Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо вече няма да е същото след въпросите на Радев към Борисов

Първан Симеонов: Радев играе по ръба и очевидно му се услажда

Президентът говори на езика и на лявата, и на дясната опозиция, но може да загуби образа си на обединител

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Президентът хвана бика за рогата. Нищо вече няма да е същото след тези въпроси, които отправи към Борисов. Има две големи теми табу по отношение на Борисов - неговото бизнес минало и прочее,  за които почти нищо не се говори освен в градския фолклор, и това дали Борисов и Пеевски имат нещо общо като политически, икономически и пр. интереси.  Преди година си позволих да кажа, че това ще е големият проблем на Бойко Борисов - че ще го слагат в едно изречение с Пеевски като метафора политически модел. След като си позволих да кажа това, моментално отнесох една медийна тупалка и станах тутакси неудобен в част от медиите. Явно това е тема табу и точно това табу наруши днес президентът Радев.


Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов,  според когото поведението на Борисов в телевизионното интервю в сряда е било „изключително необмислено“ или той е бил посъветван „много грешно“ :

Господин Борисов подаде на г-н Радев една изключително удобна топка, която той в момента заби директно в лицето му. Затова казвам, че нищо няма да е същото. Явно, че темата дали Борисов има симбиоза с модела #Кой е тема, която много изнервя лагера на управляващите. Не се случва нищо по-различно от това, което съм прогнозирал. Ако си спомняте, казвал съм, че Борисов ще се опитва да „приобщава“ Радев, защото му е доста опасен конкурент. В същото време съм казал съм няколко пъти, че Радев дава само напред.

Президентът се опитва да говори на езика на двете опозиции – езика на БСП – ляво-консервативната опозиция в България, и на езика на либералите в България, често наричани „десница“, коментира още политологът.

Радев продължава този опит - да говори на езика на двете опозиции, позиционирайки се по този начин като основния коректив на управлението на ГЕРБ и „Патриотите“. Питането: „Ти имаш ли общо с Пеевски?“ сега ще се хареса страшно много на хората в либералния лагер – т. нар. „десница“

Заслужава внимание, че този път стъпката наистина е много рязка и „с бутоните напред“. Въпросите не са чак толкова неудобни. Не са въпроси, на които не може да се отговори, но самият факт, че Радев сложи Пеевски и Борисов в едно изречение е нов етап от политическия процес в България.

Всичко зависи от това до каква степен Борисов ще успее ще си овладее нервите. Обективно погледнато няма предпоставки за разклащане на кабината, защото икономиката що-годе окей и няма голямо обществено настроение за нови избори и т. н. Обективно погледнато, няма предпоставки, но субективно погледнато – има. Както виждате, последните „разклащания“ дойдоха точно от изпускането на нервите на някои хора, от много острия им персонален стил.

Радев е избран като „контра“ на Борисов и в този смисъл той изпълнява обществена поръчка, която стои зад него.  Президентът може обаче и да загуби много:

Първо, може да загуби образа си на обединител, защото, ако си президент и се опитваш да бъдеш опозиционер, може да престанеш да си президент, защото президентът трябва да обединява, трябва да е президент на двете половини на обществото, а не само на едната.  Досега Радев беше много внимателен. Звучеше като коректив на управлението на ГЕРБ и „Патриотите“, но доста внимателно. Сега изостави тази внимателност и това може да има контраефект. Не забравяйте, че тук има един доста могъщ медиен лагер, който може да се обърне срещу него. Не е  шега работа. Забелязвате ли, че БСП не говори нищо за модела #Кой, например

Борисов изпитва „ревността на конкурента“, тъй като Радев има по-висок рейтинг от него и естественият му инстинкт е да обезсилва президента „с мечешка прегръдка“, коментира Симеонов. Радев усеща това и се съпротивлява! Сражава се с Борисов.  По този начин прави две неща – елиминира опита на партията ГЕРБ да го вкара в партийна битка и се опитва да обединява опозиционното в България.

Радев играе по ръба досега и очевидно това му се услажда, обобщи Симеонов

Относно евентуалното напрежение по оста „Патриоти“ – „Борисов“,  според Симеонов премиерът действа по същия начин като с „Реформаторския блок“ в предишния си мандат, вкарва интрига между тях  - дава скорост на едните, после защитава другите.

БСП определено е разпознавана като опозиция на властта, но все още не успява да бъде разпозната като нейна алтернатива, коментира политологът и отдаде това на самозатварянето на партията през последния месец с темите за комунизма, Истанбулската конвенция и народните съдилища. Партията се опитва да разреши вътрешни проблеми, с което обаче се е отдалечила от възможността да привлече периферен електорат:

Не съм убеден обаче колко правилна е тази игра, защото БСП изгуби едни избори по този начин. Спомняте си, че те бяха изравнени и даже имаше едни седмици, в които БСП беше с едни гърди напред, а накрая, когато много избиратели трябваше да изберат просто кое е по-малкото зло - ГЕРБ или БСП,  те избраха ГЕРБ, защото БСП малко ги уплаши плаши с изявления на тема демокрацията, Европа и т.н. БСП  вече веднъж беше припозната като сила, несъвместима с  Европа и се опари от това. В този смисъл, много е съмнителна ползата от тази игра в момента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05