Пореден протест в защита на Пирин

| обновено на 14.01.18 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха на поредния протест в столицата срещу промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който, според природозащитници, позволява унищожаване на вековни гори в планината. Протестиращите блокираха движението от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести. Участници в акцията казаха:

Ако не се откажат от това решение, ще трябва да се отказват от властта и ще ги принудим. Оставка! Това не е протест само за природата, това е протест за законност, защото решението, което взеха на 28-ми, беше срещу законите на България и ЕС. 

Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. 

Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки.

Как може да се отсекат няколкостотин годишни дървета, само заради нечии бизнес интереси?

Природозащитниците не подкрепят ново строителство на писти, спортни съоръжения в националните паркове, тъй като според тях това е нарушение на Закона за защитените територии.

Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Това трябва да бъде съобразено с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения, се посочва в становище на Асоциацията за алтернативен туризъм.


Свързани новини

Участници в шествията "Спасете Пирин" отново излизат на протест

Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика каза: Вече нарастващите екологични проблеми, които..

публикувано на 14.01.18 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова..

публикувано на 23.10.18 в 01:22

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция

Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол-системата на тях ще бъдат възложени и други отговорности. Втората обособена позиция в поръчката е за..

публикувано на 23.10.18 в 01:10

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири..

публикувано на 22.10.18 в 19:51