Пореден протест в защита на Пирин

| обновено на 14.01.18 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха на поредния протест в столицата срещу промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който, според природозащитници, позволява унищожаване на вековни гори в планината. Протестиращите блокираха движението от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести. Участници в акцията казаха:

Ако не се откажат от това решение, ще трябва да се отказват от властта и ще ги принудим. Оставка! Това не е протест само за природата, това е протест за законност, защото решението, което взеха на 28-ми, беше срещу законите на България и ЕС. 

Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. 

Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки.

Как може да се отсекат няколкостотин годишни дървета, само заради нечии бизнес интереси?

Природозащитниците не подкрепят ново строителство на писти, спортни съоръжения в националните паркове, тъй като според тях това е нарушение на Закона за защитените територии.

Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Това трябва да бъде съобразено с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения, се посочва в становище на Асоциацията за алтернативен туризъм.


Свързани новини

Участници в шествията "Спасете Пирин" отново излизат на протест

Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика каза: Вече нарастващите екологични проблеми, които..

публикувано на 14.01.18 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда. Присъдата е потвърдена от ВАС. Наредбата е приета при множество допуснати съществени нарушения на административно производствените..

публикувано на 24.04.18 в 01:59
Велико Търново

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила. Съоръжението е под крепостта „Царевец“, а инвестицията е 350 000 лева по програмата „Региони в растеж“. Паркингът ще заработи това лято...

публикувано на 24.04.18 в 01:54

Германската армия очаква да получи нови оръжия

Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25..

публикувано на 24.04.18 в 01:44

Фандъкова: очаквам да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост"

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост", след ареста на кмета Десислава Иванчева: „Коментирахме една много важна задача, която имат кметовете на „Панчарево“ и на..

публикувано на 24.04.18 в 01:29

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 9, а бяха ранени 16 души. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска..

публикувано на 24.04.18 в 00:57