"Бохеми" със Соня Йончева от киносезона на Метрополитън

| обновено на 07.03.18 в 19:43
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Както и за „Тоска“ в края на месец януари, така и този път всички билети и за прякото излъчване на "Бохеми", и за прожекцията на записа бяха отдавна изкупени. Интересът на българската публика беше много голям, и с право!


Първо, за наша национална гордост, в момента Соня Йончева е една от най-ярките звезди на оперния небосклон! И е в най-голямата си сила – на оперен артист, който показа изключителни природни качества още при изгрева си, с глас, който все още притежава младежки звън и свежест, но вече и със значителен опит на най-престижните световни оперни сцени. Артист, който е на гребена на вълната! А ние сме щастливи да я аплодираме заедно с многобройните ѝ фенове в Метрополитън, в „Ковънт Гардън“, в Парижката опера и още, и още…

Второ, гледахме „Бохеми“ в постановката на великия италиански режисьор и сценограф Франко Дзефирели от 1981 г. Това е истинската красота в операта, неподвластна на времето! В първо действие бедната мансарда по Коледа в Париж някак те облъхва с уюта на младежките мечти и първата любов. Във второ действие ти се приисква и ти да скочиш на сцената в пъстрия Латински квартал, да пообиколиш магазинчетата или да си поръчаш нещо за хапване в кафенето на Момюс. А в трето действие сякаш наистина вали сняг и е толкова красиво и студено! Бих преживявала отново и отново този спектакъл, в който Соня Йончева ме просълзи!

Пучини е един от най-добрите за човешкия глас композитори – толкова плавна е неговата мелодична линия, толкова богати са цветовете, които можеш да използваш! Но Тоска и Мими са толкова различни! Изисква малко време, за да се пренастроиш и да бъдеш ефективен. И аз наистина съм много концентрирана в това да дам най-доброто от себе си, но в същото време се опитвам да бъда много естествена. Ние сме артисти и трябва да можем да изпеем и изиграем всичко, сподели голямата българска оперна звезда Соня Йончева.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Орлин Павлов – „Още малко...” в „Нощен Хоризонт”

Орлин Павлов ще представи за първи път на живо новия си албум „Още малко...”, от който е и едноименната песен, превърнала се в хит - част от сериала с негово участие „Скъпи наследници”. Концертът е в зала 1 на НДК на 1 октомври, когато е Световният ден на музиката, от 20.00 часа. Това е първият голям самостоятелен лайф на певеца, който ще постави и..

публикувано на 24.09.18 в 15:28
Бедрос и Зорица Папазян и внуците им Давид и Матей (вдясно) пред студиото на предаването „Моето семейство“.

Концерт в памет на маестро Бедрос Папазян

В памет на маестро Бедрос Папазян, напуснал ни това лято на 71-годишна възраст, тази вечер ще има концерт с надлов "Мир и светлина за маестрото". Организатори са Столичната община и Общоарменския благотворителен съюз, под патронажа на посолството на Армения. Диригент на оркестъра на Арменското културно дружество ще бъде Ангел Станков, ще участват..

публикувано на 23.09.18 в 09:37

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет „Филхармоника“ от България. Събитието е на 26 септември 2018 от 19.00 часа в зала..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя (22 и 23 септември), с двата състава, подготвящи заглавието. Те ще играят в Националния театър..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55