В София започва 19-ата национална конференция по електронно управление

Над 44% от гражданите у нас са дигитално некомпетентни

Местната власт има отговорности за образоваността в ползването на дигитални услуги, каза Светлана Ломева

Снимка: Радио Видин

Последните европейски изследвания показват, че около 44% или около 169 млн. граждани на ЕС не могат да бъдат класифицирани като дигитално компетентни, а мисля, че в България този процент е по-висок. Това заяви в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Светлана Ломева - изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София.

Тя е сред участниците на започналата днес в столицата двудневна 19-а национална конференция по електронно управление с акцент „Общините на бъдещето и трудният път на цифровите услуги“.

Общините са най-близко до хората и предоставят изключително много услуги на гражданите, а тези услуги трябва да бъдат електронизирани, за да може действително да се говори за „общини на бъдещето“, обясни Ломева.

Тя поясни какви предимства имат тези общини: „Хората, от която и да е точка на света, могат да получат електронна услуга, да си платят необходимите данъци, да получат необходимата информация. Така че, през следващите пет години този процес ще бъде много забързан - най-вече технологично. Тук идва голямото предизвикателство. Да го кажем, че през следващите пет години, хората, които вземат решения, независимо дали национално ниво или на местно ниво, ще се надпреварват с развитието на дигитализацията. Развитието и въвеждането на новите технологии трябва да бъде един много бърз процес.“

Според Ломева друго важно предизвикателство е повишаване на дигиталната компетентност на гражданите:

„Едно от новите неща, които се говори европейски документи, е, че местната власт е тази, която има отговорност да повишава компетентността на гражданите за ползване на дигитални услуги. От друга страна конференции, разговори в медии популяризират използването на дигитални услуги, с което се повишава и доверието на гражданите“, обясни тя.

Ломева открои като трето голямо предизвикателство сигурността в интернет и използването на дигитални умения.

Столична община е координатор заедно с Естония на европейската инициатива партньорството „Дигитален преход“, като е изготвен е план за действие, който до дни ще бъде публикуван на български език, съобщи Ломева.

„Там има конкретни препоръки в областта на законодателството, на нормативната уредба, която трябва да улесни дигиталния преход, какво трябва да се направи в областта на образованието на всички нива и как европейското финансиране да бъде ориентирано, за да подпомогне този процес“, обясни изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова със Светлана Ломева.