Тръмп подписа указа за новите тарифи върху вноса на стомана и алуминий

| обновено на 08.03.18 в 23:04
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указа, с който налага 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминиеви продукти, предаде Ройтерс. Новите мерки влизат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени от тях временно. Условията за ограничаване на вноса могат да бъдат предоговаряни с всяка страна поотделно. Тръмп заяви, че най-сериозните търговски заплахи идват от близки съюзници в отбраната и призова американските компании да купуват американска продукция:


"Това не е просто икономическа катастрофа, но това е проблем и в сферата на сигурността. Искаме да построим кораби, самолети и военно оборудване със стомана и алуминий от нашата страна. И сега най-накрая предприемаме действия за коригиране на този дълъг просрочен проблем. Американските стоманодобивна и алуминиева промишлености бяха опустошени от агресивни външнотърговски практики. Това е нападение срещу нашата страна".

Китай описа мерките като "сериозна атака" срещу системата на международната търговия. Китайските асоциации за стомана и метали настояват за отмъщение като призовават правителството да се насочи към американския внос на въглища, селскостопански продукти и електроника.

Японският външен министър Таро Коно заяви: "Решението вероятно ще окаже голямо въздействие върху икономическите връзки между Япония и Съединените щати, както и върху световната икономика. Ще отговорим на това по подходящ начин, след като разгледаме как ще се отрази на японските компании и на правилата на Световната търговска организация."

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че "Европейският съюз трябва да бъде изключен от вносните мита върху стоманата и алуминия, въведени от Съединените щати."

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", написа тя в Туитър, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ. Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Британският министър на търговията Лиъм Фокс разкритикува решението на американския президент и заяви, че това е "грешен" подход към подобни търговски въпроси.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира, че съжалява за взетото от Вашингтон решение. „Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“, написа той в Туитър.

Най-големият износител на стомана - Бразилия - обяви, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити интересите си.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

От 1 април падат цените на лифт картите и ски услугите в Пампорово

От 1-ви април цените на лифт картите ще бъдат промоционални, 42 лв ще струва еднодневна карта за възрастен в Пампорово..  В началото на тази седмица ски зона „Мечи чал“ приключи работа, но в ски зоната в Пампорово отварят нови писти, защото условията позволяват и се работи за производството на допълнителен сняг.  От началото на април,..

публикувано на 21.03.18 в 13:17

Заплатата на шефа на НАП става 4070 лева от 1 април

Основната месечна заплата на директора на Националната агенция за приходите Галя Димитрова се увеличава с 10 на сто от първи април и ще бъде 4070 лева.  Решението е на правителството, което отчита водещия принос на ръководителя на  агенцията по изпълнение на стратегическите задачи – събиране на приходи и предоставяне на електронни услуги...

публикувано на 21.03.18 в 12:58

Собствеността на финансови инструменти може да се проверява с електронен подпис

С електронен подпис ще може да се проверява собствеността на акции, облигации и други финансови инструменти в регистъра на Централния депозитар, съобщиха от институцията. Това е още един начин за проверка за дялове, придобити от масовата приватизация.  Преди два месеца Централният депозитар, съвместно с Националната агенция за приходите, осигури..

публикувано на 21.03.18 в 12:48