Орен Воскин: По-добре е да имаш 50% от 100, отколкото 100% от 10

| обновено на 07.02.18 в 16:24
израелски войник си прави селфи в кибуц, в който се отглеждат цветя
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Има няколко начина да бъдеш комунист. Най-разпространеният е всички да са еднакво бедни. Това не е хубаво и не издържа проверката на историята. Вярно е, че при военния комунизъм се раждат и диктатори, които имат всичко в изобилие, но местата са ограничени, желаещите за такава позиция – много. Но, шегата настрана, ако кибуцът иска хем да запази идеологията, в която вярва, хем да поддържа високо равнище на живот, трябва да намери пазарна ниша. Това разказа Орен Воскин, изпълнителен директор на софтуерно предприятие в кибуца Саса, намиращ се в планинската част на Галилея, пред кореспондента на БНР в Израел Искра Декало.

Основното производство в кибуца е селскостопанското – в него се отглеждат ябълки и сливи. Според Воскин това е един от последните кибуци, запазили колективизма, което означава, че всички негови членове са равни и всички получават еднакви възнаграждения. Но екипът на Воскин започва да се занимава и с иновациите на високо ниво и се заема с изобретяване и производство на защитни системи за автомобили и системи за киберсигурност. Така Саса става не само разпознаваем и търсен по света, но и един от най-успешните кибуци в Израел, който създава работни места не само за членовете на кибуца, но и за много хора в района около него. Вече повече от 5 години фирмата има над 180 клиенти от целия свят и през 2017 година печели награда за най добър доставчик на защита за стратегически обекти, казва с гордост директорът на компанията.

Най-популярно бих обяснил принцип на работа на нашата система така: В пощата или при сърфиране в мрежата, както и при използване на различни приложения, в компютърната система на даден обект влизат различни файлове. Колкото и да е сигурна защитата, в някои моменти може да бъде пробита. Хакерските технологии са толкова напреднали, че вирусите трудно могат да бъдат разпознати от антивирусната защита, колкото и да е добра тя. Ако влезе вирус или друг разрушителен елемент в системата, рано или късно някой от потребителите ще го отвори и може да предизвика произшествие. Вместо система за разпознаване създаваме система за преобразуване, при която да вземем файла, все едно дали е заразен или не, и да го направим в друг вариант, при което вирусът се неутрализира.

Най-напред фирмата е поканена да защити киберсигурността на медицинска апаратура и на данни в голяма израелска болница. Днес предлаганата защита се използва от много държавни учреждения, включително от армията и някой от посолствата на Израел в чужбина, както и от институции и банки в други европейски страни и в Сингапур.

Най-добрата технология не е евтина. Имаме по-достъпни продукти от по-старите ни версии. Но за много от фирмите, които охраняваме, е по-изгодно да платят за защита, отколкото да бъдат пробити от компютърни вируси.

Кибуците също си имат търговски и бизнес интереси, продължава разказа си Воскин:

Има един израз: По-добре е да притежаваш 50% от 100 пари, отколкото 100% от 10. Ние в кибуц Саса знаем, че е хубаво да сме разработили собствени технологии, но за да успеем да пробием на световния пазар, се налага да имаме съдружници.

Сътрудници в другите страни са необходими за пласмента и поддръжката на готовите системи. На Балканите кибуцът развива добро партньорство с Румъния, но все още не и с България. Воскин е посещавал София за състезание като член на националния отбор за глухи по плуване и колоездене и признава, че е очарован от столицата, от Витоша и от чудесната българска кухня.

Запис на репортажа за кибуц Саса можете да чуете от звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проекти за 210 млн. лв. са реализирани в Ловешка област от началото на настоящия програмен период

Проекти за 210 милиона лева, от които 57 мил. по програмата за развитие на селските райни, са реализирани в Ловешка област от началото на настоящия програмен период, като по-голямата част от тях са на бизнеса. Осигурената безвъзмездна финансова помощ от европейски средства и национално финансиране е 118 млн. лв. посочи Росица Денчева от Областния..

публикувано на 15.12.18 в 18:06

Шефът на "Сърбиягаз": Решение на енергийните проблеми на Европа е невъзможно без руски газ

Генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че решение на енергийните проблеми на Европа е невъзможно без руския газ. Пред журналисти на енергиен форум в Нови сад той посочи: "Франция, Германия, Австрия, които продължиха договора с Русия, Унгария и България искат "Турски поток" и обеми на газа от "Северен поток-2" за разлика от..

публикувано на 15.12.18 в 15:55
Отлагането става съгласно договорката между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин на срещата на 1 декември в Буенос Айрес.

САЩ отложиха новите мита за Китай

Съединените щати официално отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 1 януари за 2 март, предаде БТА. Промяната бе направена на фона на водените преговори между Вашингтон и Пекин за търговията и интелектуалната собственост. Митата върху китайски внос за 200 милиарда долара ще бъдат увеличени в 0,01 ч...

публикувано на 15.12.18 в 09:39
Гунтрам Волф - ръководител на брюкселския институт „Брюгел“

Експерт прогнозира рецесия в Италия

Италия най-вероятно ще изпадне в рецесия прогнозира пред БНР ръководителят на брюкселския институт „Брюгел“ Гунтрам Волф. По думите му инвеститорите са се отдръпнали от страната заради проблемите между Рим и Брюксел заради бюджетния дефицит. Ревизираният вариант на дефицита, който реално е с части от процента, няма да промени негативното..

публикувано на 15.12.18 в 08:45

Никола Василев избран за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“

Никола Василев бе избран за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД от Съвета на директорите на дружеството. Това стана в рамките на провелото се днес заседание на новите членове на борда, по време на което бяха разпределени и техните функционални задължения, съобщи компанията. За председател на Съвета на директорите е избран Григори..

публикувано на 14.12.18 в 20:14