Орен Воскин: По-добре е да имаш 50% от 100, отколкото 100% от 10

| обновено на 07.02.18 в 16:24
израелски войник си прави селфи в кибуц, в който се отглеждат цветя
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Има няколко начина да бъдеш комунист. Най-разпространеният е всички да са еднакво бедни. Това не е хубаво и не издържа проверката на историята. Вярно е, че при военния комунизъм се раждат и диктатори, които имат всичко в изобилие, но местата са ограничени, желаещите за такава позиция – много. Но, шегата настрана, ако кибуцът иска хем да запази идеологията, в която вярва, хем да поддържа високо равнище на живот, трябва да намери пазарна ниша. Това разказа Орен Воскин, изпълнителен директор на софтуерно предприятие в кибуца Саса, намиращ се в планинската част на Галилея, пред кореспондента на БНР в Израел Искра Декало.

Основното производство в кибуца е селскостопанското – в него се отглеждат ябълки и сливи. Според Воскин това е един от последните кибуци, запазили колективизма, което означава, че всички негови членове са равни и всички получават еднакви възнаграждения. Но екипът на Воскин започва да се занимава и с иновациите на високо ниво и се заема с изобретяване и производство на защитни системи за автомобили и системи за киберсигурност. Така Саса става не само разпознаваем и търсен по света, но и един от най-успешните кибуци в Израел, който създава работни места не само за членовете на кибуца, но и за много хора в района около него. Вече повече от 5 години фирмата има над 180 клиенти от целия свят и през 2017 година печели награда за най добър доставчик на защита за стратегически обекти, казва с гордост директорът на компанията.

Най-популярно бих обяснил принцип на работа на нашата система така: В пощата или при сърфиране в мрежата, както и при използване на различни приложения, в компютърната система на даден обект влизат различни файлове. Колкото и да е сигурна защитата, в някои моменти може да бъде пробита. Хакерските технологии са толкова напреднали, че вирусите трудно могат да бъдат разпознати от антивирусната защита, колкото и да е добра тя. Ако влезе вирус или друг разрушителен елемент в системата, рано или късно някой от потребителите ще го отвори и може да предизвика произшествие. Вместо система за разпознаване създаваме система за преобразуване, при която да вземем файла, все едно дали е заразен или не, и да го направим в друг вариант, при което вирусът се неутрализира.

Най-напред фирмата е поканена да защити киберсигурността на медицинска апаратура и на данни в голяма израелска болница. Днес предлаганата защита се използва от много държавни учреждения, включително от армията и някой от посолствата на Израел в чужбина, както и от институции и банки в други европейски страни и в Сингапур.

Най-добрата технология не е евтина. Имаме по-достъпни продукти от по-старите ни версии. Но за много от фирмите, които охраняваме, е по-изгодно да платят за защита, отколкото да бъдат пробити от компютърни вируси.

Кибуците също си имат търговски и бизнес интереси, продължава разказа си Воскин:

Има един израз: По-добре е да притежаваш 50% от 100 пари, отколкото 100% от 10. Ние в кибуц Саса знаем, че е хубаво да сме разработили собствени технологии, но за да успеем да пробием на световния пазар, се налага да имаме съдружници.

Сътрудници в другите страни са необходими за пласмента и поддръжката на готовите системи. На Балканите кибуцът развива добро партньорство с Румъния, но все още не и с България. Воскин е посещавал София за състезание като член на националния отбор за глухи по плуване и колоездене и признава, че е очарован от столицата, от Витоша и от чудесната българска кухня.

Запис на репортажа за кибуц Саса можете да чуете от звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33