183 години от откриването на първото новобългарско училище в страната

Снимка: www.nag-school.org

Учители и възпитаници на Националната Априловска гимназия в Габрово почетоха патронния празник на училището и 183-та годишнина от откриването на първото новобългарско училище в страната. 


С поднасяне на цветя пред паметника на просветителя и благодетеля на габровското училище Васил Априлов започна тържеството в почит на патрона на гимназията. 

Това е първото светско училище в България. Приятно е, всички са в празнично настроение, разказа Калоян Тодоров от 12 клас, който е един от участниците в интелектуалната игра "Шифърът на Априлов" . По идея на учениците тя се провежда вече за осма година. Спечелилият отбор стига до ключа към заветите, оставени от Васил Априлов. 

Празникът на гимназията по традиция споделят и бивши възпитаници. Иван Христов днес се връща в училището, за да представи изложба за 13 български класици, подготвена от института по литература към БАН: Аз много обичам да се връщам тук, защото се зареждам, каза Христов.  

Новите ученици - осмокласниците, водени от по-големите, направиха историческа разходка по знакови места в гимназията. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти от чуждестранния печат

Чуждестранните издания коментират на страниците си вчерашното убийство на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович. 64-годишният Иванович беше застрелян пред централата на партията в Косовска Митровица, етнически разделен град в северната част на страната, съобщава американският вестник „Ню Йорк Таймс“ . Иванович беше възприеман..

публикувано на 17.01.18 в 10:12

Александър Хинков: Добрите примери са навсякъде около нас

Нашата мисия е да разбием мита, че успех в България е невъзможен. Това каза в предаването „Преди всички“ Александър Хинков от проекта "Успелите БГ". Стремим се да показваме добрия пример. Разказваме истории на хора, които успяват в България и ти показват, че е възможно и не е нужно на всяка цена това да се случва в чужбина. Имаме цяла..

публикувано на 17.01.18 в 09:54

Ямбол отбелязва 140 години от освобождението на града

В Ямбол тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от освобождението на града. В художествената галерия "Жорж Папазов" ще бъде открита изложба  "Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници". Тържественото отбелязване на годишнината ще започне пред паметната плоча, посветена на 23-ти Казашки полк от Руската..

публикувано на 17.01.18 в 08:42

Съдът в Пловдив ще разгледа делото за разрушения Тютюнев склад

Пловдивският окръжен съд ще разгледа делото за разрушения Тютюнев склад на ул. „Одрин 8“. Обвиняеми са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда. Според прокуратурата двамата са организирали противозаконната дейност в защитената територия, като за целта са използвали подправено..

публикувано на 17.01.18 в 08:37

Бургазлии излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха в града

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха в града. Организаторите на демонстрацията посочват като източници на замърсяване заводите.  Според бургазлии нефтозаводът, както и предприятие за мебели, са основните източници на замърсяване на въздуха. Настояваме за завишен контрол от общината и държавните..

публикувано на 17.01.18 в 08:27