Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

Снимка: БГНЕС

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството.

След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха промени в закона, за да се изчисти регламентът, слушатели сигнализират и за други законодателни промени, които принуждават немалко фирми да подават декларации в Търговския регистър, без да имат регистрация там.

Гинка Радева
е управител на малка фирма за услуги във Варна. Потърси ни, след като бе чула за блокираните сделки по прехвърляне на предприятията в Търговския регистър, заради изисквано удостоверение за липсата на задължения за заплати. Казусът беше решен, така, както обеща в ефира на "Хоризонт", председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, а именно - чрез декларация от работодателя, която може да бъде проверявана от Инспекцията по труда и за съдържанието на която се носи съдебна отговорност.

Сега фирмите влизат в Параграф 22 - те са задължени да подават декларации за неизвършване на дейност през предходната година в Търговския регистър, при положение че не подлежат на регистрация там. И в същото време, ако не го направят, ги заплашват санкции след крайния срок - 31 март. Казусът е породен от промени в Закона за счетоводството, които освобождават тези фирми от задължението да подават годишни финансови отчети, но пък ги задължават да подават въпросната декларация, която от регистъра им връщат, разказва Гинка Радева.

От Агенцията по вписванията признават създалата се ситуация, но смятат, че причината са гласуваните промени в закона, за които от Търговския регистър не носят отговорност. Декларациите за липсата на дейност през предходната година няма да бъдат връщани, ако са придружени с две заявления, които се отнасят до публикуването на годишните финансови отчети, казват още от ведомството.

Още по казуса слушайте в звуковия файл.