Северна и Южна Корея с нов кръг от преговори за възстановяване на двустранните им отношения

Северна Корея
ЕПА/БГНЕС

Районът на Панмунджом, където се срещнаха двете делегации по-рано тази седмица, е символичен за отношенията между разделените Кореи. В непосредствена близост са сградите, в които е подписано примирието за прекратяване на Корейската война. Местността е част от демилитаризираната зона, която продължава да бъде най-тежко охраняваната граница в света. Поради тази символика повечето официални разговори между Пхенян и Сеул се случват точно в Панмунджом. Резултатите от срещата във вторник няма да решат десетилетния конфликт на Корейския полуостров, но двете страни дадоха важни индикации за своите намерения. Дипломатите също демонстрираха оптимизъм и дори поетичен подход към сложната ситуация. Представителят на КНДР Ри Сон-гуон сподели:

Тази зима имахме необикновено много сняг, а студът скова планините и реките. Не би било преувеличение ако кажем, че междукорейските отношения са по-сковани от студеното време. Въпреки това, независимо колко е студено, народните въжделения за подобряване на връзките между Севера и Юга са като водата, която тече под замръзналите реки.

Забележителният технологичен напредък на балистична и ядрена програма на Пхенян дават възможност на младия маршал Ким Чен Ун да се чувства достатъчно комфортно, за да се търси директни преговори със Сеул. Въпреки, че ключов елемент на новите междуконтинентални ракети „Хуансон 15“ не е изпробван успешно, счита се, че програмите са във финален етап на развитие. Това преимущество е важен елемент от бъдещи преговори и най-вероятно обяснява защо срещата се случва точно сега. Според наши източници, неофициалните подготвителни разговори се водят от поне месец, което съвпада с успешното изпитание на „Хуансон 15“. Привидно международните санкции притискат КНДР към диалогичност, но тяхната роля остава ограничена. Въпреки затварянето на много контрабандни канали, нито Китай, нито Русия имат интерес да изолират напълно Северна Корея. Подобна блокада може да доведе до тотален разпад на режима, съпроводено с вълни от милиони бежанци и неконтролируемото разпространение на оръжия за масово поразяване. Разговорите в Панмунджом демонстрират, че Ким Чен Ун също е приключил с вътрешната консолидация и укрепване на своята позиция. Освен успешната военна програма, той активно насърчава и пазарните отношения, което води до годишен ръст на икономиката от около 4%. С предложението за разговори, които бяха частично предавани на живо по радиото, Ким Чен Ун се утвърждава и като опитен дипломат. Това бе един от редките пъти, когато жителите на КНДР чуха водещия преговарящ на Южна Корея Чо Мьон-гьон, който каза:

Има една поговорка, според която доброто начало е половината свършена работа. Въпреки, че тази среща започва след дълъг период на разединение между двете Кореи, аз се надявам, че ние ще проведем разговорите с решителност и упоритост.

За Република Корея, срещата и възможността да диалог е единственият положителен ход. Президентът Муун Джае-ин е радетел на дипломацията, който е наясно със залога за организиране на успешна Зимна олимпиада.  Символичното участие на Пхенян в игрите е стъпка в посоката постигане на споразумение за двойно замразяване на ядрената и ракетна програма, което все пак остава далечна надежда.Срещата ще се запомни и с оглушителната липса на конструктивно мнение или позиция на Вашингтон. Непоследователните изказвания на президента Тръмп, разклатената позиция на държавния секретар Рекс Тилърсън и дори липсата на посланик в Сеул са ясни сигнали за ерозията на доверие. Парализираната американска дипломация остава вакуум, в който стратегически играчи ще утвърдят своите позиции.

Репортажа може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерите на Азербайджан и България откриха редовната въздушна линия между двете страни

В София пристигнаха първите пътници от откритата по-рано тази сутрин въздушна линия Баку-София. Официалният й старт дадоха в столицата на Азербайджан премиерът  Бойко Борисов  и азербайджанският му колега  Артур Расизаде  . Полетите по линията ще се изпълняват всеки вторник от азерската компания, първата нискотарифна компания..

обновено на 16.01.18 в 11:16
Мартин Шулц трябва да убеди партията си в подновяване на голямата коалиция с канцлера Меркел

Расте протестът срещу нова голяма коалиция в Германия

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в Дортмунд, че е оптимист относно получаването на подкрепа за идеята за нова голяма коалиция с консерваторите на Ангела Меркел . Проведохме оживена дискусия. Имахме отворена и конструктивна размяна на виждания. Бях не само изненадан от сериозността на диалога, но и много впечатлен. Мисля, че..

публикувано на 16.01.18 в 10:00
Васил Антонов

Ръководството на БСП – Плевен иска отмяна на мораториума за "Белене"

Ръководството на БСП в Плевен настоява на днешното заседание на парламентарната група на левицата да бъде обсъдена темата за АЕЦ "Белене". В писмо до лидера Корнелия Нинова се иска бързо внасяне на предложение в Народното събрание за отмяна мораториума за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Водачът на листата на коалиция "БСП за..

публикувано на 16.01.18 в 08:28

Хан приветства ратифицирането на Договора за добросъседство между България и Македония

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи ратификацията от парламента в Скопие на договора за добросъседство с България като повратна точка в добросъседските отношения за целия регион на Западните Балкани и важна стъпка в правилната посока по пътя на Македония към Европейския съюз . Темата е коментирана и от македонските издания,..

обновено на 16.01.18 в 07:32
Михай Тудосе

Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка

Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка, след като изгуби политическата подкрепа на лидерите на своята Социалдемократическа партия. Напускането идва след вътрешнопартиен конфликт на Тудосе с председателя на партията Ливиу Драгня . Михай Тудосе е вторият премиер на страната, отстранен от поста от партията си за по-малко от седем..

публикувано на 16.01.18 в 07:00