Аврам Агов: Посещението на японския премиер в Европа цели да се засили натиска върху Северна Корея

Аврам Агов
Снимка: архив

До някъде оптимизмът след срещата на делегациите на Северна и Южна Корея е оправдан. От друга страна този контакт не може дас е разглежда като пълен обрат и разрешение на кризата, далече сме от този етап. Това каза специалистът по история на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър Аврам Агов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на започването на нов кръг от преговори за възстановяване на двустранните отношения между Северна и Южна Корея.

Показателно е, че срещата тази седмица беше на министерско ниво. Срещата определено е пробив в сегашната ситуация в намаляване на напрежението, добави той.

Посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Европа цели да се засили натиска върху Северна Корея, обясни още експертът по азиатска история. Утре Абе пристига в България:

Шиндзо Абе цели с тази обиколка в Източна Европа да засили и оптимизира натиска върху Северна Корея – дипломатически и икономически, защото тези страни имат отношения със Северна Корея. Това е част от политиката на Токио за разширяване на икономическите и търговски връзки с Източна Европа. Китай вече има форум за сътрудничество с 16-те държави от Източна Европа.

Според него европейската обиколка на Шиндзо Абе може да се разглежда като отговор на проекта "Един пояс, един път", чрез който Китай иска да възобнови Пътя на коприната. Япония иска да играе важна роля и в отношенията със Съединените щати, допълни Агов. 

Япония не иска да изостава от Китай при разширяването на икономическите връзки с Европа, уточни историкът и посочи, че според него третата причина за посещението на Абе в Европа е сключването на политическо споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС в Брюксел:

На фона на оттеглянето на САЩ от Тихоокеанското партньорство, този договор за свободна търговия в Тихоокеанския басейн, Япония и Европа са решени да продължат по пътя на споразумения за свободна търговия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Георге Иванов

Скопие: Разчитаме България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в ЕС

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. „Нарасналият интерес на Евросъюза към Балканите показва, че има позитивен политически климат за разширяване на съюза. Председателството на България е отличен шанс да се..

публикувано на 22.01.18 в 21:37
Сенат САЩ Вашингтон

Демократи и републиканци в САЩ са пред временна сделка за федералния бюджет

Тридневната финансова парализа на федералните агенции в Съединените щати е към края си, предаде Ройтерс. „След няколко дискусии, предложения и контрапредложения стигнахме до споразумение“, обяви лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър и уточни, че демократите ще подкрепят временно удължаване - до 8 февруари, на бюджетните преводи към правителството...

публикувано на 22.01.18 в 20:15

ЕС: Турската офанзива в Сирия застрашава мирните преговори

Най-малко 21 цивилни и над 50 бойци от двете воюващи страни са загинали в тридневните боеве за сирийския град Африн, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Десетки са ранени при ракетен обстрел над турски гранични градове. Европейският съюз изрази дълбока загриженост във връзка с офанзивата на турската армия в Северна Сирия. „Трябва..

публикувано на 22.01.18 в 20:11
европейско знаме

Ролята на ЕС в Близкоизточния мирен процес - водещата тема на Съвета "Външни работи"

Близкоизточният мирен процес и ролята на Европейския съюз в подкрепа на възобновяването му беше водещата тема на първото заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел в рамките на българското председателство.  Министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта необходимостта от единен подход на страните от Съюза към Близкоизточния мирен..

публикувано на 22.01.18 в 18:07
Артан Груби

Артан Груби: В Гърция не трябва да подхождат емоционално спрямо спора за името на Македония

България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" Артан Груби , председател на Комисията по европейските въпроси в македонското Собрание и член на Демократичния съюз за интеграция, който е част от управляващата..

публикувано на 22.01.18 в 17:46