Грипът обхваща страната

| обновено на 13.01.18 в 17:53

Заради обявената вчера грипна епидемия в Пернишка област, от днес там спират консултациите, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. Дните до сряда ще са неучебни в Перник.

По данни от личните лекари пред грипна епидемия е област Пловдив. Голям е броят на болните и в София-област, Стара Загора, Пазарджик и Габрово.


Над 48 хиляди души в цялата страна са заболели от грип през последната седмица. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев
По области най-много обърнали се за медицинска помощ с грипоподобни заболявания - в Перник 209 на 10 000, в Пазарджик, също доста висока заболеваемост, Бургас, Силистра, Стара Загора и област София.

Изследвания на Националната референтна лаборатория показват, че засега най-често срещан е грипът тип Б, по-малко са заболели от така наречения пандемичен грип. Щамът Хонконг е открит в две проби от област Русе и Благоевград. 
Според проф. Кантарджиев грипната вълна тепърва започва. Очаква се пикът й да е в края на месеца. За какви признаци трябва да следим:
Заболяването започва внезапно, в  рамките на 2-3  часа се получават обща отпадналост, болки в ставите, болки в мускулите, чцесто пъти главоболие, суха непродуктивна кашлица в началото, дразнене от светлината, тежест в белия дроб. 

Възможни са усложнения, предупреди проф. Кантарджиев, затова незабавно трябва да се обърнем към лекар. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великотърновско търсят най-много готвачи, строители и продавачи

Готвачи, строители и продавачи се търсят най-много от работодателите във Великотрновска област. Това показват резултатите от анкетите на 169 фирми от региона, обсъдени от Областната комисия по заетост.  Най-търсените умения от работодателите в бъдещите им кадри са самоконтрол, дисциплина и работа под напрежение. Анкетното проучване е второ за..

публикувано на 17.10.18 в 23:25

Полицаите в Бургас получиха високопроходими автомобили

Бургаската полиция получи 73 високопроходими патрулни автомобила. Те са осигурени в рамките на механизма за спешна помощ на фонда "Убежище, миграция и интеграция" и фонда "Вътрешна сигурност".  53 от автомобилите ще са за полицейските управления в областта, а 20 за жандармерията, съобщи директорът на областната дирекция на полицията старши..

публикувано на 17.10.18 в 23:15

Фермата на Ана Петрова в Болярово трябва да бъде заличена от регистрите, решиха от БАБХ

Със заповед от Областната дирекция по храните в Ямбол фермата на Ана Петрова в Болярово трябва да бъде заличена от регистрите, а животните в нея да бъдат подложени на евтаназия. Заповедта е връчена на стопаните, в нея не е посочена дата или срок за изпълнение. За унищожаване на стадото от над 100 овце има издадена заповед от шефа на Националната..

публикувано на 17.10.18 в 22:05

Докараха в България заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова

С редовен полет от Франкфурт днес бе докаран Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова. Северин Красимиров беше първият пътник, който слезе, заобиколен от охрана, след приземяването на самолета. По време на двучасовия полет той седял на една от седалките на последните редове, разказаха пътуващи в..

обновено на 17.10.18 в 21:06

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във времето, когато голяма част от работещите..

обновено на 17.10.18 в 19:33