"Бохеми" със Соня Йончева от киносезона на Метрополитън

| обновено на 07.03.18 в 19:43
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Както и за „Тоска“ в края на месец януари, така и този път всички билети и за прякото излъчване на "Бохеми", и за прожекцията на записа бяха отдавна изкупени. Интересът на българската публика беше много голям, и с право!


Първо, за наша национална гордост, в момента Соня Йончева е една от най-ярките звезди на оперния небосклон! И е в най-голямата си сила – на оперен артист, който показа изключителни природни качества още при изгрева си, с глас, който все още притежава младежки звън и свежест, но вече и със значителен опит на най-престижните световни оперни сцени. Артист, който е на гребена на вълната! А ние сме щастливи да я аплодираме заедно с многобройните ѝ фенове в Метрополитън, в „Ковънт Гардън“, в Парижката опера и още, и още…

Второ, гледахме „Бохеми“ в постановката на великия италиански режисьор и сценограф Франко Дзефирели от 1981 г. Това е истинската красота в операта, неподвластна на времето! В първо действие бедната мансарда по Коледа в Париж някак те облъхва с уюта на младежките мечти и първата любов. Във второ действие ти се приисква и ти да скочиш на сцената в пъстрия Латински квартал, да пообиколиш магазинчетата или да си поръчаш нещо за хапване в кафенето на Момюс. А в трето действие сякаш наистина вали сняг и е толкова красиво и студено! Бих преживявала отново и отново този спектакъл, в който Соня Йончева ме просълзи!

Пучини е един от най-добрите за човешкия глас композитори – толкова плавна е неговата мелодична линия, толкова богати са цветовете, които можеш да използваш! Но Тоска и Мими са толкова различни! Изисква малко време, за да се пренастроиш и да бъдеш ефективен. И аз наистина съм много концентрирана в това да дам най-доброто от себе си, но в същото време се опитвам да бъда много естествена. Ние сме артисти и трябва да можем да изпеем и изиграем всичко, сподели голямата българска оперна звезда Соня Йончева.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09
Велика Цонкова

Велика Цонкова представя концертите за цигулка от опус 8 на Антонио Вивалди

Интегралното представяне на дванайсетте концерта, обединени в опус 8 под заглавието "Състезанието между хармонията и инвенцията", ще бъде поделено в две вечери в камерната зала "България" - на 21 март и на 16 май. Те са част от цикъла на Софийската филхармония "Щрайхисимо". На 4 март се навършиха 340 години от рождението на Антонио Вивалди. Своя опус 8..

публикувано на 21.03.18 в 13:35

Честват 90 години от рождението на композитора Александър Танев в Хасково

2018 година ще бъде изпъстрена със събития в чест на 90-годишнината на видния български композитор, а първото от тях е на 21 март в Хасково - Симфоничният оркестър, дирижиран от Цанислав Петков, ще изсвири Концерт за струнен оркестър, след което ще посрещне дъщерята на проф. Александър Танев - пианистката Борислава Танева, която ще изпълни негови клавирни..

публикувано на 21.03.18 в 10:10

В очакване на "Янините девет братя"

С нетърпение очаквам новата постановка на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков на сцената на Софийската опера. За мен това е най-българската опера, създадена от наш композитор – българска и по дух, и като музика, и по съдържание, и като усещане. Създадена преди 80 години (премиерата ѝ е на 19 септември 1937 г. в Софийската опера), творбата има..

публикувано на 20.03.18 в 23:07
Режисьорът Милчо Манчевски

Режисьорът Милчо Манчевски представи новия си филм "Бикини Муун" на СФФ

Режисьорът Милчо Манчевски в последните 30 години живее и работи в Ню Йорк, но често се връща в родния си град Скопие. Тази година той присъства за няколко дни на 22-рото издание на София филм фест, за да представи своя най-нов филм "Бикини Муун". Филмът разказва историята на млада жена, която живее в център за бездомни хора в Ню Йорк Сити. Името ѝ е..

публикувано на 20.03.18 в 14:46