Илхан Кючюк: В интерес и на България, и на ЕС е Западните Балкани да бъдат интегрирани заедно

България губи от това, че не е заложила като приоритет на Европредседателството Турция, казва евродепутатът

| обновено на 03.02.18 в 09:23
Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

В интерес и на България, и на Европейския съюз е всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани едновременно. Това обясни в интервю за "Хоризонт" евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан КючюкРазширяване на ЕС в посока Западни Балкани на няколко скорости е най-лошият, но и най-възможния вариант, подчерта той:

Да се потърси разширяване на Западните Балкани с две държави – едната е Черна гора, другата Сърбия, евентуално вторият етап на разширяването да включва Македония и Албания и трети етап (ако има, дали и кога), включващ Косово и Босна и Херцеговина. България няма интерес от такава политика по разширяването. Стратегическият ни интерес е, той е стратегически и за ЕС, да има цялостно разширяване и включва шестте държави. Сами по себе си те са малки и могат да имат значим политически принос, ако бъдат приети заедно в ЕС. Свързаността – историческата, географската, инфраструктурната, има в много голяма степен ключова роля.

Илхан Кючюк коментира неофициалната информация, че Испания е възразила срещу интеграцията на Косово в Общността:

Стратегическият интерес на България е да има Западни Балкани, които са демократични, правови държави и са част от ЕС, за да може да се гарантират стабилитета и сигурността на целия район. Не бива да гледаме на Западните Балкани като едно откъснато парче. Те не могат да бъдат сами за себе си проблем. ЕС, ако искат да провеждат политика по разширяването, която да превантира радикализацията, нахлуването и влиянието на чужди трети външни сили, означава, че трябва да бъде активен играч в Западните Балкани - нещо, което в момента до голяма степен липсва и е време да се коригира. /.../ Противното означава да стоим на едно и също място, Западните балкани да продължават да бъдат черната дупка или задният двор на ЕС. От това най-много губят държавите, които са в съседство с тях.

Евродепутатът Илхан Кючюк смята още, че България е загубила от факта, че не е включила официално Турция като един от приоритетите на своето председателство:

Пак стратегически интерес на България е да има една много стабилна, солидна и демократична Република Турция. Това може да се случи в рамките на ЕС и НАТО. За съжаление, овластеният краен национализъм в България попречи за един такъв трезв и същевременно визионерски прочит на геополитическата обстановка в региона.  

Запитан в каква посока ще се развие Турция, Илхан Кючюк отбеляза:

Европа винаги е поставяла критерии и маркери за демократичност, а няма как да бъдеш част от съюз, който е изграден на ценостна база, ако не спазваш ценностите на ЕС. И тук съм категоричен - по никакъв начин не трябва да се допуска пробив в демократичните маркери на ЕС. Ако имаме много кризи - многостранни, икономически, финансови, Брекзит - всичко е преодолимо, но веднъж Европа допусне ли ценностен разлом, допусне ли ценностно противоречие и двойно тълкуване на ценностите - това е краят на ЕС.

За идния вторник е насрочено обявяванета на Стратегията на ЕК за Западните Балкани.

Цялото интервю с Илхан Кючюк чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33