83 държави са засегнати от санитарния скандал със салмонела в произведени във Франция детски адаптирани млека

12 милиона кутии от продукцията на компанията "Лакталис" са изтеглени от пазарите; френската прокуратура продължава разследването по случая
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията за бебешки храни "Лакталис" е реагирала с голямо безпокойство на санитарната криза, заради заразените със салмонела детски млека. В това увери пред вестник "Журнал дьо диманш" главният директор на компанията Емануел Бение, който се явява за първи път пред медиите от началото на скандала. Той увери, че фирмата съдейства на разследването и ще обезщети засегнатите семейства.

35 бебета под шест месеца във Франция бяха заразени от бебешки млека на "Лакталис", произведени в завода в западнофренския град Краон. През декември компанията изтегли от пазара значителни партиди детски храни. Въпреки това някои стоки се продаваха и по-нататък в магазини на веригата "Люклер".

В петък, след среща с министъра на икономиката Бруно Льомер, "Лакталис" изтегли цялата си продукция бебешки млека. Пред радио "Франс анфо" служител в завода свидетелства за драстични нарушения в хигиената, но според генералния директор заразата може да се дължи на ремонт в инсталациите.

Още през декември, когато избухна скандалът, от Агенцията по храните увериха, че няма информация в България да са доставени от опасните партиди бебешки храни на френската компания „Лакталис".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Черните щъркели в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Балкана

Четири черни щъркелчета са се излюпили в Национален парк „Централен Балкан“. Според народните поверия черният щъркел носи късмет и здраве. Щъркеловото гнездо се намира в типичното за вида местообитание - близо до речно ждрело в южната част на парка „Централен Балкан“. Малките са енергични, с добър апетит и вече се доближават до ръста на..

публикувано на 17.07.18 в 18:11

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Обвиняем е 25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан на 20 декември миналата година - три дни след жестокото убийство. Въз основа на събраните при разследването доказателства -..

публикувано на 17.07.18 в 18:11
Сапарева баня

Десет процента ръст в туризма отчита община Сапарева баня

10 процента ръст в туризма за първото полугодие на тази година по отношение на същия период на предходната година отчита община Сапарева баня. От администрацията обявиха, че от данък туризъм за шестте месеца са събрани близо 13 хиляди лева. За полугодието в града, в който са открити близо 80 къщи за гости, работят 4-5 хотела, са реализирани около 20 000..

публикувано на 17.07.18 в 18:04

Седем общински язовира в Сливенска област ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Седем от общо 109 язовира общинска собственост в Сливенска област, за които общините не могат да отделят пари за поддръжка, ще бъдат ремонтирани за сметка на държавата. Това съобщи заместник областният управител Камен Костов. Очаква се Държавната консолидационна компания да определи фирмите, които ще извършват дейностите.  Проблемните язовири са..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Китайски чиновник не вярва, че грозна жена може да бъде изнасилена

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно престъпление, предаде БТА, позовавайки се на „Хонконг фри прес“. 46-годишната потърпевша, спомената само под фамилното име Фу, още през 2016 година заявила, че станала жертва на сексуално престъпление. Тя се..

публикувано на 17.07.18 в 17:55