Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред БНТ срещу програмния директор Емил Кошлуков

| обновено на 22.01.18 в 16:02
Снимка: БНТ

Десетки граждани се събраха пред сградата на БНТ, за да изразят подкрепата си към предаването "Денят започва с култура". Екипът на предаването твърди, че програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков оказва натиск при подбора на темите и събеседниците. Гражданите изразяват своето недоволство с мълчаливо присъствие пред сградата на БНТ и очакват реакция от Управителния съвет и от програмния директор. 

Протестиращите посрещнаха с овации екипа на сутрешното предаване за култура, който също се присъедини към протеста. Чуха се искания за оставка на Кошлуков. 

Почитател съм на предаването. Смятам, че е интелигентна и качествена платформа за добра журналистика. Интересни са ми темите, гледните точки на събеседниците и ценя това, че е така аналитично и интелигентно предаване. Всяка форма на натиск и на цензура е опасна и вредна и хората трябва да противостоят. Понякога ми е тъжно, когато заставаме зад кауза, в която вярваме, липсата на съмишленици. Бих се радвала, ако излязат хора от телевизията

Тук съм заради правото на свободна журналистика. Кукловодството е прекрасен вид изкуство, но не и като принцип за управление и водене на такъв тип публична журналистика.

Всички, които сме излезли, сме преди всичко заради журналистите, от които зависи развитието на нашето общество. Вие сте абсолютни роби, всички вие журналисти, и оттам нататък това се предава на нивото на цялото общество. Аз съм тук, за да подкрепя тези хора вътре. Не може всички да бъдем пожарникари и полицаи, трябва да има и културни предавания. 
На протеста дойдоха бившата шефка на комисията по досиетата Екатерина Бончева и музикантът Васил Гюров. Екипът на предаването също слезе при протестиращите. Продуцентът Весела Петрова каза:
Има обвинения за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за култура, да се говори с езика на улицата. /.../ Няма как да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, защото трябва да се приготви предаване за понеделник. 
Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков коментира за "Хоризонт" обвиненията, че е оказвал натиск върху екипа на предаването, както и призивите за неговата оставка: 
Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен? 
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров определи предаването като "безценно" и коментира казуса:
Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си позволява да притежава такъв формат. Предаването нито е застрашено, нито е под някакъв натиск или репресия - по никакъв начин, в това ви уверявам. Никой нито има намерение да го сваля, проваля, мести и т.н. Предаването е много добро, на своята аудитория, която заслужава да има своя медиен излаз. Няма никакъв проблем. Предполагам, че има някакъв елемент на недостатъчно говорене, което е моя грижа да оправя. /.../ Конкретно за това предаване рейтингът не е определящ. Като говорим за култура, няма как да очакваме да постигнем зашеметяващ рейтинг. Не е рейтингът това, което ще определи качеството на това предаване.   
Абсолютно съм сигурен, че БНТ и БНР са най-свободните медии в държавата. Никога не е имало нито върнати, нито забранени събеседници, каза още Каменаров.
Председателят на СЕМ София Владимирова каза: Това, което предстои, е среща с ръководството на БНТ в СЕМ. Тази среща е по друг повод, но във връзка с новите обстоятелства с казуса с предаването, въпросите, които има СЕМ, ще бъдат повдигнати. Срещата ще се състои утре в СЕМ, като част от дневния ред на редовното заседание.    
Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46