Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС взе решение да подпише нов Рамков договор със НЗОК

| обновено на 24.02.18 в 19:16

Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Рамков договор със Здравната каса. В документа е заложено увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, като за това са отделени 150 милиона лева от бюджета на НЗОК. 

Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а Договорът да влезе в сила от 1 април. 

При преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз се постигна договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха. 
Решението за подписване на Рамковия договор бе взето на извънреден събор на Лекарския съюз с 229 гласа "за"; 28 против и 7 въздържал се:
67-мия извънреден събор реши и делегира права на 10-мата представители на управителния съвет на БЛС да се подпиша Националният рамков договор за 2018 г.- каза председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев
За първи път има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми и цени на прегледи в извънболничната. Д-р Грозев уточни, че договорът ще бъде подписан при параметрите, които са постигнати в преговорния процес със Здравната каса:
Милиард 824 в болничната помощ; 214 300 000 в извънболнична първична помощ и 229 300 000 в специализираната извънболнична помощ.
Във връзка с призива на финансовия министър, Рамковият договор да не бъде подписван докато не се изчистят проблемите със Здравната каса от последните дни, от Лекарския съюз приеха декларация, която гласи:
Здравето на пациентите лекувани на територията на РБ не може да бъде рискувано с фискални цели. Лекарският съюз и Здравната каса ще подпишат договора официално следващата седмица в сряда.

Броят на направленията, които личните лекари дават за преглед при специалист, ще се увеличи.Това каза по-рано зам.- председателят на  Българския лекарски съюз Галинка Павлова
Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронични социално значими заболявания, каквито са диабетът, сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог с цитонамаска.

Д-р Павлова се надява, че Съборът ще даде мандат за подписване на Рамковия договор за 2018г. като се аргументира.
В изказванията колегите повдигнаха въпроса, че има много подводни камъни и цялата общественост знае за какво иде реч, но възниква въпросът: а ако не подпишем, тези подводни камъни изчезват ли? Те стават ли по-малко? Ако подпишем, не е ли акт, с който отнемаме инструмента на Касата те с решение да правят каквото си искат с парите на българските граждани, отделени за здравеопазване?

Преди два дни финансовият министър Владислав Горанов призова договорът да не бъде подписан докато не се изчистят проблемите със Здравната каса от последните дни. След скандалите около НЗОК и дължимите суми на касата към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина, вчера от БЛС заявиха, че ако параметрите в бюджета на Касата останат същите - рамков договор трябва да има:

В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство по простата причина, че това е упоменато и в писмо на министъра на финансите към Надзора, че при една така ситуация ще бъдат, едва ли не, променяни параметрите. Взехме решение като Управителен съвет, ако параметрите, постигнати в преговорния процес, не са променени, становището на УС на БЛС е за подписване, заяви при финалните разговори председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54