Райна Асенова: Има всички признаци, че се върви към решение на казуса с името на Македония

Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Има всички признаци, че се върви към намиране на решение на казуса с името на Македония. Това каза журналистът балканист от БТА и познавач на процесите в Македония Райна Асенова в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на решаването на спора за името между Гърция и Македония.

Имаме засилена активност с цел да се намери компромисно решение за името, което да приемат и двете страни, добави тя.

По думите й, гръцкото правителство е подложено на международен натиск да приеме компромис за името на Македония: Премиерът Алексис Ципрас показва признаци на готовност за такъв компромис. Има огромен натиск от гръцката православна църква, от среди от опозиционната партия „Нова демокрация“ и редица граждански сдружения, които се обявяват категорично против термина „Македония“ в името, което бъде предложено и планират огромен протест на 21-и януари в Солун.

Вече има едно пресяване на имената, които може да бъдат приети. Това са Северна Македония, Вардарска Македония, Горна Македония и Нова Македония, като засега най-голям шанс да бъде прието е името Нова Македония, уточни тя.

Тя отчете, че в и правителството на Македония, и в правителството на Гърция се вижда желание да се реши проблема.

През април може да се постигне компромис по спора за името на Македония, прогнозира Асенова.

Македония разчита изключително много на българското европредседателство, за да постигне напредък по отношение на членството си в НАТО и на европейската перспектива пред страната, каза още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация за нарушения на обществения ред, за опазване на общинската собственост, на живота и здравето на..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова улична мрежа – общо около 7 километра, полагане на тротоари, поставяне на светофарна уредба и на 13..

публикувано на 23.10.18 в 01:22

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция

Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол-системата на тях ще бъдат възложени и други отговорности. Втората обособена позиция в поръчката е за доставката на два високопроходими автомобила, необходими за шофиране при тежки метеорологични условия и през..

публикувано на 23.10.18 в 01:10

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни убива", които се събраха тази вечер под сградата на Министерския съвет, блокираха за повече от час..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г. Днес в гарнизона са включени Националният военен..

публикувано на 22.10.18 в 19:51