83 държави са засегнати от санитарния скандал със салмонела в произведени във Франция детски адаптирани млека

12 милиона кутии от продукцията на компанията "Лакталис" са изтеглени от пазарите; френската прокуратура продължава разследването по случая
ЕПА/БГНЕС

Компанията за бебешки храни "Лакталис" е реагирала с голямо безпокойство на санитарната криза, заради заразените със салмонела детски млека. В това увери пред вестник "Журнал дьо диманш" главният директор на компанията Емануел Бение, който се явява за първи път пред медиите от началото на скандала. Той увери, че фирмата съдейства на разследването и ще обезщети засегнатите семейства.

35 бебета под шест месеца във Франция бяха заразени от бебешки млека на "Лакталис", произведени в завода в западнофренския град Краон. През декември компанията изтегли от пазара значителни партиди детски храни. Въпреки това някои стоки се продаваха и по-нататък в магазини на веригата "Люклер".

В петък, след среща с министъра на икономиката Бруно Льомер, "Лакталис" изтегли цялата си продукция бебешки млека. Пред радио "Франс анфо" служител в завода свидетелства за драстични нарушения в хигиената, но според генералния директор заразата може да се дължи на ремонт в инсталациите.

Още през декември, когато избухна скандалът, от Агенцията по храните увериха, че няма информация в България да са доставени от опасните партиди бебешки храни на френската компания „Лакталис".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грипната епидемия се разраства

Грипна епидемия е обявена в общините  Димитровград, Трявна  и  Дряново . Учениците излизат в принудителна ваканция от утре до края на седмицата. От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. В пловдивската община Брезово също..

обновено на 22.01.18 в 19:14

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, съобщи окръжната прокуратура. Жертвата е 53-годишен бездомник. Той бил открит в събота в безпомощно състояние край пазара до блок 20 в кв. „Владиславово“. Екип от „Бърза помощ“ установил смъртта на мъжа, а аутопсията показала,..

публикувано на 22.01.18 в 18:54

Д-р Христо Димитров: Агонията в здравеопазването е в много напреднал стадий и системата е пред разпад

Агонията в здравеопазването, не само в общинските болници, е в много напреднал стадий и наистина системата е пред разпад и се крепи на остатъците от морал и желание лекарите да си свършат работата напук на всички правила, които политиците или администрацията въвеждат. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт"..

публикувано на 22.01.18 в 18:16

"Оксфам": 82% от богатството в света отива при 1% от хората

Повече от 80 процента от богатството, създадено през миналата година е отишло при най-богатия един процент от населението на света, а до най-бедните не е достигнало нищо. Това се казва в доклад на благотворителната организация "Оксфам". То показва, че само 42 души имат състояние, равняващо се на това на 3,7 милиарда души от по-бедните райони на..

публикувано на 22.01.18 в 18:11

Прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на гражданин на Беларус за хулиганство

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение и задържа за 72 часа гражданин на Република Беларус за причиняване на средна телесна повреда на полицай и за хулиганство. 42-годишен полицай е в неврохирургията на Великотърновската болница със сътресение на мозъка, след като беларуски тираджия го ударил с щанга по главата при проверка...

публикувано на 22.01.18 в 18:01