Райна Асенова: Има всички признаци, че се върви към решение на казуса с името на Македония

Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Има всички признаци, че се върви към намиране на решение на казуса с името на Македония. Това каза журналистът балканист от БТА и познавач на процесите в Македония Райна Асенова в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на решаването на спора за името между Гърция и Македония.

Имаме засилена активност с цел да се намери компромисно решение за името, което да приемат и двете страни, добави тя.

По думите й, гръцкото правителство е подложено на международен натиск да приеме компромис за името на Македония: Премиерът Алексис Ципрас показва признаци на готовност за такъв компромис. Има огромен натиск от гръцката православна църква, от среди от опозиционната партия „Нова демокрация“ и редица граждански сдружения, които се обявяват категорично против термина „Македония“ в името, което бъде предложено и планират огромен протест на 21-и януари в Солун.

Вече има едно пресяване на имената, които може да бъдат приети. Това са Северна Македония, Вардарска Македония, Горна Македония и Нова Македония, като засега най-голям шанс да бъде прието е името Нова Македония, уточни тя.

Тя отчете, че в и правителството на Македония, и в правителството на Гърция се вижда желание да се реши проблема.

През април може да се постигне компромис по спора за името на Македония, прогнозира Асенова.

Македония разчита изключително много на българското европредседателство, за да постигне напредък по отношение на членството си в НАТО и на европейската перспектива пред страната, каза още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда. Присъдата е потвърдена от ВАС. Наредбата е приета при множество допуснати съществени нарушения на административно производствените правила, е само един от мотивите на магистратите. С отмяната на наредбата, от 12 април, местните..

публикувано на 24.04.18 в 01:59
Велико Търново

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила. Съоръжението е под крепостта „Царевец“, а инвестицията е 350 000 лева по програмата „Региони в растеж“. Паркингът ще заработи това лято. Наказателният паркинг в подножието на крепостта „Царевец“ се разширява значително и става безплатна зона за..

публикувано на 24.04.18 в 01:54

Германската армия очаква да получи нови оръжия

Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25 милиона евро. Оръжията, които се очаква да получи армията, включват 18 нови ракетни установки..

публикувано на 24.04.18 в 01:44

Фандъкова: очаквам да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост"

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост", след ареста на кмета Десислава Иванчева: „Коментирахме една много важна задача, която имат кметовете на „Панчарево“ и на „Младост“ в момента, а именно да подпомогнат Пътната агенция за придобиването на земя за..

публикувано на 24.04.18 в 01:29

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 9, а бяха ранени 16 души. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Към момента органите на реда не предоставят никаква..

публикувано на 24.04.18 в 00:57