Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Договорът за добросъседство с Македония е пирова победа

Двуезичието ще доведе до разпад на Македония

Велизар Енчев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Двуезичието ще доведе до разпад на Македония. Това заяви в интервю за предаването "12+3" журналистът и анализатор Велизар Енчев в коментар за ратифицирания от българския парламент Договор за добросъседство с Македония.

За мен голямата новина не е днешната ратификация, нито посещението на Столтенберг в Скопие или пък убийството на лидера на косовските сърби (Оливер Иванович – бел. ред.). 
Голямата новина е това, което се случи миналата седмица в Скопие - законът за двуезичието, подчерта Енчев:

Законът за двуезичието, който снощи македонският президент отказа да подпише, с който закон Македония от миналата седмица е двуезична и федерална държава. Македония тръгва с ускорени стъпки по пътя на Социалистическа федеративна република Югославия. /…/ При тази двуезична и двунационална държава, образно и метафорично казано, България вече ще граничи с Албания.


Енчев открои и добрата, по думите му, страна за българските национални интереси, следваща от този закон:

Македонистите осъзнават, че имат един естествен съюзник на Балканите и това е България, защото сръбско-гръцкият съюз срещу Македония е явен, сръбско-гръцкият съюз е видим. Т
иранската платформа, която фактически води до албанизацията на Македония, прави другият, така да се каже, сериозен противник, да не кажа враг на Македония. България е единственият им съюзник и на този фон - тъй като те са в изключително слаба позиция, с този договор за приятелство и сътрудничество ние трябваше да поставим и да наложим своите интереси, а не да отстъпваме на македонската страна. /…/ Не пожелахме, тъй като имаше натиск от НАТО и ЕС. А пък и ние по стар български синдром обичаме да се харесваме на чужденците. Но нека не представяме поражението за победа. /…/ По същество този договор е една пирова победа, в детайлите ако се вгледаме е капитулация.

Днешното решение на парламента, гледано генерално, е добра новина, но като във всеки договор дяволът се крие в детайлите. Когато Македония стане член на ЕС, детайлите ще създадат големи проблеми в нашите отношения, смята още Енчев:


Защото македонците и да искат, не могат да ревизират своята история, да се откажат от нея, тъй като до 9-и септември 1944-та всичко в тяхната история и литература е българско. 
Гърците, за разлика от нас, не само се борят генерално за победа по отношение на македонистите, но и за детайлите в тези споразумения.

Нашата капитулация по отношение на Република Македония я правим само заради евроатлантическата ориентация на Македония. Неслучайно днес в Скопие е генералният секретар на НАТО. Това съвпадение с ратификацията на българския парламент изобщо не е случайно, изтъкна Велизар Енчев.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред 6-мата кандидати не е включен Агатополския епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димитър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1, идеята беше наречена "екстравагантна и авангардна". Един поглед към историята ни обаче показва,..

публикувано на 23.04.24 в 14:10

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58