Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със златна панделка можем да подкрепим децата с рак на 15-ти февруари

3
Снимка: Георги Даскалов

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев бяга над 36 часа в подкрепа на децата с онкологични заболявания. Със събраните средства те ще заминат за Москва, където ще участват в Игрите на победата.

Бяха много тежки 36 часа, но човек, когато реши нещо, го прави. Най-важното е, че помогнахме на тези готини малки герои. Аз само бягам, те са героите. Това каза ултрамаратонецът Красимир Георгиев.

На гости в „Нощния хоризонт“ бяха Маргарита Борисова и Пламен Белчев, за да разкажат за каузите на родителите на децата, преборили рака.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ /СДОХЗ/ е организация, създадена от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици. Регистрирано е през 2010 и вписано в ЦР на ЮЛНЦ за общественополезна дейност под № 201012222006. Притежава лиценз за предоставяне на социални услуги за деца, издаден от ДАЗД и е регистриран доставчик на социални услуги към АСП. Пълноправен член е на Международната конфедерация на организации на родители на деца с рак – CCI, обединяваща 181 организации от 90 държави.


ЗАЩО ОСНОВАХМЕ СДРУЖЕНИЕТО?

Защото нито едно семейство не трябва да бъде оставяно само в битката с болестта!

Като родители, близки и съмишленици, познаващи това тежкото заболяване, приехме за наша мисия да защитаваме правата на децата с онкохематологични заболявания, да ги подкрепяме в тяхната борба, да помагаме на тях и семействата им да преодолеят емоционалните и психологическите последствия от болестта и да улесним социалната им адаптация след приключване на лечението. 

Създадохме сдружените „Деца с онкохематологични заболявания“ с много майчина любов и ежедневно влагаме цялото си сърце в борбата с тежките последствия, които нанася на децата и техните семейства. Работим активно във всички направления, касаещи лечението, възстановяването и ресоциализацията на малките герои. След всичко, което постигнахме през изминалите години, вярваме, че с нашата подкрепа и съдействието на всички съмишленици, спонсори и дарители, всеки следващ ден ще е по-добър за децата онкохематологични заболявания и техните семейства.


Снимка 

КАК ПОМАГАМЕ?

  • Информираме и да повишаваме чувствителността на обществото към проблемите на децата с онкохематологични заболявания и възможностите за тяхното разрешаване.
  • Отговаряме компетентно на въпросите, с които се сблъскват семействата, в които има дете, диагностицирано за първи път, като им осигуряваме навременна информация за правата, които имат и за пътя, който им предстои.   
  • Предоставяме достъп до безплатно и надеждно обучение.
  • Осигуряване терапевтична и психологическа помощ, съобразена с възрастта и потребностите на децата по време на тяхното активно лечение, поддържаща терапия и след това. 
  • Осигуряваме пространство на територия на болница ИСУЛ – Център са социална рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични заболявания „Златна панделка“, в който малките герои свободно играят и се разведряват, срещат приятели по съдба и заедно с подкрепата на терапевтите събират сили, за да се преборят с тежкото заболяване. 
  • Провеждаме възстановителни летни лагери за децата, които се лекуват и тези, които вече са се преборили с болестта, както и за братята и сестрите им, които също имат нужда от подкрепа.
  • Подпомагаме преборилите се деца, в изграждането на тяхното самочувствие, увереност и в откриването на възможности за личностно и кариерно развитие.

Снимка

С КАКВО СЕ СБЛЪСКВАТ БОЛНИТЕ ДЕЦА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА?

Всяка година в България между 150 и 200 деца, на възраст от 0 до 18 години, се разболяват от рак. Болестта се появява внезапно, лечението е тежко като продължава от 6 месеца до 3 години, а понякога и цял живот. То е придружено с високи дози силно токсични медикаменти, агресивна лъчетерапия, инвазивни хирургически процедури, налагащи в някои случаи отстраняване на органи, крайници или причиняващи вторични увреждания. При някои специфични състояния са прибягва до костномозъчни трансплантации, които също носят своите рискове и странични ефекти. Поради множеството сложни манипулации, лекуващите се деца са заставени всеки ден да живеят с болка и неразположение, достигащи границите на човешката търпимост. Техният външен вид се променя до неузнаваемост, случва се да губят свои приятели от клиниката, а страха от тежестта на диагнозата и понякога мислите за смъртта са чест техен спътник. Поставени са в състояние на имунен дефицит, при който всякакъв контакт с вирусни инфекции могат да доведат до фатален изход. Поради тази причина, децата са принудени да сведат до минимум своите социални контакти. Живеят в изолирана среда, без да могат да посещават училище, спорт, школи, курсове или да се срещат с приятели. Това ги изправя пред риск от отпадане от училище, невъзможност за придобиване на конкурентни знания и компетенции, и социален опит, след като се преборят с болестта. 

По време на активното лечение и поддържащата терапия, нерядко се налага единият родител да напусне работа, което причинява финансови затруднения в домакинството. Членовете на семейството живеят разделени дълго време, тъй като децата от цялата страна се лекуват в три клиники в България – София, Пловдив и Варна. Живеещи отделени от единия родител, обикновено майката, братята и сестрите на заболелите деца също попадат в неблагоприятна ситуация. Те биват поставени на втори план, носят своите страхове за болното братче или сестриче и са в риск от психологически травми.

Детският рак се счита за "чудо" на съвременната медицина. Между 65% - 85% от детския рак сега се лекуват с подходящи медикаменти. Това е впечатляващ скок в сравнение със средата на 70-те години на миналия век, когато достигането на 5-годишна трайна ремисия е била под 50%. Все пак този процент варира в зависимост от вида на заболяването и фактори като състоянието на здравната система. За съжаление, последствията както от самото заболяване, така и от лечението, често водят до редица физически и психологически травми, късни ефекти и дискомфорт. 

Тъй като процентът на излекуваните в развитите държави през последните 30 години рязко се повиши, пред медицинските специалисти се появи ново предизвикателство за изучаване, проследяване, овладяване и справяне с късните ефекти, които заболяването и лечението могат да причинят. Последни изследвания сочат, че понякога те се проявяват дълги години след приключване на лечението. Социалната и образователната система, както и цялото общество също носят своята отговорност за успешното завръщане на децата и младежите с онкохематологични заболявания към нормалния начин на живот.

автор на снимките: Георги Даскалов, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП...

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57