Георги Костов: Отмяната на изискването за промяна на предназначението на ски пистите е в полза на гората

В противен случай, след експлоатационния им срок, територията става урбанизирана и на нея ще може да се строи


Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за горите, които ще разрешат строителство и реконструкция на ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива без да се минава задължителна процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Сега предложените промени връщат ситуацията с проекта на Закона за горите от 2010 година, който беше изготвен под мое ръководство. Смятам, че това връщане към началния вариант е по-правилно

Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ лесовъдът доц. Георги Костов - бивш заместник-министър на земеделието:

По отношение на лифтовете и влековете е разрешено, електропроводи, нефтопроводи и всякакви други проводи да преминават през горски територии без да се налага да се сменя предназначението на земята под тях. Не е логично да бъде изключение само лифтове и векове, тъй като промяната на предназначението на земята под стълбовете е доста сложна процедура. Това затруднява и евентуалната реконструкция, както е ситуацията с Витоша. Трябва да мислим с еднакъв аршин!

От друга страна е отмяната на изискването за промяна на предназначението на ски пистите. Това е в полза на гората, защото една писта може да се използва определен период от време, колкото и да е дълъг този период. Когато спре да се използва като писта, тя трябва да стане отново горска територия, защото е в гората!

Костов посочи, че в Юндола има поне две изоставени ски писти, които отново са гори и неспециалист не може да  разбере, че там е имало писти.

Ако променим предназначението на територията на ски пистата, тя вече не е горска територия и става урбанизирана територия, върху която спокойно могат да се правят ПУП-ове и с решението на главния архитект на общината, защото тогава горските нямат нищо общо с тази територия, могат да се направят много строежи или каквото и да е друго. Подобен подход страхотно разкъсва целостта на Горския фонд и горската територия, което е много неблагоприятно.

Строителство на ски писти е регламентирано в Закона за туризма, а не в Закона за горите, изтъкна Костов и акцентира, че определението на понятието в момента е насочено към потребителите и не изяснява добре поземлените отношения, а в една ски писта има много допълнителни съоръжения, свързани със строителството ѝ, допълни той. Проблем според него има и в допускането на постоянни ограждения на пистите, тъй като горите са достъпни, а оградите пречат и на дивеча.

Още по-сериозен е въпросът със станциите на лифтовете и влековете. Добре е когато се извършва процедура за строителство на ски писта, успоредно да върви процедурата за лифтове и влекове, които ще я обслужват. Станциите са сериозно строителство и такова почти не се допуска в Закона за горите с изключение на заслони, ловни кантони и горски кантони, които не позволяват строителство на помещения за постоянно или временно обитаване.

Костов призова законодателите да са внимателни при съгласувателната процудура на двата законопроекта, за да избегнат рисковете от постоянно разширяващи се обекти в планините и горите. Той разкритикува и някои текстове в законопроектите:

За лифтовете, влековете и ски пистите се отменя процедурата за преминаване през  така нареченото "обществено обсъждане" чрез областите планове за управление на горските територии.

Това е да попитаме хората от местните райони как, къде и за какво искат да бъде използвана гората. Например, за Витоша ще питаме софиянци къде да има писти, къде да има места за отдих, къде - за други дейности.

Тези областни планове са важни, защото това е демократично управление на държавната собственост и на онзи ресурс, който са горите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограничения по пътищата в страната заради снега

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите  Плевен ,  Ловеч ,  Габрово ,  Велико Търново ,  Русе ,  Търговище ,  Разград ,  Шумен  и  Силистра . Временно е ограничен трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 тона поради обилен снеговалеж в следните участъци: Прохода на Републиката, проходите „Рожен“ и..

публикувано на 23.03.18 в 08:48

Работилница за писани яйца

Традиционни работилници за писани великденски яйца се организират днес и утре в Националния етнографски музей в столицата. Ще бъде демонстрирано как се украсяват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. Посетителите ще научат повече за смисъла на предстоящия празник и символиката на..

публикувано на 23.03.18 в 08:36

Медицинският университет в Плевен е домакин на форум по проблемите на социалните дейности

Медицинският университет в Плевен е домакин на двудневен научен форум по проблемите на социалните дейности. Участниците обсъждат иновации и добри практики за модернизиране на обучението в областта на социалната работа. Събитието отбелязва десетата годишнина от създаването на специалност "Социални дейности" в Медицинския колеж към университета,..

публикувано на 23.03.18 в 08:34

Чакат Цацаров в Бургас за годишнината на Апелативната прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров ще участва в отбелязването на 20-годишнина от създаването на Апелативната прокуратура в Бургас. Сред присъстващите ще бъдат още членовете на Висшия съдебен съвет – Калина Чапкънова, Боряна Димитрова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, както и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Очаква се да..

публикувано на 23.03.18 в 08:29
НИМХ

От началото на годината 1/4 от прогнозистите в НИМХ са напуснали

Положението в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ/ е доста тежко. Това съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов по повод на Световния ден на метеорологията. Проф. Брънзов очерта основните проблеми в НИМХ. По думите му, голяма част от прогнозистите..

публикувано на 23.03.18 в 08:27