Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: БСП е против борбата с корупцията

Професионализмът ще бъде водещ критерий в избора на председател и членове на новия антикорупционен орган

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Рано е да се коментира кой ще оглави новосъздадения антикорупционен орган, публичните процедури по избора на председател и членове предстоят. Това каза в предаването "Неделя 150" Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента:

Не политическото, а професионалното присъствие на кандидатите ще бъде тяхно преимущество. Опитът в тази работа също би трябвало да го ценим като преимущество.

В коментар по гласуването на антикорупционния закон след ветото на президента Кирилов посочи:

Единствено БСП не гласуваха за този закон, което ясно сочи кой е против борбата с корупцията, кой има интерес да се саботира, кой не иска да се върне топката назад във времето и да се установи истината  за прехода, кой има интерес да държи в политически чадър и историята ни, и бъдещето ни. Само БСП гласува срещу.

Запитан какво би било определено като успех на новия антикорупционен орган Данаил Кирилов изтъкна:

За мен най-важно е да се възстанови доверието в закона, в справедливостта, в държавната власт. Ако се направят сериозни стъпки в работата на този орган, ще има полза и за България и по отношение мониторинговия процес с европейските ни партньори. 

Данаил Кирилов определи началото на Българското председателство на Съвета на ЕС като успешно, а по думите му протестите, съпътствали началото на европредседателството на страната ни, са мероприятия, целящи преднамерено да създадат усещане за нестабилност и проблеми в държавата:

Историята показва, че навсякъде председателският процес се използва от вътрешни сили, за да се изведат едни или други проблеми, и то в една ескалационна светлина.

Относно убийствата, белязали началото на годината и запитан връщат ли се времената, които искаме да забравим, Кирилов отбеляза:

Някой много иска да ни ги припомни. /… / В държавата ни все още продължават сили, които искат дори с такива средства да създадат несигурност и нестабилност. /.../ В този сценарий целта е политическият ни живот да влезе в обяснителен режим. Това не е ли познато?

В бюджета се създават по пера буфери за реакция в извънредни ситуации, подчерта Кирилов по повод на извънредно отпуснатите за МВР 100 милиона лева.

ГЕРБ ще подкрепи Истанбулската конвенция в пленарната зала, стана ясно още от думите на Кирилов. Той уточни, че в партията имат изцяло положително становище и допълни, че тематиката на документа вече има законодателно покритие:

Това, което притеснява голяма част от опонентите на тази конвенция поради неправилен прочит на понятията, вече е факт в българското законодателство. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08