Пореден протест в защита на Пирин

| обновено на 14.01.18 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха на поредния протест в столицата срещу промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който, според природозащитници, позволява унищожаване на вековни гори в планината. Протестиращите блокираха движението от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести. Участници в акцията казаха:

Ако не се откажат от това решение, ще трябва да се отказват от властта и ще ги принудим. Оставка! Това не е протест само за природата, това е протест за законност, защото решението, което взеха на 28-ми, беше срещу законите на България и ЕС. 

Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. 

Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки.

Как може да се отсекат няколкостотин годишни дървета, само заради нечии бизнес интереси?

Природозащитниците не подкрепят ново строителство на писти, спортни съоръжения в националните паркове, тъй като според тях това е нарушение на Закона за защитените територии.

Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Това трябва да бъде съобразено с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения, се посочва в становище на Асоциацията за алтернативен туризъм.


Свързани новини

Участници в шествията "Спасете Пирин" отново излизат на протест

Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика каза: Вече нарастващите екологични проблеми, които..

публикувано на 14.01.18 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черните щъркели в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Балкана

Четири черни щъркелчета са се излюпили в Национален парк „Централен Балкан“. Според народните поверия черният щъркел носи късмет и здраве. Щъркеловото гнездо се намира в типичното за вида местообитание - близо до речно ждрело в южната част на..

публикувано на 17.07.18 в 18:11

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Обвиняем е 25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан на 20 декември миналата..

публикувано на 17.07.18 в 18:11
Сапарева баня

Десет процента ръст в туризма отчита община Сапарева баня

10 процента ръст в туризма за първото полугодие на тази година по отношение на същия период на предходната година отчита община Сапарева баня. От администрацията обявиха, че от данък туризъм за шестте месеца са събрани близо 13 хиляди лева. За полугодието..

публикувано на 17.07.18 в 18:04

Седем общински язовира в Сливенска област ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Седем от общо 109 язовира общинска собственост в Сливенска област, за които общините не могат да отделят пари за поддръжка, ще бъдат ремонтирани за сметка на държавата. Това съобщи заместник областният управител Камен Костов. Очаква се Държавната..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Китайски чиновник не вярва, че грозна жена може да бъде изнасилена

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно престъпление, предаде БТА, позовавайки се на „Хонконг фри прес“. 46-годишната потърпевша, спомената само под..

публикувано на 17.07.18 в 17:55