Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Промени в института на неизбежната отбрана трябва да се правят много внимателно и без да се бърза

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Време е за изцяло нов Наказателен кодекс в България, тази теза защити в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски". Тя коментира въпроса необходими ли са промени в сега действащия НК, свързана с обхвата на неизбежната отбрана, като припомни:

"През януари 2014 година предложих на обществено обсъждане като министър на правосъдието нов Наказателен кодекс  -  изцяло нов, а не само отделни текстове, я всички 400 текста бяха новонаписани, в съответствие с новите времена, в които живеем. Защото знаете, че старият НК е от 1968 година -  от времето на разгара на "развития социализъм", както го наричаха тогава -  и очевидно е, че той не е пригоден в този му вид за съвсем други обществени и икономически отношения, които имаме в момента. Поех огромен риск и си платих цената тогава за предлагането на напълно нов Наказателен кодекс. Защо? Защото забележете, че оттогава  - вече четири години, никой друг  министър на правосъдието не посмя да направи това. Доколкото знам и преди мен никой не е предлагал изцяло нов НК. Неслучайно казвам, че е поех огромен риск тогава, защото това е много политически закон. Ето вие виждате как  само по един текст дори се разгаря публична полемика и това е нормално", коментира Златанова, която е категорична, че промени в института на неизбежната отбрана трябва да се правят много внимателно, обмислено и без да се бърза. Необходим е и широк консенсус между всички политически партии за такива изменения.

"Няма система, няма стратегия в тези неща - закони в България в последните години се променят или с оглед на някаква отделна личност, или за овладяване на институции, или поради това - както е в конкретния случай, когато граждани изразяват съвсем закономерно недоволство", изтъкна Златанова и предупреди:

"Това е фундамент на наказателното право - откакто има наказателно право в съвременния му вид, ние работим с този правен институт - това са може би 1000 години, да не кажа 2000. Съгласете се, че е абсолютно несериозно, популистко избягване на проблема да искате промяна на коляно за три дни. Ако някой успее да промени този фундамент на правото, тази правна традиция в европейски мащаб, която се е установила, не само в България, а и в другите европейски страни и в някои щати на САЩ - ако някой успее да ги промени за три дена, мисля, че наистина трябва да е много умен, а ние знаем, че нашите управляващи не са толкова умни. Затова аз мога да се присъединя към този апел на останалите колеги за това много внимателно да се огледат нещата, да се обсъдят и да не се бърза. На този етап мисля, че това е най-разумното", подчерта бившият правосъден министър и каза, че напълно разбира и приема мотивите на гражданите, излезли на протест във връзка със случая в Пловдив, при който д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, защото у нас липсва усещането за справедливост:

"Чувството за липса на справедливост в момента е толкова голямо, че според мен заплашва самите фундаменти на демокрацията и на държавността. Хората са наистина отвратени от тази липса на справедливост, която действително никъде не виждат, но същевременно категорично съм против политици да призовават на практика към улично правосъдие", коментира още Златанова, като подчерта:

а практика те застанаха вероятно - казвам вероятно, защото предстои съдебен процес, застанаха на страната на престъплението, манипулирайки останалите граждани, не мога да го приема".

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. Това съобщи пред "Хоризонт" Иван Джерахов,  инспектор в служба Контрол на общоопасните средства в Националната полиция. От тях близо 175 хиляди са оръжия собственост на ловци, а за..

публикувано на 08.03.18 в 15:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08