Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орен Воскин: По-добре е да имаш 50% от 100, отколкото 100% от 10

| обновено на 07.02.18 в 16:24
израелски войник си прави селфи в кибуц, в който се отглеждат цветя
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Има няколко начина да бъдеш комунист. Най-разпространеният е всички да са еднакво бедни. Това не е хубаво и не издържа проверката на историята. Вярно е, че при военния комунизъм се раждат и диктатори, които имат всичко в изобилие, но местата са ограничени, желаещите за такава позиция – много. Но, шегата настрана, ако кибуцът иска хем да запази идеологията, в която вярва, хем да поддържа високо равнище на живот, трябва да намери пазарна ниша. Това разказа Орен Воскин, изпълнителен директор на софтуерно предприятие в кибуца Саса, намиращ се в планинската част на Галилея, пред кореспондента на БНР в Израел Искра Декало.

Основното производство в кибуца е селскостопанското – в него се отглеждат ябълки и сливи. Според Воскин това е един от последните кибуци, запазили колективизма, което означава, че всички негови членове са равни и всички получават еднакви възнаграждения. Но екипът на Воскин започва да се занимава и с иновациите на високо ниво и се заема с изобретяване и производство на защитни системи за автомобили и системи за киберсигурност. Така Саса става не само разпознаваем и търсен по света, но и един от най-успешните кибуци в Израел, който създава работни места не само за членовете на кибуца, но и за много хора в района около него. Вече повече от 5 години фирмата има над 180 клиенти от целия свят и през 2017 година печели награда за най добър доставчик на защита за стратегически обекти, казва с гордост директорът на компанията.

Най-популярно бих обяснил принцип на работа на нашата система така: В пощата или при сърфиране в мрежата, както и при използване на различни приложения, в компютърната система на даден обект влизат различни файлове. Колкото и да е сигурна защитата, в някои моменти може да бъде пробита. Хакерските технологии са толкова напреднали, че вирусите трудно могат да бъдат разпознати от антивирусната защита, колкото и да е добра тя. Ако влезе вирус или друг разрушителен елемент в системата, рано или късно някой от потребителите ще го отвори и може да предизвика произшествие. Вместо система за разпознаване създаваме система за преобразуване, при която да вземем файла, все едно дали е заразен или не, и да го направим в друг вариант, при което вирусът се неутрализира.

Най-напред фирмата е поканена да защити киберсигурността на медицинска апаратура и на данни в голяма израелска болница. Днес предлаганата защита се използва от много държавни учреждения, включително от армията и някой от посолствата на Израел в чужбина, както и от институции и банки в други европейски страни и в Сингапур.

Най-добрата технология не е евтина. Имаме по-достъпни продукти от по-старите ни версии. Но за много от фирмите, които охраняваме, е по-изгодно да платят за защита, отколкото да бъдат пробити от компютърни вируси.

Кибуците също си имат търговски и бизнес интереси, продължава разказа си Воскин:

Има един израз: По-добре е да притежаваш 50% от 100 пари, отколкото 100% от 10. Ние в кибуц Саса знаем, че е хубаво да сме разработили собствени технологии, но за да успеем да пробием на световния пазар, се налага да имаме съдружници.

Сътрудници в другите страни са необходими за пласмента и поддръжката на готовите системи. На Балканите кибуцът развива добро партньорство с Румъния, но все още не и с България. Воскин е посещавал София за състезание като член на националния отбор за глухи по плуване и колоездене и признава, че е очарован от столицата, от Витоша и от чудесната българска кухня.

Запис на репортажа за кибуц Саса можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София. По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговският център. Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват търговския център. Засега няма открито взривно устройство.

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11