ДПС изрази несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност

| обновено на 21.02.18 в 17:02
Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

От Движението за права и свободи изразиха несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Държавният глава върна промените с мотива, че се преуреждат с обратно действие правни последици, придобити права и погасени задължения. Според депутата от ДПС Хамид Хамид, който е един от вносителите на промените и член на парламентарната правна комисия, има неразбиране по тези въпроси:

За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът.

Правосъдие със задна дата е прилагано в България от доста парламенти. Не само не е противоконституционна дейност, но е уредено в българското законодателство, поясни Хамид Хамид в интервю за предаването "Нещо повече". Закони със задна дата не могат да се прилагат единствено когато се налагат по-тежки санкции в наказателното законодателство, уточни той.

Случаят КТБ е изключение по смисъла на закона и огромният обществен интерес, както и вероломното разграбване, налагат използването на тази техника, допълни Хамид.

Колко като активи ще бъдат присъдени на синдиците и колко дела синдиците ще загубят, това не е наша работа. По това ще се произнесе българският съд, но общественият интерес е огромен, аргументира се Хамид Хамид:

Законопроектът е в защита на публичния интерес, в интерес на кредиторите на банката и на хилядите вложители. Кой има интерес да не мине законът? Явно тези, които са организирали кражбата на тези активи. 

Вече 11 изменения на Закона за банковата несъстоятелност не само не спират разграбването, напротив - то се увеличава. Законопроектът на Пеевски, Цонев и Хамид е наречен срещу вторичното разграбване на банката, а всъщност вторично разграбване на банката няма, заяви Даниел Божилов, съпредседател на сдружение „Ние, гражданите“ на потърпевшите от фалита на КТБ.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

Свързани новини

Румен Радев

Президентът Радев наложи вето на промени в Закона за банковата несъстоятелност

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Проектът за промените в закона бе огласен като мярка срещу..

обновено на 21.02.18 в 18:59