Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на лекари от общинските болници в страната

| обновено на 15.01.18 в 17:28
Снимка: БГНЕС

Лекари от над 20 общински болници в страната проведоха едночасов протест по обед. Те поискаха мерки в подкрепа на общинското здравеопазване

В края на 2017-а година проблемите на общинските болници бяха обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Още тогава председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев заяви пред "Хоризонт“:

Наистина е дошло време разделно. Голяма част от лечебните заведения, които са общинска собственост, са изпаднали вече в една несъстоятелност, затова всички наши последни изяви бяха насочени към това да акцентираме върху този проблем.

Неизплатените задължения на 31 болници, които са членове на сдружението, към края на миналата година, са 24 милиона лева – 12 милиона от тях са просрочени. Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков общите задължения на общинските болници са 100 милиона лева, като от тях 46 милиона лева са просрочени, а само задълженията за осигуровки са около 7 милиона лева. Най-съществената причина за тежкото финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клинични пътеки от 2006-а година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 на 510 лева, а в допълнение има и промяна в цените на консумативите, лекарствата и  услугите. От сдружението настояват за целева помощ от държавата от 30 милиона лева, както и за плащане на надлимитната дейност.

Едно от 22-те лечебни заведения, които ще се включат в протеста под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!", е болницата в Омуртаг.

Болницата обслужва население от 40 000 души от общините Антоново, Омуртаг и Котел. Дълговете са за близо 700 000 лева, като 430 000 от тях са към доставчици на лекарства и консумативи. За да покрие част от сметките в края на миналата година Общинският съвет в Омуртаг отпуска 90 000 лева, обясни директорът д-р Христо Желев и добави:

Дори задълженията ни да са нула, ние сме готови и утре да фалираме, поради огромния обем изисквания към Здравната каса. Ние сме сравнявани с елитни болници, изискванията са като към елитни болници. Блокирани сме.

Тази година е възможно да бъдат закрити 20 общински болници, а догодина още толкова, при липса на допълнително финансиране и нови условия за работа на здравните заведения. Това заяви за "Хоризонт" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Нерешаването на проблема с болниците ще има трайни последствия, смята още кметът:

Ако сега си позволи държавата да нехае по отношение на общинското здравеопазване и се закрият болници, след това няма откриване. Това не е един медицински център да го създадеш за шест месеца, за една година, това са кадри със специалност, разбягат ли се, след това и трима министри не могат да ни помогнат - заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Лекари и персонал от единствената в Ямболска област общинска болница - "Иван Рилски" в Елхово ще излязат на протест, заради политиката на централната власт. Лечебното заведение обслужва 3 ямболски общини и е част от община Тополовград. Искането на персонала е тяхното лечебно заведение да бъде със защитен статут. Просрочените задължения на болницата в момента са незначителни, а заплатите на целия персонал се изплащат редовно, увериха от ръководството.

И медиците от многопрофилната болница в Попово излязоха на протест в подкрепа на своите колеги от Сдружението на общинските болници. Задълженията към доставчиците надхвърлят триста хиляди лева. Болницата в Попово е единствената в региона, която в опит да набира повече средства откри три отделения в Търговище, но независимо от усилията дълговете са значителни, сподели управителят Йовчо Яков:

Не може с тези цени на медицинските услуги да се покрият разходите. Постоянно има недостиг на средства, но оцеляваме благодарение на община Попово, която всяка година ни спонсорира, само и само, за да има здравно заведение на територията на общината и региона.

Медиците от Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица вече излязоха на протест пред лечебното заведение. Те настояват да си получат парите, заработени от надлимитна дейност. Сумата за последната година е над 120 хиляди лева. С толкова са се увеличили и дълговете на болницата, които са вече около един милион лева за лекарства, консумативи и енергия. Засега кредитори не са запорирали сметките на болницата. Горнооряховските медици редовно получават своите заплати.

