183 години от откриването на първото новобългарско училище в страната

Снимка: www.nag-school.org

Учители и възпитаници на Националната Априловска гимназия в Габрово почетоха патронния празник на училището и 183-та годишнина от откриването на първото новобългарско училище в страната. 


С поднасяне на цветя пред паметника на просветителя и благодетеля на габровското училище Васил Априлов започна тържеството в почит на патрона на гимназията. 

Това е първото светско училище в България. Приятно е, всички са в празнично настроение, разказа Калоян Тодоров от 12 клас, който е един от участниците в интелектуалната игра "Шифърът на Априлов" . По идея на учениците тя се провежда вече за осма година. Спечелилият отбор стига до ключа към заветите, оставени от Васил Априлов. 

Празникът на гимназията по традиция споделят и бивши възпитаници. Иван Христов днес се връща в училището, за да представи изложба за 13 български класици, подготвена от института по литература към БАН: Аз много обичам да се връщам тук, защото се зареждам, каза Христов.  

Новите ученици - осмокласниците, водени от по-големите, направиха историческа разходка по знакови места в гимназията. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
тунела Витиня

Тази вечер след 22 часа ще се направи профилактика на вентилационната система в тунел "Витиня"

Тази нощ след 22 часа шофьорите, които преминават през автомогистрала "Хемус", трябва да карат внимателно в тунела "Витиня". За около 2 часа ще се направи профилактика на вентилационната система в тунела в посока Варна. Предвидените дейности ще се извършват през нощта, когато трафикът е по-слаб. Пътуващите ще се насочват по обходен маршрут от пътната..

публикувано на 20.09.18 в 16:25

В Стара Загора ученик и баща му нападнаха учителка, случаят се проверява от полицията

Инцидент в основното училище в село Калояновец разследва полицията, тече и проверка на  Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Възпитателката Весела Тодорова от училището твърди, че вчера около обед е блъскана и удряна от второкласник и неговия баща в класната стая пред свидетели. Директорът на учебното заведение и бащата отричат...

публикувано на 20.09.18 в 16:03

Издирват криминално проявен пловдивчанин, нападнал екип на Спешна помощ

Криминално проявен пловдивчанин нападна екип на Спешна помощ, дошъл да прегледа болната му жена.  Още с пристигането им на ул. "Шумен" в квартал "Столипиново" лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг.  Мъжът продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им..

публикувано на 20.09.18 в 15:15

За следтрансплантационното обслужване на болните у нас не е направено достатъчно

Даряването на органи не е много популярно в България, но с изключение на Хърватия на целия Балкански полуостров е така – това каза в предаването "12+3" новият директор на Агенцията по трансплантациите Михаил Христов. По думите му, проследяването и диспансеризацията на болните след трансплантация е "много важно нещо, което не е направено"...

публикувано на 20.09.18 в 14:45

Причината за грабежите в храмовете е бездуховността

Храмовете са по-пълни от преди, даже бих казала много по-пълни от много други далеч по-развити западни държави, но фактът, че все още има такива брутални нападения, показва, че има кръгове в нашето общество, които са потушили в себе си всеки усет за свещено. За мен това е най-големият проблем. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“..

публикувано на 20.09.18 в 14:19