Папа Франциск: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантите

Снимка: БТА

Папа Франциск заяви, че страховете на бежанците и мигрантите, както и страховете на хората от местните общности са "основателни" и трябва да се считат за греховни, само ако определят действията на хората, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск покани мигранти, бежанци, търсещи убежище, новодошли имигранти и второ поколение имигрантски семейства на специална литургия в базиликата Св. Петър.

Той отбеляза, че някои местни общности се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред:

Местните общности понякога се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред, ще отнемат онова, за което дълго е работено. Новодошлите също имат страхове: те се страхуват от конфликти, предразсъдъци, дискриминация, провал. Тези страхове са оправдани и са основани на съмненията, които са напълно разбираеми от човешка гледна точка. Да имаш съмнения и страхове не е грях. Грях е да позволим на тези страхове да определят действията ни, да ограничат избора ни, да подронят уважението и щедростта, да подхранят омразата и отхвърлянето. Грях е да откажеш да се изправиш пред другия, различния, съседа, когато всъщност това е привилегирована възможност да се изправиш пред Господ.

По време на почти петгодишното си папство, Франциск набляга на мисията на християните да следват Иисус и да посрещат с отворени обятия уязвимите и маргинализирани групи хора.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Черните щъркели в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Балкана

Четири черни щъркелчета са се излюпили в Национален парк „Централен Балкан“. Според народните поверия черният щъркел носи късмет и здраве. Щъркеловото гнездо се намира в типичното за вида местообитание - близо до речно ждрело в южната част на парка „Централен Балкан“. Малките са енергични, с добър апетит и вече се доближават до ръста на..

публикувано на 17.07.18 в 18:11

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Обвиняем е 25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан на 20 декември миналата година - три дни след жестокото убийство. Въз основа на събраните при разследването доказателства -..

публикувано на 17.07.18 в 18:11
Сапарева баня

Десет процента ръст в туризма отчита община Сапарева баня

10 процента ръст в туризма за първото полугодие на тази година по отношение на същия период на предходната година отчита община Сапарева баня. От администрацията обявиха, че от данък туризъм за шестте месеца са събрани близо 13 хиляди лева. За полугодието в града, в който са открити близо 80 къщи за гости, работят 4-5 хотела, са реализирани около 20 000..

публикувано на 17.07.18 в 18:04

Седем общински язовира в Сливенска област ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Седем от общо 109 язовира общинска собственост в Сливенска област, за които общините не могат да отделят пари за поддръжка, ще бъдат ремонтирани за сметка на държавата. Това съобщи заместник областният управител Камен Костов. Очаква се Държавната консолидационна компания да определи фирмите, които ще извършват дейностите.  Проблемните язовири са..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Китайски чиновник не вярва, че грозна жена може да бъде изнасилена

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно престъпление, предаде БТА, позовавайки се на „Хонконг фри прес“. 46-годишната потърпевша, спомената само под фамилното име Фу, още през 2016 година заявила, че станала жертва на сексуално престъпление. Тя се..

публикувано на 17.07.18 в 17:55