Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари, акушерки и специалисти, които помагат по време на ражданията, празнуват Бабинден по стар стил

| обновено на 21.01.18 в 16:56
Снимка: БГНЕС

Денят на родилната помощ - Бабинден по стар стил отбелязват днес лекари и специалисти, които помагат на жените по време на раждане и в първите дни на новороденото. С абсолютен рекорд за последния четвърт век посрещат празника в отделението по акушерство и гинекология във Велико Търново. В областната болница за миналата година са родени 1096 бебетаРекордната раждаемост се дължи на това, че отделението е предпочитано освен от търновки и от родилките от Търговищка, Русенска, Разградска, Габровска и Ловешка област, посочи началникът на великотърновското родилно отделение доц. Светлозар Стойков:

Предлагаме това, което иска българската жена - първо, доверие в човека, при когото ражда, второ - професионализъм и, трето, добри битови условия.
44 на сто от жените са предпочели да родят с цезарово сечение. За година ражданията със секцио се увеличават с 11 на сто. Тенденцията доц. Стойков обясни със Страх от раждането, страх от това, че може да стане нещо с плода, че може да стане нещо с майката при нормално раждане.
Повече от половината състав на Акушеро-гинекологичния комплекс на Университетска болница "Канев" в Русе е от млади лекари и акушерки и това е едно от условията за развитие на медицинското направление. В родилните зали там са проплакали 1418 бебета и макар техният брой да е по-малък от предходната година, амбицията на екипа е всички мъници и техните майки да си тръгват живи и здрави от болницата. За първи път своя Бабинден празнуваха четирима млади лекари специализанти. Сред тях е и д-р Филипа Дакова. Тя призна, че няма никакво разминаване между мечтата ѝ да се занимава с медицина в родния си град и реалността.
Със специален ритуал ще бъде отбелязан Бабинден и в родилното отделение на плевенската Университетска  болница "Д-р Георги Странски". 2376 бебета са родени в Плевен през изминалата година, което нарежда града на второ място в Северна България след Варна. По стар обичай, на Бабинден най-младата акушерка в родилното отделение ще полее от менче със здравец на най-възрастната, за да си измие ръцете. Пожеланията са за здраве на новородените и майките. Жени Божинова, старша акушерка с 34-годишен стаж, сподели: 
Професията е хубава! Професията е много отговорна, натоварена е, но в същото време сме удовлетворени от това, което работим. Когато чуеш първия плач на бебето след едно трудно раждане, умората изчезва. Възможността да помогнеш, възможността да се окажеш полезен там, където трябва, където майките казват, че не могат, а ние даваме сили, за да стигнат докрай.... Трудностите идват от изтичането на кадри. Пристигат тежки случаи тук, при нас, а ние сме в намален състав... Едва оцеляваме физически, психически. В един момент като че ли разбираме младите колеги, които отиват в държави, където този труд наистина е оценен.

Денят на родилната помощ беше отбелязан по стар стил в шуменския филиал на Медицинския университет-Варна. Лекари, акушерки и студенти се поздравиха на професионалния си празник. Както повелява традицията, ритуално бяха измити ръцете на всички онези, които помагат за появата на нов живот. Сред празнуващите са и студентите по акушерство в Шуменския филиал на Медицинския университет-Варна. Избрали са тази професия, защото смятат, че тя е свещена:
Едвам пристъпваме към тази професия, поради което най-голямото ни желание е някой ден наистина да заслужим да го празнуваме този празник. Има много професии, но една от най-важните от тях е именно акшурството. Ние поемаме новия живот, ние помагаме на майките и това доста свещена професия. Ние сме горди, че ще работим това.
Аз лично исках да помагам по някакъв начин на хората и не мисля, че има по-добър начин от това.
Според бъдещите акушерки, изключително важна е комуникацията с родилките, което, според тях, е част от формулата да си добър в професията.
Важно е да действаме не само като медицински лица, но и като техни близки, споделят още студентите.

Автентичен народен ритуал за Бабинден изпълниха жените от село Кипра, община Девня. 
Музика на живо, хора, преоблечени жени като мъже и свещеници и рабира се, бабата в центъра на събитието, която мие ръцете си, за да се разбере дали ще е леко раждането - това са само част от красивите ритуали в читалище "Христо Ботев" в селото. Диана Найденова - секретар на читалището, облечена в носия с кукла, повита като бебе, и Станка Христова, преоблечена като свещеник - бивш кмет на селото в продължение на пет мандата за обичаите на този ден:
Момиченце е и трябва да се полее на бабата и бабата да му умие очите, за да е живо и здраво през цялата година. Днеска е женско царство. Мъжете на този ден гледат да не излизат, защото който и мъж да мине, трябва да си плати откуп, че е излязал от къщи навънка.
Каквато и работа да се захване, жената няма ли я, нищо не се получава
По традиция празникът в село Кипра продължава до късно вечерта и никой мъж не смее да припари по улиците, ако разбира се, не е готов да си плати.

Традицията с измиването на ръце спазиха и акушерките от Първа АГ-болница "Света София" в столицата. Старшата Мая Бонева поля с менче с вода, за да измие ръцете си със сапун най-възрастната колежка в отделението Васка Петрова,  която пожела:
Живи и здрави бременните жени, родилките и най-много бебетата, за да радват своите майки. Да е жив и здрав и персоналът, за да се грижи за тях. Както лесно се мият ръцете, така лесно да се израждат бебетата.
Само от началото на годината в специализираната болница са родени 126 деца, а през миналата 2 544. Старши-акушерката е в професията от 1981-ва година и не брои колко бебета е изродила: "Важното е раждането да завърши добре. Да се роди живо и здраво детенце, да имаме жива и здрава майка. Не е толкова важно колко са".
В  "Света София" има желаещи млади акушерки, които се обучават.
Председателят на Здравната комисия в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев обяви, че ще направят постъпки тази болница да стане университетска, за да се подобрят условията за обучение: 
Обмен на кадри. Всички тези колеги ще имат възможност да правят научни кариери. Ще може да се провеждат обучения със студенти и специализанти.
165 деца са се родили от началото на годината в столичната АГ болница "Шейново", чийто екип също празнува Бабин ден по стар стил. Две момиченца - близначки се родиха, благодарение на донорската ин-витро програма на Столична община, съобщи в предаването "Рано в неделя" директорът на АГ болница "Шейново" доктор Румен Велев, който определи състоянието на децата като "изключително добро":

В сравнение с миналата година имаме може би 38 дечица повече. Честитя празника на всички колеги, всички акушери, всички санитари и да им благодаря. Всички сме единна общност, от която, в крайна сметка, започва новият живот. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на социалната политика и на културата, средствата са за увеличение на заплатите. Предвидено е още..

публикувано на 19.04.24 в 07:26

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток  на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството, като първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Парламентът ще започне с..

публикувано на 19.04.24 в 07:25

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15