Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Арке: Изпълнителната власт използва съдебната, за да ограничава политическите права на каталунците

Агустин Вейосо: Съдебната власт прилага закон, който е в разрез с политическия проблем.

Снимка: Славена Илиева

Карлес Пучдемон трябва да бъде легитимно признат за президент на Каталуния, тъй като жителите на областта са поискали това на 21 декември. Това мнение изказа в интервю за „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ана Арке - Говорител на Международната комисия на европейските граждани на каталунските страни, Според нея, Испания трябва да приеме случващото се в Каталуния и да не нарушава гражданските и политическите права на каталунците. 

Изпълнителната власт използва съдебната система, за да заплашва и да ограничава гражданските и политическите права на каталунците и по-специално - на избраните от народа. Всичко това се случва с единствената цел да променят резултата от изборите на 21 декември, които бяха организирани по легитимен начин от испанската държава.  А както видяхме, резултатът беше истинска победа в полза на независимостта на Каталуния  - с абсолютно мнозинство в Каталунския парламент.

Президентът Пучдемон е в изгнание поради произволните действия на испанската съдебна система. Всъщност, той има право да бъде в Европа.  Като всеки европейски гражданин може да пътува в Европа.  Няма друга съдебна система, която да вижда нарушения от негова страна, причина да бъде арестуван или пък да бъде предаден на Испанските власти. Каталунският парламент отложи неговото избиране, с цел да засили и  да затвърди неговото назначаване.  Той е легитимният президент на Каталуния. Гражданите на Каталуния отново го избраха по легитимен начин, по време на изборите. Но, ние се намираме в една държава, която прави всичко  възможно този демократичен избор да не постигне нужния резултат. Това голямо вмешателство и нарушаване на човешките права на гражданите на Каталуния. Отново бих искала  да ви обърна внимание, че  имаме политически затворници - граждани, които са в затвора, без дори да е заведено дело срещу тях,  без никаква  присъда, без да са нарушили закона. Това е, което се случва в Каталуня, е грубо нарушаване на демокрацията в Европа.

Ние гласувахме за независимостта на Каталуния, гласувахме за Карлес Пучдемон да стане президент на Каталуния. Не виждаме  място за преговори, поради това, че на испанците не им харесва случващото се. Тези са нещата, за които гласувахме.

Според Арке, хората са застанали зад своя президент в изгнание и няма да се появи нова кандидатура, която да замести Карлес Пучдемон:

За пореден път испанската страна показва липсата на демократичност, а ние не можем да продължаваме да приемаме заплахите и да не признаваме демократичния избор. От тук нататък трябва да видим по какъв начин да действаме и какви процедури да  бъдат приложени. Преговарящият от страна на Пучдемон,  вече обяви, че ще внесе  официално случая на Каталуния в Европейският съд по правата на човека. Ние, като граждани на Каталуния, не можем да се откажем от нашите граждански и политически права. Ако Испания иска да продължи да отлага нещата, това си е нейно  решение. Ние не можем да се върнем назад, сега когато сме в процес на демократични промени. Искат 11 съдии от Конституционния съд да променят гласа на повече от 2 милиона граждани. Това не е демокрация, нещата не функционират  така. Конституционният съд въвежда предпазни мерки, които са противоконституционни. Те провалят самата Конституция и правовата държава. И тук, както виждате, няма място за преговори.


Агустин Вейосо

На подобно мнение е Агустин Вейосо - анализатор, професор по политически науки в Националния университет за дистанционно обучение в Мадрид:

Случва се нещо, което вече много години се повтаря. Испанското правителство се опитва да го загърби чрез съдебната власт. А съдебната власт прилага закона, който е в разрез с политическия проблем. И сме като в задънена улица.  От години сме в тази ситуация, без да се стига до някакво решение. Когато има възможност за преговори, никой не обръща внимание. Едните се защитават с Конституцията, а другите - с гласовете. Това са две страни, които непрекъснато се сблъскват.. Естествено, който има повече власт, той прилага закона и отказва да води преговори. А другите, които се крият зад гласовете, не искат пък да спазват закона. И какво се случва всъщност? Когато се осмелиха да не спазят закона, стигнаха до затвора. Разбира се, това води до голямо напрежение - създава се ситуация на отчаяние, на противоречия и в този момент правителството не може да даде решение. А щом правителството не може да даде решение, стигаме до положение, в което никой не може да даде отговор и да излезе с ясно решение. Все повече се засилва разделението и това нанася все повече щети в Каталуния, а в останалата част на страната води до незаинтересованост.

Идеята за управляващ президент в изгнание не може да се случи и прави  Испания „смешна пред целия свят“, убеден е анализаторът:

Глупаво е, че  един господин  направи смешна Испания и то пред очите на целия свят. А това именно е защото не се търси пътя на постепенния диалог, бавно и спокойно, с търсене на решение. Това може да е диалог, който да  трябва да трае две-три години и дори повече, но накрая наистина  да се стигне до решение. Но нещата няма как да се  случват, когато има  постоянен контрол от страна на силите за реда, които следят зорко какво се случва. Не може да се прави референдум, без след това да има диалог. Не може да се прави  референдум, когато хората се страхуват дали техните банки няма да бъдат закрити или преместени, дали техните фирми няма да бъдат изтеглени. Това е една порочна среда. Избирателите гласуваха по-скоро от страх, а не водени от това, което искат. Този проблем е повече от 40 години, a правителството не иска да говори по този въпрос. За мен това е като улица без изход. Тези, които искат да живеят в рамките на тази държава, трябва да живеят спокойно, да си съжителстват, а онези, които искат да си тръгнат - спокойно могат да го сторят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза: "В момента ние седим в международните класации някъде на около място 300-400, като в Софийски..

публикувано на 20.04.24 в 15:40