Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП искат да свалят правителството, от ГЕРБ призовават за градивност

Снимка: БГНЕС

Важната задача е да свалим правителството в предстоящия вот на недоверие. След като направим тази първа стъпка, ще седнем и ще обмислим всякакви варианти за управление на държавата. Според нас, единственият вариант, това са предсрочни избори. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски и допълни:

Няма как да се съглася с колегата Ахмед Ахмед от ДПС, че когато всички партии се обединят, ще стане някакво чудо в България. Напротив. Тогава народът ще ни стане опозиция и мисля, че доста по-бързо такъв тип управление ще катастрофира.

Според политика, внасянето на мотивите за вота вече е довело до промени в позициите на правителството, защото дотогава в по-голямата си част народните представители от управляващата коалиция са отричали да има проблем с корупцията:

Единствено българският народ до този момент – 88%, твърдеше, че има корупция в България. Бизнесът – 83%, твърдеше, че е подложен на корупция. 79% от обществените поръчки са предизвестени. Всичко това ни накара да внесем този вот. Откакто внесохмe вота - от 17-и до днес, вече виждам, че и управляващите, и правителството, и самият министър-председател признават, че в България има корупция. Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата.

Те си признаха, че България е най-корумпираната държава. Хайде сега да видим какви мерки, какво направиха през тези 8 месеца, ако искат и през трите правителства, за да спрем тази корупция, която удушава държавата.

Борисов от девет години управлява България, припомни депутатът и изтъкна, че премиерът и преди е търсел съдействие на европейски експерти по борба с корупцията. Така е била създадена и БОРКОР.

Борисов не е от вчера министър-председател. Министрите му не са от вчера министри. Те са втори, трети мандат министри и те сега да ни говорят, че до две-три години ще се сборят с корупцията.

Най-важната мярка за борбата с корупцията e въвеждането на електронното управление, категоричен е Свиленски, според когото по темата има „абсолютна имитация на дейност“.

Изхарчени 200 милиона лева. Те спорят: не били 200, били 100. Добре, 50 милиона да са. Факт е, че резултатът от това електронно управление е нула. И самият вицепремиер казва: "Борбата е да махнем гишето", защото гишето в дадените администрации е инкубаторът на корупцията. Това е власт. Само че те не искат да го махнат. Те искат да харчат пари! Милион по милион за някакви проекти единични, които един с друг проект не си комуникират, не си говорят и към днешна дата ние нямаме никакво електронно управление. Нула.

Когато се въведе електронното управление, спира корупцията, спират обществените поръчки. Спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на тази администрация, която стои на тези гишета.

Депутатът припомни и предложението на БСП разходите за доизграждане на управлението да бъдат разписани по пера.

Няма кой да даде 6 месеца спокойствие на която и да е управляваща партия - да си прави каквото си иска, под алибито, че сме председатели на Европейския съюз, обобщи той.

Електронното управление е един от акцентите в сегашния мандат и за първи път се говори да реална административна реформа, която да премахне т.нар. "гише", да се спести време, да се граничи корупцията и да станат по-прозрачни институциите,  каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, като подчерта, че ГЕРБ винаги е поемал много ясен ангажимент по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията:

Аз искам да бъдем малко по-градивни във всичко това, което правим през последните седмици и месеци, и се надявам, че и във вота на недоверие ще можем да изчистим всички тези спекулации, които се нанасят като лош имидж върху държавата. Много сме удовлетворени, че председателството ще ни даде една друга възможност, една друга оценка. Винаги, когато сме имали възможност да имаме управленски мандат, ние сме били с много ясна визия и с много ясен ангажимент, както в борбата с организираната престъпност, така също и срещу корупцията.

Според Цветанов вотът на недоверие е несъстоятелен. Той заяви, че ГЕРБ търсят решение на проблема с корупцията в страната чрез законодателството: 

Две години управление на БСП с премиер Орешарски ни доведоха дотам, че 2014 година, когато поехме страната, ние поехме страната, ние бяхме най-корумпираната държава – с 39% корупционен натиск и 29% корупционно действие. Само да припомня, че най-ниските нива на корупционен натиск и на корупция, точно в периода 2010 – 2011, когато действително имахме ясната основа, ясната цел и ясните стъпки, с които трябва да се движим. В момента това, което се случи с този вот на недоверие, аз смятам, че е  доста несъстоятелен. ГЕРБ търси решение за борбата с корупцията чрез законодателството. Ние сме убедени, че това е верният път към ограничаване на корупционните практики, още повече, че партията ни е пример за това как се реагира бързо и безкомпромисно при доказани случаи на корупция.

Цветанов заяви, че в дебата по вота ГЕРБ ще се постараят да докажат генезисът на корупцията и връзките й с миналото:

Нека все пак да отчитаме и това, което прави правителството и ясната ни политическа воля с приемането на антикорупционното законодателство, защото антикорупционното законодателство беше саботирано точно от опозицията за по-бързото приемане.

По отношение на Истанбулската конвенция, Цветанов коментира:

Във вторник в 11 часа в аулата на СУ ще се направи обществена дискусия, на която ще присъстват колкото е възможно повече неправителствени организации, българските институции, народните представители, за да може действително да дискутираме и да дебатираме и да отхвърлим абсолютно всички тези, отново безпочвени твърдения и то на Българската социалистическа партия, която в България отстоява една принципна теза, в Брюксел представителите на БСП, които са в Европейския парламент и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, изцяло подкрепят, и това е нещо, което е подкрепено и подписано от всички държави членки.

Свиленски заяви, че при гласуването за ратификация на Истанбулската конвенция би подкрепил „позицията на Ивайло Московски и Владислав Горанов“. Той изтъкна, че БСП е внесла в деловодството на НС предложения, които на практика синхронизират българското законодателство с високите стандарти за защита от домашно насилие, заложени в документа. Социалистът изтъкна че, за участие по конференцията по темата са се записали 130 организации, а заседанието на НС започва 2 часа след началото на конференцията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ДПС предлага програма за ускорени реформи и иска програмно правителство

Доста хора не са разбрали посланието на нашия почетен председател Ахмед Доган. Разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен един вътрешнополитически комфорт, за да се концентрира върху Европредседателството, но ние от ДПС  нямаме как..

публикувано на 21.01.18 в 11:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31