Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателна церемония в Карлово за 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

| обновено на 18.02.18 в 08:20

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония. 
Събитията по повод годишнината ще започнат в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. По повод годишнината от гибелта на Васил Левски в храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния  ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за движение ва автомобили  ул. „Мадара“.

С военен ритуал във Велико Търново днес ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В центъра на честването ще бъдат децата от клуб "Млад възрожденец". Пред паметника на Васил Левски те ще представят от 11 часа литературно-музикалната композиция "Поклон, Апостоле". Слово за 145-тата годишнина от обесването на националния герой ще произнесе Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски". В музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" могат да бъдат видени лични вещи на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконския орар на Апостола. 

По повод годишнината Националният военноисторически музей в София ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена от 10.30 ч. и от 14.00 ч. в киносалона на музея. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст, заяви пред Радио София Калина Хинкова от музея:
Разбира се, припомняме неговото дело, неговите завети, изнасяме на преден план важни исторически факти от неговия живот, които всеки един млад човек трябва да знае и да запомня. Накрая в програмата акцентираме върху неговото наследство. 
В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата - 19 февруари, музеят ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Васил Левски ще се състоят в няколко града на страната. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комисията по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали, дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.  От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент.  Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя..

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството, предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Главната дирекция "Национална полиция" и Областната дирекция на МВР Велико Търново разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация и пренабити номера на рамата. Задържани са двама мъже. Операцията се провежда на територията на 6 области под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново...

публикувано на 23.04.24 в 15:40