Северна и Южна Корея с нов кръг от преговори за възстановяване на двустранните им отношения

Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районът на Панмунджом, където се срещнаха двете делегации по-рано тази седмица, е символичен за отношенията между разделените Кореи. В непосредствена близост са сградите, в които е подписано примирието за прекратяване на Корейската война. Местността е част от демилитаризираната зона, която продължава да бъде най-тежко охраняваната граница в света. Поради тази символика повечето официални разговори между Пхенян и Сеул се случват точно в Панмунджом. Резултатите от срещата във вторник няма да решат десетилетния конфликт на Корейския полуостров, но двете страни дадоха важни индикации за своите намерения. Дипломатите също демонстрираха оптимизъм и дори поетичен подход към сложната ситуация. Представителят на КНДР Ри Сон-гуон сподели:

Тази зима имахме необикновено много сняг, а студът скова планините и реките. Не би било преувеличение ако кажем, че междукорейските отношения са по-сковани от студеното време. Въпреки това, независимо колко е студено, народните въжделения за подобряване на връзките между Севера и Юга са като водата, която тече под замръзналите реки.

Забележителният технологичен напредък на балистична и ядрена програма на Пхенян дават възможност на младия маршал Ким Чен Ун да се чувства достатъчно комфортно, за да се търси директни преговори със Сеул. Въпреки, че ключов елемент на новите междуконтинентални ракети „Хуансон 15“ не е изпробван успешно, счита се, че програмите са във финален етап на развитие. Това преимущество е важен елемент от бъдещи преговори и най-вероятно обяснява защо срещата се случва точно сега. Според наши източници, неофициалните подготвителни разговори се водят от поне месец, което съвпада с успешното изпитание на „Хуансон 15“. Привидно международните санкции притискат КНДР към диалогичност, но тяхната роля остава ограничена. Въпреки затварянето на много контрабандни канали, нито Китай, нито Русия имат интерес да изолират напълно Северна Корея. Подобна блокада може да доведе до тотален разпад на режима, съпроводено с вълни от милиони бежанци и неконтролируемото разпространение на оръжия за масово поразяване. Разговорите в Панмунджом демонстрират, че Ким Чен Ун също е приключил с вътрешната консолидация и укрепване на своята позиция. Освен успешната военна програма, той активно насърчава и пазарните отношения, което води до годишен ръст на икономиката от около 4%. С предложението за разговори, които бяха частично предавани на живо по радиото, Ким Чен Ун се утвърждава и като опитен дипломат. Това бе един от редките пъти, когато жителите на КНДР чуха водещия преговарящ на Южна Корея Чо Мьон-гьон, който каза:

Има една поговорка, според която доброто начало е половината свършена работа. Въпреки, че тази среща започва след дълъг период на разединение между двете Кореи, аз се надявам, че ние ще проведем разговорите с решителност и упоритост.

За Република Корея, срещата и възможността да диалог е единственият положителен ход. Президентът Муун Джае-ин е радетел на дипломацията, който е наясно със залога за организиране на успешна Зимна олимпиада.  Символичното участие на Пхенян в игрите е стъпка в посоката постигане на споразумение за двойно замразяване на ядрената и ракетна програма, което все пак остава далечна надежда.Срещата ще се запомни и с оглушителната липса на конструктивно мнение или позиция на Вашингтон. Непоследователните изказвания на президента Тръмп, разклатената позиция на държавния секретар Рекс Тилърсън и дори липсата на посланик в Сеул са ясни сигнали за ерозията на доверие. Парализираната американска дипломация остава вакуум, в който стратегически играчи ще утвърдят своите позиции.

Репортажа може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външният министър на България Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: Още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че 4/5 от страните-членки на ЕС подкрепят членството на Македония в Общността. Не се очаква обаче утре на съвета „Общи въпроси“ да се вземе решение в тази насока. Захариева добави, че позицията на Македония е по-добра от тази на Албания. „Подкрепата от много голяма част - бих казала..

публикувано на 25.06.18 в 18:18

Либия отказва на територията ѝ да има център за обработка на молби на мигранти за убежище в ЕС

Международно признатото правителство на Либия категорично отказва на територията на бившата джамахирия да бъде създаван център за устремили се към Европа мигранти, в който да бъдат обработвани молбите им за убежище в Евросъюза. Това заяви вицепремиерът Ахмед Матик, който прие в Триполи италианския вътрешен министър. Матео Салвини го подкрепи:..

публикувано на 25.06.18 в 17:57
Спас Панчев

БСП изключи Спас Панчев от парламентарната група

Депутатите от парламентарната група на "БСП за България" взеха решение да изключат от групата Спас Панчев. Те настояват той да напусне парламента, в който е влязъл от квотата на "БСП за България" и да освободи мястото за следващия от листата в Стара Загора. Другият народен представител - Димитър Георгиев ще замрази членството си в БЗНС "Александър..

обновено на 25.06.18 в 17:51
Бойко Борисов и Малия Габриел откриха срещата за дигиталност на ЕС в НДК.

ЕК даде начало на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

Европейската комисия даде начало на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това се случи по време на Дигиталната асамблея, която се провежда в София. Програмата цели да подкрепи прехода на региона към цифровата икономика и да направи достъпни за всички негови граждани ползите от цифровизацията, като ускорен икономически..

обновено на 25.06.18 в 17:47

Владимир Кисьов: Дъблинското споразумение трябва да се промени, за да се подобри контролът на миграцията

"Със затягане на контрола на границите ще има голяма гъвкавост при решаване на проблемите с мигрантите, но не може да се избяга от свободното движение на хора". Това каза председателят на Управителния съвет на Европейския институт Владимир Кисьов в интервю за предаването „Нещо повече“. Според него ще се наложи да бъде променено..

публикувано на 25.06.18 в 17:28