Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Георгиев: Амбицията ми е глава "корупция" в мониторинговия доклад за страната ни да бъде затворена

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро ще има нови разкрития за случаи на корупция. Това обеща в интервю по "Хоризонт" Пламен Георгиев, часове след като бе избран от Народното събрание с мнозинство от 148 гласа за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Георгиев потвърди отново позицията си, че новият антикорупционен закон е "прекрасен и съчетава 5 различни структури, като по този начин се дава една гаранция за максимално задълбочена проверка. По всеки един случай ние проверяваме първо за наличие на данни за извършено престъпление, второ, поверяваме дали има наличие на конфликт на интереси и трето, ако другите два механизма не сработят, имаме възможност да отнемаме имущество. И колкото и да се говореше, че този закон няма да заработи, той не само заработи, но вече имахме и две акции срещу двама кметове от местната власт. И само тук искам да изтъкна, че, ако се погледне политическата им принадлежност, още с първите случаи на тази комисия видя, че тя няма нищо политическо. Ние работим само с факти и доказателства и там, където има данни за корупция, хората се задържат".

Пламен Георгиев заяви, че съвсем скоро предстоят и нови "реализации" в рамките на правомощията на оглавената от него комисията и припомни, че от препоръките на последния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка 3 са изпълнени, като две от тях във връзка с работата на комисията. Председателят на комисията обяви амбицията си главата за корупция в мониторинговия доклад на Брюксел да бъде изцяло затворена, след като той е начело на антикорупционния орган.

По повод на обвиненията, отправени от трибуната на парламента, в които се подлага на съмнение неговата безпристрастност, новоизбраният ръководител на антикорупционната агенция подчерта:

"Аз съм човек, който през тези години си е изградил авторитет, зад който стоя – авторитет на професионалист и мислят, че с резултатите, които съм постигнал на всяко едно от местата, на които съм бил, съм доказал единствено и само професионализъм и нищо друго“.

Георгиев бе категоричен, че "нито Бойко Борисов, нито някой друг може да въздейства" на работата на антикорупционната комисия. Той допълни, че е бил заместник на бившия правосъден министър Диана Ковачева в качеството си на професионалист.

Пламен Георгиев обяви, че все още не е избрал хората в екипа си, но смята да предложи четирима експерти с познания и опит в областта на съответните компетенциите на новата комисия: отнемане на незаконно придобитото имущество, конфликт на интереси, публичния регистър и оперативната полицейска дейност.

"Всеки един от тези хора ще има професионална визитка и по този начин мисля, че ще се разсеят всички съмнения, че има политически назначения. Не е случайно аз не отговарях и до последно на въпроса, като ме питаха дали аз бих предложил другия кандидат. Да, той е едно от имената, които аз ще преценя като професионалист в сферата по конфликт на интерес. Дали ще той, дали ще е друг – тук ще бъдат назначени само професионалисти и тези професионалисти ще са такива, че ще имат визитка зад гърба си за работа в съответната сфера… Аз отстоявам, че това ще бъде лично мой избор и вече оттук нататък не мога да гарантирам и не мога да обещая, че те ще бъдат подкрепени от Народното събрание. Но аз за себе си ще бъда убеден, че това са подходящите хора и за всеки един от тях ще мога да дам солидни аргументи, чисто професионални, защо го предлагам".

Георгиев изрази съжаление за ниското равнище на дебата по кандидатурите в Народното събрание. Той определи като "чудовищна лъжа", изречена от трибуната на парламента, и „низко, жълто, махленско говорене“ отправените му обвинения, че е бил "прокурорът, който прекрати делото на Мишо Бирата". Според него в това "няма зрънце истина".

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Георгиев след избирането му за ръководител на антикорупционния орган можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52