Установен е подателят на сигналите за бомби за НДК и летище София

| обновено на 13.01.18 в 18:29
БГНЕС

Български гражданин, живеещ в чужбина, е автор на сигналите за поставени взривни устройства, подадени в последните дни за НДК и летище София. Това обясниха от МВР.

Само вчера в столицата са подадени три сигнала за поставени бомби. Два за НДК и един за Народното събрание, обясниха от Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/. В рамките на разследването е станало ясно, че подател на сигналите е 45-годишен българин, който живее от доста време на територията на държава от Европейския съюз /ЕС/. Към момента от СДВР не обясняват за самоличността на извършителя:

Беше установен подателят на сигналите. Това е 45-годишен български гражданин, който се намира на територията на страна от ЕС. За това лице е установено, че назад във времето е подало множество сигнали, освен до обекти на територията на България, и до различни европейски институции. Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане,  каза старши комисар Ивайло Иванов – директор на СДВР.  

Последният сигнал, който българинът, е подал за институция на територията на Европейския съюз, е за Европейската комисия, обясниха още от Министерството на вътрешните работи. 

Към момента от МВР отказват да съобщят самоличността на извършителя.

Подаването на подобни фалшиви сигнали е наказуемо, добави още директорът на Столичната полиция: 

Това деяние е наказуемо и по Наказателния кодекс и по закона за тел.112. Като в Наказателния кодекс има предвидено наказание лишаване от свобода, а в закона за тел.112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е доста сериозна - тя е от 10 до 20 000 лв.


Срещу въпросния мъж преди време у нас са водени досъдебни производства за фалшиви бомбени заплахи, обявиха още от полицията. ВИЖТЕ ОЩЕ

Офис на хуманитарната организация "Спасете децата" в Афганистан беше нападнат

Поне 11 души са ранени при продължаваща атака срещу офис на международна хуманитарна организация "Спасете децата" в Афганистан, съобщава Би Би Си. Пред офиса на организацията в град Джалалабад е станала експлозия. Въоръжени мъже са нахлули в сградата. Местни медии съобщават, че деца от близкото училище са избягали от района и се чуват изстрели. Към..

публикувано на 24.01.18 в 08:20

Във Враца отбелязват 74 години от бомбардировката над града

С панихида в храма "Свето Възнесение" и траурна церемония край мемориала на жертвите от Втората световна война, във Враца ще бъде отбелязана 74-ата годишнина от бомбардировката - едно от най-трагичните събития в новата история на града. На този ден през 1944 година 300 американски бомбардировачи планират въздушен удар над София, но поради..

публикувано на 24.01.18 в 08:18

Инициативата на Европейските фондации в областта на деменцията награди 12 организации

12 неправителствени организации бяха наградени от Инициативата на Европейските фондации в областта на деменцията. Целта на инициативата е да подкрепи гражданското общество в поемането на отговорност относно начина, по който хората с деменция биват изслушвани, насърчавани и интегрирани в обществото. Събитието е включено в календара и е под егидата..

публикувано на 24.01.18 в 07:57

В ЕП откриха изложба на съвременно българско изкуство

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент. Представени са творби на Андрей Даниел , Любен Генов , Станислав Памукчиев и други. Тя ще може да бъде разгледана в централната част на Европарламента до края на Българското председателство.

публикувано на 24.01.18 в 07:56

Почина авторката на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин

Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предаде Асошиейтед прес. Синът й Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки..

публикувано на 24.01.18 в 07:53