Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

| обновено на 24.02.18 в 15:38
Снимка: БГНЕС

В първата събота от великденския пост църквата почита паметта на свети Теодор Тирон. В народния календар празникът се нарича Тодоров ден, известен и като конски Великден, защото предците ни са организирали надбягване с коне. Както всяка година, в квартал "Бенковски" в София, празникът се организира от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столичната община. На стадиона ще се проведат традиционните състезания и демонстрации с участието на "Конна полиция". 

Състезания за най-красив конски впряг и кушии на Тодоровден се състояха в Екопарка във Варна. Най-атрактивни и шарени бяха каруците на ромите, които дойдоха със собствено музикално озвучаване и с целите си семейства. 
Родопското село Момчиловци събра стотици хора за конските състезания на Тодоровден, които за трета година са съпроводени с конкурс за народни носии. Честването на конския Великден започна след празничната Света литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена" и фолклорна програма от самодейците на читалището. 

Атрактивният парад на конете бе предвождан от иконата на св. Теодор, български знамена и родопски гайди. Десетки семейства, облечени в национални носии участваха в пищно дефиле.


В Търговище също ще отбележат Тодоровден, общоградският празник е организиран от именици и ученици от обединения детски комплекс в града. 
Празничният ден ще започне с тържествен на водосвет отслужен от ставрофорен иконом Славчо Проданов,разказа един от организаторите Тодор Янакиев:

Ще има конкурс за момичета с най-дълги коси и за най-хубава рисунка. На коня му връзваме кърпа и го захранваме с пита и зоб, а на водача подаряваме риза.

За празничното настроение ще допринесат изпълненията на певци, музиканти и танцьори от фолклорните състави на обединения детски комплекс.

Тодоровден в смолянското село Момчиловци ще започне с празнична Света литургия в църквата "Свети свети Константин и Елена". Ще има зрелищни конни надбягвания в различни категории и конкурси за най-красив и най-силен кон. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова призова жителите и гостите на селото да отидат на празника с народни носии, защото програмата предвижда и конкурс за най-хубав национален костюм:

В конкурса за народните носии наградите ще бъдат раздадени в четири категории. Това са цяло семейство, за мъжка носия, за женска носия и четвъртата - за детска носия, като има специална награда за момченце и за момиченце. Новото тази година е един специален фотокът, в който всеки, който желае, може да се снима на кон, на магаре, в каручка. Той ще бъде атрактивен, ще бъде такъв, който да напомня, че Момчиловци е едно българско село, което пази традициите и което милее за българщината. 

Тодоров ден е празник  на разложкото село Бачево, което всяка година  посреща  гости от цялата страна, дошли да наблюдават конните надбягвания, познати като „кушии“. 

Самобитната традиция  на Тодоровден в Бачево  е на  повече от 200 години. Интересните ритуали показват особената връзка на хората от този край с конете, които са на особена почит в селото. След  празничната литургия в храма, всички, облечени в народни носии,  се събират на площада, за да посрещнат участниците в кушиите. Особено атрактивен е ритуалът по захранването на конете, което се прави от най-младите невести в къщата, а старите гледат всичко да бъде изпълнено както трябва. Наричанията са за здраве  на хората, сила на животните и берекет през годината. След това цялото множество се премества в местността „ Власовица“ над село, където от стотици години се провеждат конните надбягвания, в които се отличават най-бързите и най-силните животни. Днес село Бачево е превърнало традицията в туристическа атракция, а четирите конни бази посрещат гости  от старана и чужбина.


Както всяка година, така и днес на шуменския Хиподрум с много коне,състезания  и атракции беше отбелязан Тодоровден.

Със състезания по гладки надпрепусквания на хиподрума в Шумен започна отбелязването на Тодоровден. В турнира по прескачане на препятствия участваха над 20 състезатели от различни клубове по конен спорт в региона. Организатори на празника на коня и конния спорт са Община Шумен и различните клубове по конен спорт в областта.

За 15-годишната Калина Кирова от Варна това е поредното съвместно изпитание със седем годишния й кон Зомра. Калина се състезава от шест годишна възраст и твърди, че вече е получила уроците си от този спорт. 

Наистина сме едно цяло. Работим като чудесен отбор. Мечтата ми е да ходя на още по-големи състезания, дори и извън България, сподели Калина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май . Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43