Над 50 медици протестираха пред входа на общинската болница в Дупница

Задълженията на общинската болница в Дупница са около 1 мил. и 200 хил. лева, а отскоро е назначен и прокурист. До 6 месеца болничните легла от 180 трябва да намалеят до 96, предстои сливане на отделения. 
Бори се 27 години болницата сама. Общината е мащеха, както на всички закъсали болници. Това е отговора. Принципали били. Като са принципали да направят нещо, само разтурия, 25 години.

Националният протест, организиран от Сдружението на общинските болници, беше подкрепен и от болницата в Димитровград

Пациенти дойдоха да подкрепят лекарите от димитровградската болница.
Трябва да има болница, не може без болница,  ние къде ще ходим на доктор.
Персоналът от МБАЛ "Света Екатерина" протестира, защото:
Тук сме, за да кажем: "Спрете да унищожавате общинското здравеопазване". Готови сме за активни протести - и пред Народното събрание, и пред министерството, вече е дошъл един такъв предел на възможностите ни и на търпението ни.
Управителят на здравното заведение Матей Матеев изрази мнение.
Ние искаме едни 30 милиона, които палеативно да закърпят положението заедно с увеличаване на цената на клиничните пътеки и облекчаване на някои от стандартите за общинските болници.
Близо милион са задълженията на МБАЛ „Поморие“, а работата на лечебното заведение е месец за месец. Това принуди около 30 служители днес да излязат на символичен едночасов протест, несъгласни с държавната политика спрямо общинските болници. 
Триста хиляди са само неизплатени възнаграждения на персонала, посочва управителят Женя Караилиева.
Това са по 40 процента от месец април насам, сто процента за последния месец. Ако не бъде дадена заплата в края на януари, хората просто ще си отидат.
85 хиляди лева надлимитна дейност за миналата година има болницата, която не ни е платена, допълва тя, а персоналcj е обезверен.
Пациентите също искат болницата да се запази.
Удобна е разбира се, ние сме на 14 километра. Това ни е най-близкото, в което можем да намерим помощ.
Старите задължения на болницата са около 600 хиляди лева.
Най-малко 80 000 лева са необходими за издръжка на болницата в Момчилград през тази година. Парите се очаква да залегнат в новия общински бюджет. В лечебното заведение няма закрити отделения, въпреки че недофинансирането е около 40 на сто. Днес лекарите от Момчилград и Ардино подкрепиха протеста на колегите си в страната и спряха работа за 1 час.
Лекарите поискаха увеличение на лимита на клиничните пътеки и разграничаване на стандартите в общинските и държавните болници.
Доктор Младен Къров е директор на болницата в Момчилград, която обслужва пациенти от две общини. Според него, засега няма пряка заплаха за оцеляването й.
Болницата има неплатени от три години надлимитни дейности в размер на 240 000 лева. Според доктор Къров, тези пари биха подобрили финансовото състояние на лечебното заведение.
Десетки медици от общинските болници в Девин, Мадан и Златоград се включиха в протеста на колегите си от страната с настояване за спешно изплащане на надлимитната дейност и за коригиране на цените на клиничните пътеки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Илия Тонев: Необходимо е по-добро финансиране на дейностите в общинските болници

Във връзка с тежкото състояние на общинските лечебни заведения и предфалитното състояние на редица от тях от Сдружението на общинските болници настояват за целева субсидия от 30 милиона лева, за спешно изплащане на надлимитната дейност за последните..

публикувано на 15.01.18 в 10:02

Д-р Емил Кабаиванов: Без мерки тази година фалират 20 болници, догодина още 20

Това е четвъртото правителство – второто на ГЕРБ и две служебни, с четирима министри, които ние алармираме от първия им ден, откакто са станали министри, че има сериозен проблем в общинското здравеопазване и в здравеопазването като цяло,  заяви в..

публикувано на 15.01.18 в 09:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15