183 години от откриването на първото новобългарско училище в страната

Снимка: www.nag-school.org

Учители и възпитаници на Националната Априловска гимназия в Габрово почетоха патронния празник на училището и 183-та годишнина от откриването на първото новобългарско училище в страната. 


С поднасяне на цветя пред паметника на просветителя и благодетеля на габровското училище Васил Априлов започна тържеството в почит на патрона на гимназията. 

Това е първото светско училище в България. Приятно е, всички са в празнично настроение, разказа Калоян Тодоров от 12 клас, който е един от участниците в интелектуалната игра "Шифърът на Априлов" . По идея на учениците тя се провежда вече за осма година. Спечелилият отбор стига до ключа към заветите, оставени от Васил Априлов. 

Празникът на гимназията по традиция споделят и бивши възпитаници. Иван Христов днес се връща в училището, за да представи изложба за 13 български класици, подготвена от института по литература към БАН: Аз много обичам да се връщам тук, защото се зареждам, каза Христов.  

Новите ученици - осмокласниците, водени от по-големите, направиха историческа разходка по знакови места в гимназията. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за силен снеговалеж в четири области в страната, пътищата са проходими при зимни условия

Предупредителен жълт код за силен снеговалеж е в сила за днес в четири области в Северна България. Това са Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където се очаква да се образува нова снежна покривка от около 10 см. Всички автомагистрали и първокласни пътища в страната са отворени за движение. Заради снеговалежа вчера е..

обновено на 17.12.18 в 08:06

Телевизионна водеща стана Мис Свят

Мис Филипини - 24-годишната Катриона Грей, беше коронована за Мис Свят на конкурса за красота в тайландската столица Банкок, предаде ДПА. Катриона Грей е филипинка от австралийски произход. Тя е телевизионна водеща, певица и манекенка. На въпроса кой е най-важният урок, който е научила в живота си, Грей отвърна, че се е научила да бъде..

публикувано на 17.12.18 в 07:47

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на водата в редица градове

Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1,5 процента. Увеличението на цените на ВиК услугите е..

публикувано на 17.12.18 в 07:35

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 имигранти - кандидати за убежище, са направили опит снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез" по време на представление на пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, съобщава БТА. Те влезли там с искане управителят на театъра да им организира среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер. Много от тях изгубили търпение, защото..

публикувано на 17.12.18 в 05:27

Обилен снеговалеж усложни обстановката и на Балканите

Зимата връхлетя Балканите със силни снеговалежи, които създадоха сериозни затруднения. В съседна Сърбия вали повече от денонощие и на места снежната покривка надхвърли половин метър. Най-сериозни затруднения за движението по пътищата създават счупените под тежестта на снега дървета. Автобус с македонска регистрация се е преобърнал на магистрала..

публикувано на 17.12.18 в 02:39