както и за областите Пловдив, Пазарджик и Сливен. За останалата част от страната синоптиците са обявили предупредителен жълт код.

публикувано на 24.10.18 в 07:19

Комисия в Силистра ще заседава по случая на африканска чума по свинете у нас

В областната епизоотична комисия в Силистра ще се проведе заседание във връзка със случая на африканска чума по свинете, регистриран край Кайнарджа. Целта е да се обсъдят мерките и да се координират действията на различните служби за овладяване на заразата. Заразеното диво прасе е било открито на границата с Румъния, до самата телена ограда,..

публикувано на 24.10.18 в 07:14