Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обсъжда на Национален съвет вота на недоверие към правителството и Истанбулската конвенция

| обновено на 13.01.18 в 15:14

БСП ще обсъди на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група. Решението за днешния пленум е взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

В БСП има разнобой по въпроса трябва ли да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над жени. Това стана ясно от изявления на социалисти преди започналото в София заседание на Националниясъвет на БСП. На него ще има дебати по документа, придобил известност като Истанбулската конвенция.

На заседанието присъства и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента:

Надявам се, защото е много сериозен въпрос. За съжаление, в България дебатът абсолютно се изкриви и измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията, за които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем, а истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жените - не само в България, навсякъде се случва.

Само допреди един месец позицията, която беше изразена и от БСП на Съвета на Партията на европейските социалисти чрез гласуване по резолюцията. Там има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Тя е подкрепена и от БСП.

За сериозни дебати в БСП призова депутатът и член на ръководството на партията Филип Попов:

Една конвенция, един международен акт, който и да е той, след като се ратифицира, той има преимущество над вътрешното законодателство. Същото се касае и по отношение на Конституцията - нито един от законите не трябва да й противоречат, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата и сигурността на жените и на децата.

Правителство одобри т.нар. Истанбулска конвенция, но предстои тя да бъде гласувана и в парламента. В управляващата коалиция няма единно мнение по въпроса, тъй като редица министри и депутати смятат, че документът ще доведе до узаконяването на т.нар. трети пол. 

По-рано депутатът Желю Бойчев коментира, че социалистите ще дадат мнението си относно позиция за Истанбулската конвенция и правата на жените:

Изпълнителното бюро отчете всички тези мнения и гледни точки, и включително международния аспект - международниците в партията запознаха членовете на Изпълнителното бюро, председателката на Сдружението на жените-социалистки… Беше направен един сравнителен анализ на законодателството и промените, които трябва да бъдат отчетени, с оглед евентуално ратифициране на тази конвенция, както и политическите действия, които трябва да предприеме Българската социалистическа партия. Отчете се и последователната позиция, която сме имали във времето относно темата за домашното насилие и правата на жените.

В дневния ред на заседанието ще влезе и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм:

В последните дни има множество протести, провокирани от поредицата неуместни, да не използвам друг термин, действия на българското правителство, така че съвсем нормално е БСП да заяви своята позиция и по тази тема.

Предстоящият вот на недоверие към правителството също ще е на дневен ред, след като през седмицата лидерът на БСП Корнелия Нинова увери:

На 17-ти януари внасяме вотът на недоверие сами. Темата остава провалът в борбата с корупцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05