Пореден протест в защита на Пирин

| обновено на 14.01.18 в 19:02
БГНЕС

Стотици се стекоха на поредния протест в столицата срещу промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който, според природозащитници, позволява унищожаване на вековни гори в планината. Протестиращите блокираха движението от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести. Участници в акцията казаха:

Ако не се откажат от това решение, ще трябва да се отказват от властта и ще ги принудим. Оставка! Това не е протест само за природата, това е протест за законност, защото решението, което взеха на 28-ми, беше срещу законите на България и ЕС. 

Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. 

Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки.

Как може да се отсекат няколкостотин годишни дървета, само заради нечии бизнес интереси?

Природозащитниците не подкрепят ново строителство на писти, спортни съоръжения в националните паркове, тъй като според тях това е нарушение на Закона за защитените територии.

Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Това трябва да бъде съобразено с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения, се посочва в становище на Асоциацията за алтернативен туризъм.


Свързани новини

Участници в шествията "Спасете Пирин" отново излизат на протест

Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика каза: Вече нарастващите екологични проблеми, които..

публикувано на 14.01.18 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грипната епидемия се разраства

Грипна епидемия е обявена в общините  Димитровград, Трявна  и  Дряново . Учениците излизат в принудителна ваканция от утре до края на седмицата. От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските..

обновено на 22.01.18 в 19:14

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство

14-годишно момче е задържано за 72 часа във Варна по обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, съобщи окръжната прокуратура. Жертвата е 53-годишен бездомник. Той бил открит в събота в безпомощно състояние край пазара до..

публикувано на 22.01.18 в 18:54

Д-р Христо Димитров: Агонията в здравеопазването е в много напреднал стадий и системата е пред разпад

Агонията в здравеопазването, не само в общинските болници, е в много напреднал стадий и наистина системата е пред разпад и се крепи на остатъците от морал и желание лекарите да си свършат работата напук на всички правила, които политиците или..

публикувано на 22.01.18 в 18:16

"Оксфам": 82% от богатството в света отива при 1% от хората

Повече от 80 процента от богатството, създадено през миналата година е отишло при най-богатия един процент от населението на света, а до най-бедните не е достигнало нищо. Това се казва в доклад на благотворителната организация "Оксфам". То показва, че..

публикувано на 22.01.18 в 18:11

Прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на гражданин на Беларус за хулиганство

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение и задържа за 72 часа гражданин на Република Беларус за причиняване на средна телесна повреда на полицай и за хулиганство. 42-годишен полицай е в неврохирургията на Великотърновската болница..

публикувано на 22.01.18 в 18:01