В София започва 19-ата национална конференция по електронно управление

Над 44% от гражданите у нас са дигитално некомпетентни

Местната власт има отговорности за образоваността в ползването на дигитални услуги, каза Светлана Ломева

Снимка: Радио Видин

Последните европейски изследвания показват, че около 44% или около 169 млн. граждани на ЕС не могат да бъдат класифицирани като дигитално компетентни, а мисля, че в България този процент е по-висок. Това заяви в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Светлана Ломева - изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София.

Тя е сред участниците на започналата днес в столицата двудневна 19-а национална конференция по електронно управление с акцент „Общините на бъдещето и трудният път на цифровите услуги“.

Общините са най-близко до хората и предоставят изключително много услуги на гражданите, а тези услуги трябва да бъдат електронизирани, за да може действително да се говори за „общини на бъдещето“, обясни Ломева.

Тя поясни какви предимства имат тези общини: „Хората, от която и да е точка на света, могат да получат електронна услуга, да си платят необходимите данъци, да получат необходимата информация. Така че, през следващите пет години този процес ще бъде много забързан - най-вече технологично. Тук идва голямото предизвикателство. Да го кажем, че през следващите пет години, хората, които вземат решения, независимо дали национално ниво или на местно ниво, ще се надпреварват с развитието на дигитализацията. Развитието и въвеждането на новите технологии трябва да бъде един много бърз процес.“

Според Ломева друго важно предизвикателство е повишаване на дигиталната компетентност на гражданите:

„Едно от новите неща, които се говори европейски документи, е, че местната власт е тази, която има отговорност да повишава компетентността на гражданите за ползване на дигитални услуги. От друга страна конференции, разговори в медии популяризират използването на дигитални услуги, с което се повишава и доверието на гражданите“, обясни тя.

Ломева открои като трето голямо предизвикателство сигурността в интернет и използването на дигитални умения.

Столична община е координатор заедно с Естония на европейската инициатива партньорството „Дигитален преход“, като е изготвен е план за действие, който до дни ще бъде публикуван на български език, съобщи Ломева.

„Там има конкретни препоръки в областта на законодателството, на нормативната уредба, която трябва да улесни дигиталния преход, какво трябва да се направи в областта на образованието на всички нива и как европейското финансиране да бъде ориентирано, за да подпомогне този процес“, обясни изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова със Светлана Ломева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33