Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешна проверка в НЗОК ще установява какви са задълженията към чуждестранни фондове

Данните за просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове, предоставени на медиите, не са верни според председателя на Надзорния съвет

| обновено на 23.02.18 в 15:38
Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Има различия в изнесените данни за задълженията на Здравната каса към чуждите здравни фондове и това, което видяхме във финасово-счетоводните документи и в  баланса на Здравната каса, съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след извънредното заседание на Надзора. В понеделник се очаква яснота по казуса. 

Разпоредена е вътрешна проверка в Здравната каса, която да установи колко точно са просрочените задължения, обясни още Жени Начева:

Числата, посочени в прессъобщението на Касата, което беше изнесено в хода на заседанието на Надзорния съвет, считаме, че не са верни. Има съществени разминавания в данните. Във връзка с това сме назначили спешна проверка.

Начева заяви, че няма да има проблем с лечението на български граждани в чужбина, нито има проблем Националният рамков договор да бъде подписан. Според нея плащанията към чуждите фондове за тази година са гарантирани в бюджета на Касата, а просрочените ще могат да се прехвърлят за следващите години. Неверни са били твърденията, по думите ѝ, на професор Камен Плочев, че почти 600 души са получили отказ за лечение в чужбина. Това е била бройката на лекуваните, които чакат да им бъдат възстановени сумите. 

По-рано бяха изнесени документи, според които задълженията на Касата към болници и фондове в чужбина с лихвите възлизат на над 270 млн. лева. 

Ако параметрите във финансовата част за бюджета на НЗОК, постигнати в преговорния процес между Българския лекарски съюз и Касата, останат същите в Националния рамков договор, няма да има проблем с неговото подписване, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. По повод призива на финансовия министър да бъде отложено подписването на НРД, докато не се изясни въпросът със задълженията на Касата, Грозев коментира: 

На призива на министър Горанов "Не можем да се слушаме" по простата причина, че този негов апел към Надзорен съвет и съсловните организации не е във връзка със силата на законодателство на Република България и още по точно със Закона за здравното осигуряване. В никакъв случай ние не сме съгласни с едно такова вмешателство.


Утре делегатите на събора на Българския лекарски съюз ще решат дали ще дадат на ръководството мандат за подписване на Националния рамков договор за тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Камен Плочев

Задълженията на НЗОК към фондове в чужбина са за над 270 млн. лева с лихвите

Към края на януари тази година задълженията на Здравната каса към фондове в чужбина са на стойност над 270 милиона лева с лихвите. Това стана ясно на извънредното заседание на Надзорния съвет на институцията. На заседанието беше обсъдено дали има..

публикувано на 23.02.18 в 12:04

М. Петрова: Проблемът с дълговете на НЗОК е бомба със закъснител

Надзорният съвет на НЗОК се събира на извънредно заседание днес заради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения. За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира вчера министърът на..

публикувано на 23.02.18 в 08:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе..

обновено на 21.04.24 в 07:45

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от..

публикувано на 20.04.24 в 07:35