Папа Франциск: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантите

Снимка: БТА

Папа Франциск заяви, че страховете на бежанците и мигрантите, както и страховете на хората от местните общности са "основателни" и трябва да се считат за греховни, само ако определят действията на хората, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск покани мигранти, бежанци, търсещи убежище, новодошли имигранти и второ поколение имигрантски семейства на специална литургия в базиликата Св. Петър.

Той отбеляза, че някои местни общности се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред:

Местните общности понякога се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред, ще отнемат онова, за което дълго е работено. Новодошлите също имат страхове: те се страхуват от конфликти, предразсъдъци, дискриминация, провал. Тези страхове са оправдани и са основани на съмненията, които са напълно разбираеми от човешка гледна точка. Да имаш съмнения и страхове не е грях. Грях е да позволим на тези страхове да определят действията ни, да ограничат избора ни, да подронят уважението и щедростта, да подхранят омразата и отхвърлянето. Грях е да откажеш да се изправиш пред другия, различния, съседа, когато всъщност това е привилегирована възможност да се изправиш пред Господ.

По време на почти петгодишното си папство, Франциск набляга на мисията на християните да следват Иисус и да посрещат с отворени обятия уязвимите и маргинализирани групи хора.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда. Присъдата е потвърдена от ВАС. Наредбата е приета при множество допуснати съществени нарушения на административно производствените правила, е само един от мотивите на магистратите. С отмяната на наредбата, от 12 април, местните..

публикувано на 24.04.18 в 01:59
Велико Търново

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила. Съоръжението е под крепостта „Царевец“, а инвестицията е 350 000 лева по програмата „Региони в растеж“. Паркингът ще заработи това лято. Наказателният паркинг в подножието на крепостта „Царевец“ се разширява значително и става безплатна зона за..

публикувано на 24.04.18 в 01:54

Германската армия очаква да получи нови оръжия

Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25 милиона евро. Оръжията, които се очаква да получи армията, включват 18 нови ракетни установки..

публикувано на 24.04.18 в 01:44

Фандъкова: очаквам да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост"

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост", след ареста на кмета Десислава Иванчева: „Коментирахме една много важна задача, която имат кметовете на „Панчарево“ и на „Младост“ в момента, а именно да подпомогнат Пътната агенция за придобиването на земя за..

публикувано на 24.04.18 в 01:29

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 9, а бяха ранени 16 души. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Към момента органите на реда не предоставят никаква..

публикувано на 24.04.18 в 00:57