Папа Франциск: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантите

БТА

Папа Франциск заяви, че страховете на бежанците и мигрантите, както и страховете на хората от местните общности са "основателни" и трябва да се считат за греховни, само ако определят действията на хората, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск покани мигранти, бежанци, търсещи убежище, новодошли имигранти и второ поколение имигрантски семейства на специална литургия в базиликата Св. Петър.

Той отбеляза, че някои местни общности се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред:

Местните общности понякога се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред, ще отнемат онова, за което дълго е работено. Новодошлите също имат страхове: те се страхуват от конфликти, предразсъдъци, дискриминация, провал. Тези страхове са оправдани и са основани на съмненията, които са напълно разбираеми от човешка гледна точка. Да имаш съмнения и страхове не е грях. Грях е да позволим на тези страхове да определят действията ни, да ограничат избора ни, да подронят уважението и щедростта, да подхранят омразата и отхвърлянето. Грях е да откажеш да се изправиш пред другия, различния, съседа, когато всъщност това е привилегирована възможност да се изправиш пред Господ.

По време на почти петгодишното си папство, Франциск набляга на мисията на християните да следват Иисус и да посрещат с отворени обятия уязвимите и маргинализирани групи хора.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Грипната епидемия се разраства

Грипна епидемия е обявена в общините  Димитровград, Трявна  и  Дряново . Учениците излизат в принудителна ваканция от утре до края на седмицата. От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. В пловдивската община Брезово също..

обновено на 22.01.18 в 19:14

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, съобщи окръжната прокуратура. Жертвата е 53-годишен бездомник. Той бил открит в събота в безпомощно състояние край пазара до блок 20 в кв. „Владиславово“. Екип от „Бърза помощ“ установил смъртта на мъжа, а аутопсията показала,..

публикувано на 22.01.18 в 18:54

Д-р Христо Димитров: Агонията в здравеопазването е в много напреднал стадий и системата е пред разпад

Агонията в здравеопазването, не само в общинските болници, е в много напреднал стадий и наистина системата е пред разпад и се крепи на остатъците от морал и желание лекарите да си свършат работата напук на всички правила, които политиците или администрацията въвеждат. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт"..

публикувано на 22.01.18 в 18:16

"Оксфам": 82% от богатството в света отива при 1% от хората

Повече от 80 процента от богатството, създадено през миналата година е отишло при най-богатия един процент от населението на света, а до най-бедните не е достигнало нищо. Това се казва в доклад на благотворителната организация "Оксфам". То показва, че само 42 души имат състояние, равняващо се на това на 3,7 милиарда души от по-бедните райони на..

публикувано на 22.01.18 в 18:11

Прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на гражданин на Беларус за хулиганство

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение и задържа за 72 часа гражданин на Република Беларус за причиняване на средна телесна повреда на полицай и за хулиганство. 42-годишен полицай е в неврохирургията на Великотърновската болница със сътресение на мозъка, след като беларуски тираджия го ударил с щанга по главата при проверка...

публикувано на 22.01.18 в 18:01