Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: ГЕРБ прави политика на церемониите, а БСП - политика на дебати

Темата за Истанбулската конвенция излишно се политизира и истеризира

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие не е математика, а политика. Това заяви в предаването "Неделя 150" Драгомир Стойнев, заместник-председател на парламентарната група на БСП за България. В коментара си по повод решението вотът на недоверие към правителството да се внесе без формалната подкрепа на ДПС Стойнев посочи като достатъчен самия факт, че ще има вот по темата корупция: 

За първи път българският парламент ще дебатира за сваляне на правителство заради корупция. И може би това е закъснял процес, защото и обществото, и бизнесът, и гражданите знаят, че корупцията е скритият двигател на нещата. Самата държава по този начин функционира. Цели административни структури като общините организират и дирижират корупционни механизми. Ето това е големият проблем. 

Според Стойнев, ГЕРБ прави политика на церемониите, докато БСП прави политика на дебати:

И днес смятаме, че престоят на ГЕРБ във властта е пагубен за българското общество, защото това е един продължаващ се разпад, едно тотално изтощение на цели социални системи като образование, здравеопазване, като загуба на ценно време за един по-висок и стабилен икономически растеж. Бих казал нещо повече, че това ще доведе до едно по голямо изчерпване на обществения ресурс заради тази всеобхватна корупция. Тоест ние казваме, че има управленска алтернатива, че ГЕРБ и коалицията трябва да си тръгнат, защото пречат на нормалното развитие на държавата. 

Темата за Истанбулската конвенция излишно се политизира и истеризира, смята Драгомир Стойнев. Според него на този етап Конвенцията няма да доведе до ефективност, а само до политическа декларативност: 

Много по-големи ползи ще имаме, ако променим Закона за домашното насилие, Закона за дискриминацията, който защитава хомосексуалистите. /.../ Ако ГЕРБ са готови да разрушат семейните ценности, така както го правят и християнските, това си е тяхна работа.

Относно т.нар. трети пол, породил полярни обществени реакции, Драгомир Стойнев поясни:

Не считам, че е необходимо на децата да се обяснява в училище, че всъщност тати е мама, пък мама е тати, че те, всъщност, след училище, ако живеят в грешно тяло, трябва публично да го заявят и това да бъде защитено, защото в голяма част от европейските държави се води този дебат. Считам, че този дебат не отговаря на нашите семейни ценности, особено на моите християнски виждания и на този етап това по никакъв начин не засяга насилието над жени. Тоест, тази Конвенция, ако искаше реално да реши конкретни въпроси, то тогава наистина не трябваше да се смесват допълнителни... те не са и разпоредби, членове, които за голяма част от хората са изцяло неразбираеми.

БСП има конкретни законодателни инициативи в защита на жените и на всички онези, които се чувстват незащитени в обществото, подчерта Стойнев.

Цялото интервю може да проследите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03