Папа Франциск: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантите

Снимка: БТА

Папа Франциск заяви, че страховете на бежанците и мигрантите, както и страховете на хората от местните общности са "основателни" и трябва да се считат за греховни, само ако определят действията на хората, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск покани мигранти, бежанци, търсещи убежище, новодошли имигранти и второ поколение имигрантски семейства на специална литургия в базиликата Св. Петър.

Той отбеляза, че някои местни общности се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред:

Местните общности понякога се страхуват, че новодошлите ще нарушат установения ред, ще отнемат онова, за което дълго е работено. Новодошлите също имат страхове: те се страхуват от конфликти, предразсъдъци, дискриминация, провал. Тези страхове са оправдани и са основани на съмненията, които са напълно разбираеми от човешка гледна точка. Да имаш съмнения и страхове не е грях. Грях е да позволим на тези страхове да определят действията ни, да ограничат избора ни, да подронят уважението и щедростта, да подхранят омразата и отхвърлянето. Грях е да откажеш да се изправиш пред другия, различния, съседа, когато всъщност това е привилегирована възможност да се изправиш пред Господ.

По време на почти петгодишното си папство, Франциск набляга на мисията на християните да следват Иисус и да посрещат с отворени обятия уязвимите и маргинализирани групи хора.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация за нарушения на обществения ред, за опазване на общинската собственост, на живота и здравето на..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова улична мрежа – общо около 7 километра, полагане на тротоари, поставяне на светофарна уредба и на 13..

публикувано на 23.10.18 в 01:22

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция

Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол-системата на тях ще бъдат възложени и други отговорности. Втората обособена позиция в поръчката е за доставката на два високопроходими автомобила, необходими за шофиране при тежки метеорологични условия и през..

публикувано на 23.10.18 в 01:10

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни убива", които се събраха тази вечер под сградата на Министерския съвет, блокираха за повече от час..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г. Днес в гарнизона са включени Националният военен..

публикувано на 22.10.18 в 19:51