"Бохеми" със Соня Йончева от киносезона на Метрополитън

| обновено на 07.03.18 в 19:43
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Както и за „Тоска“ в края на месец януари, така и този път всички билети и за прякото излъчване на "Бохеми", и за прожекцията на записа бяха отдавна изкупени. Интересът на българската публика беше много голям, и с право!


Първо, за наша национална гордост, в момента Соня Йончева е една от най-ярките звезди на оперния небосклон! И е в най-голямата си сила – на оперен артист, който показа изключителни природни качества още при изгрева си, с глас, който все още притежава младежки звън и свежест, но вече и със значителен опит на най-престижните световни оперни сцени. Артист, който е на гребена на вълната! А ние сме щастливи да я аплодираме заедно с многобройните ѝ фенове в Метрополитън, в „Ковънт Гардън“, в Парижката опера и още, и още…

Второ, гледахме „Бохеми“ в постановката на великия италиански режисьор и сценограф Франко Дзефирели от 1981 г. Това е истинската красота в операта, неподвластна на времето! В първо действие бедната мансарда по Коледа в Париж някак те облъхва с уюта на младежките мечти и първата любов. Във второ действие ти се приисква и ти да скочиш на сцената в пъстрия Латински квартал, да пообиколиш магазинчетата или да си поръчаш нещо за хапване в кафенето на Момюс. А в трето действие сякаш наистина вали сняг и е толкова красиво и студено! Бих преживявала отново и отново този спектакъл, в който Соня Йончева ме просълзи!

Пучини е един от най-добрите за човешкия глас композитори – толкова плавна е неговата мелодична линия, толкова богати са цветовете, които можеш да използваш! Но Тоска и Мими са толкова различни! Изисква малко време, за да се пренастроиш и да бъдеш ефективен. И аз наистина съм много концентрирана в това да дам най-доброто от себе си, но в същото време се опитвам да бъда много естествена. Ние сме артисти и трябва да можем да изпеем и изиграем всичко, сподели голямата българска оперна звезда Соня Йончева.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.