Парламентът в Италия без мнозинство за самостоятелно управление на „Пет звезди” или на десния блок

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вече се изясни политическото оформление на италианския парламент след вота в неделя. Никой няма мнозинство за самостоятелно управление.

Остава да бъдат определени още около 20 места, но нито в Камарата на депутатите, нито в Сената победилото политическо движение „Пет звезди” и десният блок като коалиция имат мнозинство, за да управляват самостоятелно. Лидерът на „Пет звезди” Луиджи Ди Майо държи да бъдат те, защото ги е избрал народът. В дясната коалиция, след успеха на „Северната лига” с Матео Салвини, който уточни, че съюзът остава единен, Силвио Берлускони подчерта, че режисьорът в него остава той и мандатът за управление принадлежи на тях. Така демократите се оказаха в центъра на желанието на успелите, защото няма как да се получи мнозинство чрез подкрепата на лявaта партия „Свободни и равни”, която успя да влезе в парламента. В средите на демократите обаче има големи разногласия по въпроса. Остри дискусии в нея предизвика решението на Матео Ренци да се оттегли като лидер след съставянето на правителството и партията да бъде опозиция. За изясняване на положението в понеделник ръководството на демократите ще има заседание.

Новият парламент се свиква на 23-и март. До тогава трябва да се знае как ще изглежда мнозинството в него, за да може да се състави правителство.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59