Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета

Снимка: wikipedia.com

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета и се готви да изследва атмосферата ѝ за евентуални признаци на живот, предаде Асошиейтед прес. 

Сондата успешно се справи със спускането в горната атмосфера на Марс, с което беше забавена скоростта ѝ, съобщи Европейската космическа агенция. Наблюденията в рамките на научната програма на мисията трябва да започнат през април. През март са планирани пробни включвания на инструментите и калибрирането им. 

Орбиталният апарат ще търси газове като метан, които могат да са продукт на биологическа или геоложка активност. Друга негова задача е да открие лед, където може да кацне спускаем апарат. Европейската космическа агенция планира да спусне роувър на Марс през 2021 г. Изпитателният апарат обаче се разби на повърхността на планетата през 2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26