Аврам Агов: Посещението на японския премиер в Европа цели да се засили натиска върху Северна Корея

Аврам Агов
Снимка: архив

До някъде оптимизмът след срещата на делегациите на Северна и Южна Корея е оправдан. От друга страна този контакт не може дас е разглежда като пълен обрат и разрешение на кризата, далече сме от този етап. Това каза специалистът по история на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър Аврам Агов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на започването на нов кръг от преговори за възстановяване на двустранните отношения между Северна и Южна Корея.

Показателно е, че срещата тази седмица беше на министерско ниво. Срещата определено е пробив в сегашната ситуация в намаляване на напрежението, добави той.

Посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Европа цели да се засили натиска върху Северна Корея, обясни още експертът по азиатска история. Утре Абе пристига в България:

Шиндзо Абе цели с тази обиколка в Източна Европа да засили и оптимизира натиска върху Северна Корея – дипломатически и икономически, защото тези страни имат отношения със Северна Корея. Това е част от политиката на Токио за разширяване на икономическите и търговски връзки с Източна Европа. Китай вече има форум за сътрудничество с 16-те държави от Източна Европа.

Според него европейската обиколка на Шиндзо Абе може да се разглежда като отговор на проекта "Един пояс, един път", чрез който Китай иска да възобнови Пътя на коприната. Япония иска да играе важна роля и в отношенията със Съединените щати, допълни Агов. 

Япония не иска да изостава от Китай при разширяването на икономическите връзки с Европа, уточни историкът и посочи, че според него третата причина за посещението на Абе в Европа е сключването на политическо споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС в Брюксел:

На фона на оттеглянето на САЩ от Тихоокеанското партньорство, този договор за свободна търговия в Тихоокеанския басейн, Япония и Европа са решени да продължат по пътя на споразумения за свободна търговия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в Камарата на лордовете - гораната камара на британския парламент - този път по въпроса за човешките права. Със 316 гласа „за“ срещу 245 „против“ беше одобрено предложение за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брекзит...

публикувано на 23.04.18 в 23:19
Матю Нимиц

Извънредна среща на външните министри на Македония и Гърция ще се проведе в сряда във Виена

Извънредна среща на външните министри на Македония и Гърция ще се проведе в сряда във Виена в присъствието на посредника от ООН Матю Нимиц, предаде Франс прес. Агенцията цитира съобщение от администрацията на световната организация за предстоящите разговори между Никола Димитров и Никос Кодзиас. Според гръцки медии, цитирани от македонския..

публикувано на 23.04.18 в 23:09

изпълняващият длъжността държавен секретар на САЩ Джон Съливан призова Русия да спре да създава пречки за помирението в Сирия

Един от участниците в срещата на Г-7 в Торонто - изпълняващият длъжността държавен секретар на САЩ Джон Съливан призова Русия да спре да създава пречки за помирението в Сирия. „Москва ще отговаря“, ако не стане „конструктивен партньор“ в мирните преговори, закани се Съливан, без да влиза в подробности. Без Русия не може да има политическо..

публикувано на 23.04.18 в 23:05

Матвиенко:Разширяването на НАТО на Балканите застрашава сигурността и стабилността на региона

Разширяването на НАТО на Балканите застрашава сигурността и стабилността на региона. Това заяви председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко в реч пред парламента на Босна и Херцеговина, предаде Ройтерс. Матвиенко нарече "най-грубо нарушение на демокрацията" присъединяването на Черна гора към западния..

публикувано на 23.04.18 в 22:57

Поражение на Тереза Мей за Брекзит в Камарата на лордовете

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в Камарата на лордовете - гораната камара на британския парламент – този път по въпроса за човешките права. Със 316 гласа „за“ срещу 245 „против“ беше одобрено предложение за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брекзит...

публикувано на 23.04.18 в 22:56